🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Плащането в рубли на руския газ прехвърля риска от промени в обменните курсове върху европейците

Ходът на Путин може да даде на Русия и централната й банка начин да продават тези рубли въпреки санкциитe, смята доц. Александър Михайлов от университета в Рединг

Ако рублата поскъпне, рискът с обменните курсове ще е за внасящите руския газ "неприятелски" страни.
Ако рублата поскъпне, рискът с обменните курсове ще е за внасящите руския газ "неприятелски" страни.
Ако рублата поскъпне, рискът с обменните курсове ще е за внасящите руския газ "неприятелски" страни.
Ако рублата поскъпне, рискът с обменните курсове ще е за внасящите руския газ "неприятелски" страни.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Руският президент Владимир Путин изпълни заканата си и подписа указ, с който доставките на природен газ от руски компании за "неприятелски държави" трябва да се заплащат единствено в рубли, независимо от договорните условия. България също вече получи официално искане за това, съобщи в неделя министърът на енергетиката Александър Николов. Това трябва да се случва чрез превалутиране на преводите в евро или долари в рубли от "Газпромбанк".

Защо обаче заплащането в рубли на газовите доставки е важно за Русия. В анализ, публикуван във VoxEU, роденият в България финансист Александър Михайлов, доцент по икономика в Университета в Рединг и директор на Групата за икономически анализи (GEAR), изброява три потенциални причини зад решението на Путин:

  • Сегментирането на пазара на газа разрешава на монополисти като "Газпром" да нагаждат цените чрез избор на валутата при международни транзакции в отделните сегменти на пазара.
  • Ако рублата поскъпне, рискът с обменните курсове ще е за внасящите руския газ "неприятелски" страни.
  • Подобен ход може да увеличи търсенето на рубли на международните форекс пазари и да даде на Русия и централната й банка начин да продават тези рубли въпреки санкциитe.

Според Михайлов комбинацията от тези три фактори има потенциала да засили международната роля на рублата, въпреки че авторът не изключва и варианта това да е пореден политически театър от страна на Путин, който да цели единствено да размие дискусията за ембарго на руските енергийни доставки.

Защо е важно

Ако рублата поскъпне, то всички - от фирмите вносители, през фабриките и транспортните компании до домакинствата, отопляващи се на руски газ, ще почувстват разликата в цената, предупреждава Михайлов.

Указът, подписан от Путин на 31 март цели да промени кой носи риска от променящите се обменни курсове. До този момент договорите за доставка на руски газ са в евро (58%), в долари (39%) или в паунди (3%), а сега Русия желае плащането да става 100% в рубли. Заплащането на доставките на газ до този момент в евро или в долари е изолирало ЕС от флуктуациите в руската рубла. "Изборът на валута има значение, тъй като определя дали купувачът или продавачът поемат валутния риск. Такава несигурност може или да навреди, или да бъде от полза на носителя на валутния риск, което невинаги е лесно да се предвиди", пише Михайлов.

Ако Западът плаща за руския газ в рубли, то той поема и риска от транзакциите. Ако в среден и дългосрочен план руската рубла поевтинее, за Запада ще стане по-евтино да финансира вноса. Ако обаче рублата поскъпне, то всички в ЕС по веригата на газа ще почувстват поскъпването, посочва Михайлов. Този риск може да подейства като допълнителна мотивация за държавите от ЕС да диверсифицират енергийните си източници.

С тази промяна дългосрочното търсене на рубли на международните пазари за валута и следователно пазарен натиск за увеличаване на цената на рублата на пръв поглед изглежда гарантирано заради дългосрочното търсене на руски газ и петрол в Запада. Това би подкрепило отслабената от санкциите руска валута.

Схемата би проработила, ако не се намерят достатъчно алтернативни доставки на газ, с които Русия да бъде заобиколена, или по-зелени заместители на газа, смята Михайлов. Той смята това за възможен сценарий, ако Русия не остане изцяло изолирана чрез пълно търговско и платежно ембарго заради войната на Путин в Украйна, за каквото призовават и някои германски икономисти.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bluelagoon avatar :-|
    мики маус
    • - 2
    • + 2

    Много приказки, много обяснения, но Анушка вече е купила олиото. Застудяването идва след само 6 месеца, а газовите алтернативи на Европа ще компенсират не повече от 10-15% от газовите нужди. Есента ще станем свидетели на фалцетни изпълнения в Брюксел и Берлин и… плащане в рубли.

    Нередност?
  • 2
    telqk avatar :-P
    telqk
    • - 1

    До коментар [#1] от "мики маус":
    След 6 месеца путкин може да го канонизират, сиреч да го няма.

    Нередност?
  • 3
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • + 1

    Къде е проблемът?
    Договорените цени, обемите и графика на доставка до изтичането на договорите и обемите се запазват.
    Какво е значението срещу договорените например 500 € за 1000 м3 (които са чувствително по-ниска цена от борсовата в момента) ще купуваш 35000 или 50000 Р?
    Каквато е таксата за превалутиране, тя е абсурдно несравнима с разликите в цените на газа.
    Проблемът е, че Западът няма реален вариант да се измъкне от капана, който сам старателно гласи. А след газа по същата методика ще тръчнат нефтът, металите, торовете. За зърното не съм сигурен, че ще тръгне, защото Медведев го изключи. Да не се окаже, че колективтият ще реекспортира рус ка пшеница, слънчоглед, царевица от Африка?

    Нередност?
  • 4
    bluelagoon avatar :-|
    мики маус
    • + 1

    До коментар [#2] от "telqk":

    Ако смяташ, че отстраняването на Путин ще направи Русия по-сговорчива, лъжеш се. Много е наивно да смяташ, че човекът Путин е проблемът на Запада. Политическият елит на РФ е напълно наясно какъв е залогът във войната - преформатиране на поствоенното пространство и прекрояване на икономическата карта на света и в никакъв случай няма да се откаже от предварителния план. Ако не е Путин, ще е някой подобен. Както писах “Анушка е купила олиото”.

    Нередност?
Нов коментар