"Газпром" се опитва да заобиколи правилата в ЕС с продажбата на дъщерни дружества

Берлин пое контрола над "Газпром Германия" след съмнителна сделка за прехвърляне на собствеността

Формално собствеността остава на руската държавна газова компания, но на практика ръководството на "Газпром Германия" ще може да се назначава от германската страна.
Формално собствеността остава на руската държавна газова компания, но на практика ръководството на "Газпром Германия" ще може да се назначава от германската страна.
Формално собствеността остава на руската държавна газова компания, но на практика ръководството на "Газпром Германия" ще може да се назначава от германската страна.    ©  Reuters
Формално собствеността остава на руската държавна газова компания, но на практика ръководството на "Газпром Германия" ще може да се назначава от германската страна.    ©  Reuters

Германският енергиен регулатор временно поема управлението на местното подразделение на "Газпром" - "Газпром Германия", съобщи икономическият министър на страната Роберт Хабек. Решението цели подсигуряване на енергийните доставки, след като руската държавна компания обяви, че изтегля бизнеса си от Германия. Местното дъщерно дружество е било прехвърлено на компания със съмнителна собственост и е било поискано неговото заличаване. Сделката обаче не отговаря на правилата и не е била одобрена от съответните органи.

Федералният енергиен регулатор поема ролята на акционер до края на септември. Формално собствеността остава на руската държавна газова компания, но на практика ръководството на "Газпром Германия" ще може да се назначава от германската страна. Ще бъдат предприети всички мерки за гарантиране на сигурността на доставките, увери Хабек, като крайната цел не е постоянно поемане на собствеността. Правителството няма да допусне "енергийната инфраструктура в Германия да бъде обект на произволни решения на Кремъл", заяви той.

"Газпром Германия" е собственик на редица други дружества за доставка, съхранение и търговия на газ, които оперират в различни държави. Сред тях са германският енергиен доставчик Wingas, както и Astora, която управлява най-голямото газохранилище в страната в Реден, Долна Саксония. Счита се, че обектът е от стратегическо значение за енергийната сигурност на Германия. Дъщерните дружества на "Газпром" в Европа са подложени на натиск след началото на войната на Русия в Украйна. Макар доставките на газ от Русия да не попадат под санкции, много клиенти и бизнес партньори отказват да работят с "Газпром".

Германия се възползва от грешката

"Газпром" заяви в петък, че вече не притежава германското си дъщерно дружество, което има подразделения и в Обединеното кралство, Швейцария и Сингапур. Руският газов гигант не разкри кой е новият собственик. Според регулаторни документи, цитирани от Bloomberg, компанията майка е прехвърлила Gazprom Export Business Services, чиято собственост е "Газпром Германия", на акционерното дружество Palmary. Подадено е също така искане за ликвидиране на "Газпром Германия". Не е ясно кой е крайният собственик на Palmary. Според медийни публикации компанията купувач е регистрирана през октомври на адрес в Москва, а от 30 март неин генерален директор е... диджеят Дмитрий Цепляев.

Това е, меко казано, интересно решение от страна на Москва, след като за 2020 г. "Газпром Германия" е имала приходи от 12.7 млрд. евро и е печалба от 277 млн. евро. BBC съобщава, че Цепляев е роден през 1973 г. и изкарва прехраната си, като пуска музика в нощни клубове в Москва под псевдонима DJ Five и тунингова коли. Руската секция на британската медия го е открила в социалната мрежа "В контакте", където той има 58 абонати. Последно е пускал музика в бар на 20 март. Няма информация Цепляев да е заемал мениджърски позиции или да има нещо общо с енергетиката, особено с търговията и съхранението на природен газ.

Руският газов гигант е извършил сделката, без да уведоми властите и да поиска одобрение, каквото е необходимо при подобни прехвърляния, ако новият собственик е регистриран извън ЕС. Грешката на "Газпром" да не уведоми властите всъщност е добре дошла за германското правителство, което през последните дни и без това обмисляше как да поеме под свое управление активите на дружеството в страната. Според информация на Politico сред опциите е било принудително отчуждаване на активи от "Газпром", но това решение би излязло солено на данъкоплатците и има опасност да доведе до правни спорове. Вместо това германските власти успяха да получат контрола над местния бизнес на "Газпром" безплатно.

"Газпром Германия" има общи активи за 8.4 млрд. евро и собствен капитал от 2.2 млрд. евро през 2020 г., показват регулаторни документи. Не е ясно дали ще се намерят нови собственици след края на септември. Така или иначе грешката на "Газпром" осигурява време на Германия да намери дългосрочно решение.

"Газпром" под натиск и от ЕК

В края на март Европейската комисия извърши внезапна проверка в офисите на няколко газови компании в Германия заради опасения от практики, нарушаващи конкуренцията. Проверени са били именно "Газпром Германия" и Wingas във връзка с изясняване на ролята им за по-високите цени на газа в последно време. Наскоро ЕК заяви, че ще разгледа твърденията за антиконкурентно пазарно поведение от страна на "Газпром" след редица жалби.

Освен това ЕК работи върху законодателство, което да задължи страните да затегнат контрола върху външни собственици на газова инфраструктура, за да подсигурят доставките.

Национализирането във Великобритания се отлага

Берлин всъщност изпревари Лондон в поемането на управлението на местните активи на "Газпром". Британското правителство също обмисляше варианти за национализиране на намиращото се на нейната територия дъщерно дружество на компанията. Това вероятно щеше да стане чрез спасяването му от фалит с държавни средства. Gazprom Marketing & Trading Retail контролира инфраструктура, която доставя газ на една пета от британските предприятия, както и на болници и административни сгради. Но дружеството изгуби много свои клиенти, което застраши съществуването му.

Преди дни мениджърите на компанията обявиха планове да придобият собствеността ѝ от руската държавна компания. Миналия петък от компанията майка "Газпром" заявиха, че са преустановили участието си в британското подразделение, но не беше предоставена информация за новите собственици.

Намесата на британските власти засега, изглежда, няма да е необходима. GM&T, която е под шапката на "Газпром Германия", излезе със съобщение на сайта си, че ходът германския регулатор "е премахнал всякакви опасения относно жизнеспособността и бъдещата дейност" на GM&T, а компанията ще се стреми скоро да се ребрандира.