🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия и украинският отказ за Щайнмайер

Много политици са шокирани от нежеланието на Зеленски да приеме германския президент, но немалко критици смятат, че Берлин е длъжен най-после да се отърве от проруския си имидж

Руският външен министър Лавров и тогавашният германски външен министър Щайнмайер на конференцията по сигурността в Мюнхен през 2016 г.
Руският външен министър Лавров и тогавашният германски външен министър Щайнмайер на конференцията по сигурността в Мюнхен през 2016 г.
Руският външен министър Лавров и тогавашният германски външен министър Щайнмайер на конференцията по сигурността в Мюнхен през 2016 г.
Руският външен министър Лавров и тогавашният германски външен министър Щайнмайер на конференцията по сигурността в Мюнхен през 2016 г.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Deutsche Welle с обобщение на реакциите от германските политици за отказаното от Киев посещение на германския президент

Политици от целия спектър в Германия изглеждаха шокирани след новината, че украинското правителство е отказало посещение на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер. Той имаше намерение да посети Киев заедно с държавните глави на Полша и балтийските републики Литва, Латвия и Естония. Украинското ръководство обаче отхвърли плановете му. Украйна в същото време даде да се разбере, че очаква по-скоро посещение от германския канцлер Олаф Шолц.

Германският депутат Михаел Рот, експерт по външната политика на социалдемократите, които са водещият партньор в сегашната управляваща коалиция и партията, от която е излъчен и Щайнмайер, изрази "голямо разочарование" от отмяната на посещението му. "В началото не можех да повярвам. Сега е особено важно да продължим да разговаряме", коментира Рот пред списание Der Spiegel.

Волфганг Кубицки, зам.-председател на Партията на свободните демократи, заяви пред агенция ДПА: "Не мога да си представя, че канцлерът на правителство, в което ние участваме, ще пътува до страна, която обявява държавния глава на страната ни за нежелан човек."

Юрген Хард, експерт по външната политика на германските християндемократи, които сега са основната опозиционна партия, смята, че канцлерът трябва да говори директно с украинския президент. "Рано или късно Шолц ще трябва да търси преговори със Зеленски в региона, в идеалния случай в Киев", каза Хард, който изрази разбиране за украинското решение и предполага, че в резултат може да бъде намерена и "нова основа" за германско-украинските отношения.

Междувременно украинският посланик в Берлин Андрий Мелник заяви пред германската телевизия, че страната му би приветствала посещение от германския канцлер с фокус върху това как Германия може да помогне на Украйна с тежки оръжия в битката срещу нападналата яРусия. "Нашият президент очаква това с нетърпение", каза Мелник, който е сред критиците на президента Щайнмайер заради позициите му в руско-украинската криза след 2014 г.

Миналата седмица германският президент призна грешките си спрямо Русия - той бешедва пъти външен министър на канцлера Ангела Меркел, а преди това началник на кабинета на Герхард Шрьодер (който впоследствие беше назначен на високи постове в руските енергийни гиганти "Газпром" и "Роснефт"- бел. ред.). През това време Германия поддържаше тесни връзки с Русия и Путин. Щайнмайер беше ярък привърженик на газопровода "Северен поток 2", предназначен да заобиколи Украйна като транзитна страна.

Сега президентът призна, чеБерлин се е "провалил по много точки" по отношение на Русия и това коства на страната загуба на "много авторитет и доверие" в Източна Европа.

Независимо от това признание едва сега става ясно в каква степен германската политика по отношение на Русия е разтревожила и ядосала Киев. Немалко критици в Берлин предупреждават, че Германия е длъжна най-после да се отърве от проруския си имидж и да окаже на Украйна онази помощ, която ѝ е необходима, за да отблъсне руската агресия. Двете по-малки партии в управляващата коалиция - зелените и свободните демократи, са убедени, че на Киев спешно трябва да се доставят тежки оръжия, особено пред лицето на задаващата се мащабна руска офанзива в Източна Украйна.

Канцлерът и неговият екип може би не желаят да затръшват и последната дипломатическа вратичка към Кремъл. Само дето украинците вече нямат никакво време. Впрочем и германското правителство няма време, защото скоро най-близките партньори на Германия за пореден път може да оценят политиката на Берлин като "твърде малко, твърде късно".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-(
    evpetra
    • + 8

    Браво на Зеленски! Наистина, откакто се строи Северен поток 2 вървят укорите срещу Германия, че помага на Русия да заобиколи Украйна (като едва ли някой е предполагал, че Русия ще стигне чак дотам да окупира Украйна!), но Германия продължи да следва безогледно интересите на германския бизнес - както се оказа, твърде късогледа политика. Осъзна се, но твърде, твърде късно!

    Нередност?
Нов коментар