Украйна е нашето минало и нашето бъдеще

Има все по-координирана мрежа от диктатури и меки автокрации, които смятат, че ХХI век им принадлежи. Да помогнем на Украйна да спечели войната е първата стъпка към разбирането на този определящ въпрос

Както много пъти досега, в Украйна става очевидна глобална грешка в нашето мислене, която искахме да игнорираме
Както много пъти досега, в Украйна става очевидна глобална грешка в нашето мислене, която искахме да игнорираме
Както много пъти досега, в Украйна става очевидна глобална грешка в нашето мислене, която искахме да игнорираме
Както много пъти досега, в Украйна става очевидна глобална грешка в нашето мислене, която искахме да игнорираме
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пьотр Померанцев, старши научен сътрудник в института "Агора" на университета "Джонс Хопкинс", в статия за списание Time

В последните си дни в болница в Северен Лондон баба ми започна да халюцинира сцени от украинското си детство. Навсякъде виждаше гладуващи деца, скелети, едва дишащи на болничните легла. Отначало майка ми и аз не можахме да разберем какво има предвид. Какви деца? В отделението имаше само стари хора.

После осъзнахме, че е заобиколена от потиснати спомени от детството си - в родния й град Харков, през далечната 1932 г., в разгар на изкуствения глад на Сталин (Гладомор), който трябваше да сломи съпротивата на украинското селячество срещу неговото управление. Жертвите му бягаха от провинцията към града в търсене на храна, мъртвите им тела бяха разпръснати по прашния път.

Днес мъртви тела отново са разпръснати по пътищата и улиците на Сумска област. Жилищните райони на Харков са подложени на безмилостни бомбардировки. Много повече загинали цивилни лежат по улиците на Буча и Ирпен. И броят им нараства с всеки изминал ден, отделно от загиналите във все още обсадения Мариупол, за които кметът каза, че са около 5000. Убийствата нарушават усещането ни за време, за движение напред. "Може ли това жестоко клане на цивилни да се случва сега, в Европа, през 2022 г.", е често задаван въпрос.

За пореден път диктатор в Кремъл се опитва да пречупи духа на украинците, да заличи самата идея за суверенна Украйна. Но този път той е спрян. Цикълът се прекъсва. Това е важно не само за Украйна, но и за целия свят. По същата причина, поради която Украйна е поле на толкова много ужаси в историята, тя произведе и идеи, истории и политики, които определят доброто и лошото за всички нас. И се налага отново да го прави.

Това, на което сме свидетели в Украйна, е поредно насилие, поредна злоупотреба. През XIX век царете забраняват учебниците на украински език и училищата, затварят украинските патриоти и отхвърлят региона като обикновена "малка Русия" . През 30-те години на миналия век Сталин не само умори от глад (най-малко) 3,9 милиона селяни, но и екзекутира украински интелектуалци. През 70-те години на миналия век, поколението на майка ми, беше ред на украинските дисиденти да бъдат изправени пред десетилетни присъди в "лагери със специален режим" за осмеляване да поискат право на украински език.

Не само украинците са непрекъснато потискани в Украйна. Това е територията на едни от най-тежките погроми срещу евреи в Руската империя; съветското насилствено отстраняване на татарите от техните домове и заселването им в Крим; сцена на някои от най-смъртоносните битки на Втората световна война; и холокоста. Около 14 милиона загинаха тук през XX век при едно масово клане след друго.

Разположена между толкова много конкуриращи се империи (руска, австро-унгарска, съветска, нацистка) и съперничещи си национализми (полски, румънски, унгарски), Украйна е мястото, където европейските велики сили са най-параноични към въстанието и неподчинението и където невъобразимите престъпления за един момент могат да станат ежедневие.

Около 14 милиона загинаха в Украйна през XX век при едно масово клане след друго.

Но точно заради тази концентрация на катаклизми мястото, където световните злини могат да коагулират, Украйна е мястото, което ражда техните противоотрови. Помислете за Херш Лаутерпахт. Той беше адвокат, израснал в Лвов в началото на ХХ век, заобиколен от погроми, и загубил родителите си по време на холокоста, след като нацистите превземат града през 1941 г. Тези преживявания са го накарали да се замисли върху необходимостта хората да имат универсални права, извън силата на държавата, в която живеят - иновативна идея, която сега приемаме за даденост. Лаутерпахт именно даде концепцията за "престъпления срещу човечеството", обвинението, повдигнато срещу нацисткото ръководство по време на Нюрнбергския процес.

Друг адвокат, получил образование в Лвов, Рафаел Лемкин, ни даде концепцията за дефиниране на дълбините на злото: геноцид, системно масово убийство на цели групи хора. Тя също беше използвана и в Нюрнберг след значителна съпротива от други адвокати. Както Ан Апълбаум разказва в "Червен глад", Лемкин е вдъхновен за нея от историята на региона, в който е израснал. Той смята насилствения глад, причинен от Сталин, за "класически пример за съветски геноцид". Писателите също са открили в Украйна великите истории, които определят доброто и злото. Пътувайки през територия, наскоро върната от нацистите, Василий Гросман е един от първите, които описват холокоста от първа ръка в "Украйна без евреи". Поетът Паул Целан, който произхожда от родния град на баща ми Черневци, написа може би най-мрачната реплика за войната: "Смъртта е майстор от Германия" ("Фуга на смъртта"). Лайтмотивът на украинската поезия е устойчивостта пред лицето на терора. Днес в Лвов можете да си купите красиви тениски със строфи от една от най-емблематичните поетеси на нацията, Леся Украинка: "Който не е преживял буря/не знае цената на силата."

Може би отчасти поради близостта си до Западна Европа, Украйна е мястото, където глобалните бедствия попадат на фокус и стават по-видими. Повечето от изброените по-горе престъпления - нацистки, съветски, екологични, геноцидни, хуманитарни - не са чисто украински, а се извършват по целия свят. Но докато другаде те могат да останат почти незабелязани, в Украйна те се сблъскват отблизо с набор от правни, академични, културни и медийни институции, които ни принуждават всички да започнем да ги осмисляме и да търсим решения за тях. Това се случва и днес.

Около 1 сутринта на четвъртата седмица от последната инвазия на Русия в Украйна се измъкнах от хотелската си стая в Лвов и се отправих към гарата. Беше полицейски час, а градът беше тъмен и напълно празен. Лвов е толкова красиво запазен, с патината на времето в неговите изящни сгради в стил ар нуво не знаеш в кой век се намираш. В тази вечер можех да бъда във всеки век. Мислех за Лемкин и Лаутерпахт.

Бях на път за Киев за редакционна среща по нов проект за военни престъпления, по който работя с великия военен репортер Жанин ди Джовани, за да запиша свидетелства и да разкажа истории за престъпленията на Кремъл в Украйна. Проектът ще създаде архив, който журналисти, режисьори на документални филми и драматурзи, фотографи и политици могат да използват, за да разкажат по-нататък тази история. Докато наближавахме столицата, се мъчех да определя каква по-голяма "история" ще разкажем. Военно престъпление ли са руските бомбардировки над цивилни? Най-вероятно. Но в превзетите градове има повече нарушения на човешките права, отколкото военни престъпления. Макар че тогава не го знаех, на няколко километра от Киев, в Буча, руските войници вероятно екзекутираха и изнасилваха цивилни граждани безразборно в нещо, което може да бъде наречено стратегическа цел - да пречупят волята на града. Скоро светът щеше разбере какво се е случило там и мнозина ще го нарекат "престъпление срещу човечеството".

Но никоя от тези категории не изглежда задоволителна. Речите на Путин и действията на Русия бяха насочени към много повече от просто убийство и осакатяване. Путин даде да се разбере напълно ясно, че не смята, че Украйна е истинска страна, че украинците, които я смятат за суверенна държава със собствена култура, всъщност са "нацисти", контролирани от Америка, които трябва да бъдат елиминирани. Както през 30-те години на миналия век, според съобщенията има списъци с имената на убити активисти, културни дейци, политици. Цели части от населението на превзетите градове като Мариупол се прехвърлят в Русия. Историята, реалността, паметта се унищожават и пренаписват. Путин и неговите сподвижници искат да пренапишат историята на Украйна, нейния народ и правото му да определят собствения си път. Децата ще бъдат обучавани на "алтернативни" факти, където истината ще бъде обърната с главата надолу; Русия ще бъде "освободител". Москва дори ще проведе нов "Нюрнберг", за да накаже украинците за военни престъпления.

Такова масово пренареждане на реалността, заличаване на паметта и историята е далеч отвъд обикновените "военни престъпления". И може би звучи по-близо до оригиналната концепция на Лемкин за геноцид и различните му видове: "политически, социален, културен, икономически, биологичен и физически". Той изброи и техниките за геноцид, включващи също оскверняването на културни символи и унищожаването на културни центрове като църкви и училища. Но окончателната му легална дефиниция беше сведена до атаки срещу етнически и "биологични" групи.

Най-добрият термин за това, което Путин е намислил, всъщност чух от една приятелка, която провеждаше безкрайна кампания за спиране на зверствата на Русия в Сирия. Атакувано е, каза тя, "правото на съществуване". Това може да не е прецизно от правна гледна точка, но според мен улавя същността на войните на Путин в Чечения, Сирия и сега Украйна, както и потисничеството в самата Русия. Неговата цел винаги е да отнеме правото на хората да определят кои са и своето бъдеще. Той иска да контролира не само кой да живее и умира, но и самата реалност. И той иска да унищожи всеки остатък от хуманитарното право и правата на човека: защото безнаказаността е истинска сила.

Целта на войните, които Путин води, винаги е да отнеме правото на хората да определят кои са и своето бъдеще.

На следващия ден се срещнах с моите колеги, екип украински журналисти, водени от неудържимата Наталия Гуменюк, в единствения отворен ресторант в Киев. Докато обсъждахме нашия проект, стана ясно, че трябва да разкажем повече от историите на едно или друго военно престъпление. Да свържем това, което се случва днес, с историческото минало, да покажем как те се повтарят отново и отново; да свържем престъпленията на Путин в Украйна с тези в Сирия, Чечения и по целия свят, включително с тези, извършени от други сили.

Целта е да се осигури справедливост: както в реални съдилища, така и в съда на общественото мнение. Но може би от тази човешка история за доброто и злото, за правото на съществуване, произтича още една: как да се мисли за политическите действия. Идеите на Лемкин и Лаутерпахт осигуряват основата на доктрини като хуманитарната интервенция и отговорността за защита. За това, че когато престъпленията срещу човечеството станат екстремни и дори геноцидни, международната общност е длъжна да се намеси.

Но противопоставянето на ядрена сила директно с военна сила изглежда табу за Америка и нейните съюзници. Ще има обаче още предизвикателства като руската инвазия в Украйна. Дори докато се спъва, Москва не е приключила с имперските си игри; Китай гледа Тайван; Индия и Пакистан кипят и бълбукат. Аd hoc реакцията на Америка и нейните съюзници на инвазията в Украйна има в себе си зародиш на нещо по-стратегическо за свят, в който ядрените сили отново са в конкуренция, но за разлика от втората половина на ХХ век те са икономически взаимозависими. Комбинацията от икономически санкции, политически натиск, комуникационни усилия и въоръжаване на Украйна, приложена след инвазията на Русия, трябва да бъде формализирана.

Пред лицето на военни престъпления, в отговор на атаки срещу "правото на съществуване" и агресивни войни ние се нуждаем от система от съюзи, които могат да реагират незабавно и силно с всички политически и икономически средства и с ясен модел за въоръжаване на нашите приятели. Не бива дори да обсъждаме дали петролно и газово ембарго трябва да започне след зверство като това в Буча. Трябва да е автоматично.

Комбинацията от икономически санкции, политически натиск, комуникационни усилия и въоръжаване на нашите приятели, трябва да бъде формализирана.

Това означава напълно да преосмислим как свързваме сигурността, човешките права и икономиката, за да гарантираме, че демокрациите никога не са зависими от престъпни режими, както Германия - от руската енергия. Накратко, нахлуването в Украйна трябва да означава ново разбиране защо и как демокрациите могат да действат заедно, бързо и безмилостно, за да се конкурират с агресивните действия на Русия или Китай. Диктатурите без съмнение ще формират свои собствени мрежи и това може да доведе до нов тип взаимно възпиране и шанс за стабилност.

За пореден път Украйна ни кара да преосмислим нашите ценности, нашите закони, нашите политики, нашата защита. Тази война не е просто проблем, който можете да се локализира в Русия - Украйна. Има все по-координирана мрежа от диктатури и меки автокрации, които смятат, че ХХI век им принадлежи. Намирането на начин как да помогнем на Украйна да спечели е първата стъпка към разбирането на този определящ въпрос. Както много пъти досега, в Украйна става очевидна глобална грешка в нашето мислене, която искахме да игнорираме. Украйна е мястото, където невидимото ще изплува, където потиснатото ще бъде запомнено, където ужасът се превръща в смисъл. За тяхната и нашата свобода.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 6
    • + 4

    За щастие БГ няма допирни точки нито с миналото на Украина (104 г държавност), нито с бъдещето й. И подобни внушения, базирани на втръсналото ми неолиберално жонглиране с изтъркани думички като свобода, самоопределение, демокрация, звучат безкрайно фалшиво и наловат мед в душите единствено на крайните леваци и десняци.

    И в тоя редна мисли ми е обяснимо защо публиката се облъчва с подобни спомени-анализи на напуснали родината си и прехранващи се в американски институции руснаци? Не казвам, че са родоотстъпници, защото всеки има свой път в живота.
    Ами защото са крайни по отношение на родината си. Те няма да приемат фаворита на народа си (който с напуснали), дори той да има 70% подкрепа. Всъщност няма да го приемат никога, защото лично го винят за своята чуждост в новата родина.

    Занова далеч по-автинтични и искрени са критичните анализи на неприемащите управлението на Путин руски интелигенти, но останали в Русия и там отстояващи вижданията си.
    Дори един Саша Братерский е в пъти по-автентичен от заработващ заплатата си емигрант.

    Нередност?
  • 2
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 3
    • + 7

    До коментар [#1] от "D.r D":

    Искрено не разбирам тази про-путиниска позиция от интелигентни хора с уж демократични разбирания. В поне от 50% от текста Украина може да бъде заменена с България и текста ще бъде искрен. Не осъзнавате ли че за Путин България също не е държава а просто бивша територия на СССР която подлежи на "денацифициране". Победата на Украйна и смазването на военната машина на Путин е единствения ни шанс да избегнем същата злощастна съдба. Или си мислите че вас лично Путин ще ви пощади?!?

    Нередност?
  • 3
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#2] от "m17":

    За мен ли говорите? Аз ли в представите ви съм с "про-путинска позиция", но пък съм от "интелигентни хора с уж демократични разбирания"?
    Грешите и в двете.

    Позицията ми е на уважение към избора на всеки народ.

    Политиката на Путин достатъчно мнозинство от руснаците явно си я поддържат и и затова е 20 г. начело на държавата. Която държава - с ръка на сърце, - не можете да сравнявате с онова състояние на тлен, в която я пое.
    Политиката на Орбан достатъчно мнозинство от унгарците явно си я поддържат и и затова отново го избраха за четвърти мандат начело на правителството.
    Политиката на Ердоган достатъчно мнозинство от турците явно си я поддържат и затова отново е напът да го изберат за четвърти президентски мандат.

    Както чета между редовете на текста ви, тези хора в представите ви са авторитари, тоталитари и пр. безсмислени думички от арсенала на неолибералството.

    И, питам се, какво значение има някой отвън какво мисли за теб?
    В повечете случаи не ти мисли доброто, както и в горните примери.

    А аналогиите на БГ с Украина, които търсите и затова откривате, са обидно елементарни:
    1. Украина е най-корумпираната евродържава, за което вече нищо не се пише, защото парата на пропагандата отива в свирката. БГ още не е пропаднала чак толкова;
    2. Украина реално е собственост на десетина олигарси - Пинчук, Коломойски, Ахметов, Порошенко... БГ може да се похвали едва с двама-трима, които все още не са стъпили съвсем на гърлото на държавата;
    3. В Украина латентният антисъветски национализъм умело бе отгледан до обикновен, класически нацизъм омраза към другия. В БГ национализма ни се изразява в една романтична представа за Македония. Това не е национализма на украинците.

    Що се отнася до Големия брат на БГ:
    - при предишния бяхме в топ 20 на индустриалните страни в света, изнасяхме домати повече от Италия, нацията ни беше сред най-образованите, в каростроенето бяхме единствени;
    - при сегашния сме абсолютно деиндустриализирани и разчитаме на ишлеме и аутсорсинг, внасяме 3/4 от храните, 40% от завършващите гимназия са функционално неграмотни, демографската картина е отчайваща.
    Можете ли да си обясните тази разлика в подхода на тогавашния и на сегашния ни хегемон?

    Ако го направите, прочетете ,пак моля размишленията на емигранта.

    Нередност?
  • 4
    fuy481065849 avatar :-|
    RealEyesRealizeRealLies
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#2] от "m17":

    Аз пък не разбирам тази Вашата позиция.
    Нали осъзнавате, че победа на Украйна ще означава победа на капиталистическата клика, която си засява биолабораториите, където си поиска по света чрез подкупи на държавни изменници, които го позволяват в собствената си родина (пример: Украйна, и още много държави), което веднага ще окаже натиск и към нас да посеем още малко и тук, щото нали сме добри кученца и искаме кокал да получим?!
    Още малко казвам, защото посеви вече има и при нас.
    Ще окаже натиск и за още много неща, които не са в полза на нашия народ, а само на кукловодите-неолиберали.
    Нали осъзнавате и виждате, че чичо Сам защитава единствено личната изгода и интерес на САЩ (или по-точно, на тези които управляват тази корпорация, наречена Съединени Американски Щати), а другите страни, смятани за съюзници, биват използвани и източвани до момента, в който вече са безполезни и ненужни, или до момента, в който осъзнаят каква грешка са направили при сдружаването си със Щатите - което настъпи първо?!
    Тогава биват хвърлени на крокодилите с един надуваем дюшек, а наблюдателите плачат отстрани и обвиняват крокодилите, че са нападнали "съюзниците".
    Нали не се залъгвате, мислейки си, че и нас много ни обичат и уважават?!Просто тук сме богати на злато, "сиво вещество" (поне поколенията до около средата на 90-те, според мен), "здрав гръб" и много други природни дадености, от които те все още се възползват, и започват даже да изнагляват по мое лично мнение.
    Аз не съм про-путински, про-руски, или както и да го наричате.
    България трябва да е независима!!!
    За всяко жизненоважно решение, касаещо народа, трябва да се пита НАРОДА!!!, а не чичо Сам, Путин, Фон дер Лаен, или когото и да било друг.
    Може да има бизнес взаимоотношения с тях, еднакво благоприятни и справедливи и за двете страни, но не и васалство, каквото сега съществува.
    Правиш референдум, на който да имат право да гласуват само хора с минимум СРЕДНО образование, събира се мнението на СУВЕРЕНА, и така се взима решение.
    Не казвам, че тези без средно образование са по-малко хора, даже понякога напротив, но поне те са показали желание и способност, кой повече, кой по-малко, да вложи поне малко усилие за полагане на основите за своето развитие.
    По този начин, какъвто и да е крайния резултат, хубав или лош, ние сме си взели решението и ще имаме да се сърдим единствено сами на себе си ако резултатът не ни удовлетворява!
    Примери:
    - НАТО ? - Референдум За или Против и след това се действа спрямо взетото решение
    - ЕС ? - Референдум За или Против и след това се действа спрямо взетото решение
    - Приемане на Еврото ? - Референдум За или Против и след това се действа спрямо взетото решение
    - Оръжия за Украйна ? - Референдум За или Против и след това се действа спрямо взетото решение
    - Спиране използването на въглища ? - Референдум За или Против и след това се действа спрямо взетото решение
    - Концесия на златните залежи ? - Референдум и след това се действа спрямо взетото решение
    - Национализация на болници, АЕЦ, ВЕЦ, ТЕЦ, и други обекти от значение за националната ни сигурност и независимост ? - Референдум За или Против и след това се действа спрямо взетото решение

    Не е трудно, просто трябва да има реално желание да се търси и слуша мнението на данъкоплатците, а не да се подкупват хората живеещи на гърба им с цел да се закове още един мандат, по време на който да се дозароби народа.
    Смятам, че, осъзнавайки от какво значение е изборът, който правят в такъв момент, хората ще гласуват съвестно и тогава наистина ще си проличи мнението на обществото.

    Нередност?
  • 5
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#4] от "RealEyesRealizeRealLies":

    Бахти глупостите, дано не ги вярвате наистина. Ако ги вярвате - непременно си прегледайте главата.

    Нередност?
  • 6
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#3] от "D.r D":

    Да, определено съм си изградил грешна представа за вашите разбирания. И с това "каростроене" вече окончателно ме разбихте.

    Нередност?
  • 7
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#6] от "m17":

    Не ми е работа да ви образовам, но тъй като една от причините да стигнем до това дъно е и невежеството, ето първото попаднало ми инфо за каростроенето в БГ. Едно време...
    Ако искате повече, просто напишете в търсачката Балканкар.
    Приятно четене.
    Защото с повече четене и по-малко вЕрване и процитиране на чужди гл.точки БГ има шанс.

    Нередност?
  • 8
    fuy481065849 avatar :-|
    RealEyesRealizeRealLies

    До коментар [#5] от "m17":

    И кое по-точно са глупости?
    Не мислите, че трябва да сме независими и българският народ сам да решава съдбата си?
    Не мислите, че трябва нашата страна да печели от залежите на природни ресурси по българските земи?
    Не мислите, че светът се управлява от кукловоди, дърпащи конците на всички президенти и управляващи, и преразпределящи световния капитал както те намерят за изгодно?
    Искам обоснован отговор на тези няколко въпроса, както и като цяло защо мислите, че написаното в горния коментар са глупости.

    ПП: Моята глава си е наред, вие май трябва да си прегледате очите ако не виждате всичко това, което се прави умишлено, както и да започнете да мислите малко, а не само да блеете в унисон със стадото!
    ПП №2: Ако не се лъжа, M17 е модел SIG Sauer, използван от Американската армия. Ако затова е и ника Ви, работата е ясна...

    Нередност?
  • 9
    BBB avatar :-|
    D.r D

    Не се е качил линка към моя коментар 7:
    https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https ://zarata.info/tag/%25D0%25BA%25D0%25B0%25D1%2580%25D0%25BE%25D1%2581%25D1%2582%25D1%2580%25D0%25BE%25D0%25B5%25D0%25BD%25D0%25B5/&ved=2ahUKEwim78mUjIz3AhVcRPEDHWJaBo8QFnoECAQQAQ&usg=AOvVaw1wqnSJNUYBHIThlO2elNU2

    Нередност?
  • 10
    deaf avatar :-|
    deaf

    До коментар [#4] от "RealEyesRealizeRealLies":

    Абсолютно сигурно е,че мнозинството от българите ще гласуват със "За" членството в НАТО и ЕС,особено сега след като Русия нападна Украйна.

    Българите като цяло са против приемането на еврото. Но това няма значение и не е нужен референдум,защото Евро-зоната отказва да приеме България.

    Разбира се,че ще гласуват "За" употребата на въглища.

    Златодобива и в момента е на концесия. Само че голяма част от печалбата се краде от "българските" политици. НЕ от "Дънди".

    АЕЦ е държавна на практика.
    ВЕЦ и ТЕЦ трябва да си останат частни...

    Нередност?
Нов коментар