Олексий Арестович: Ситуацията за руските войски в Украйна е безнадеждна

Позицията на Киев не се е променила - предложихме международна комисия за Крим и Донбас, която да намери решение в рамките на 15 години, казва съветникът на началника на кабинета на украинския президент пред "Медуза"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Два месеца след инвазията в Украйна руските войски се оттеглиха от района на Киев, но официално Кремъл заяви, че планира "да установи пълен контрол" над Донбас и южните райони на страната. Украинското ръководство от своя страна не възнамерява да се отказва от окупирани както в предишни, така и в сегашната офанзива територии. В интервю за руския сайт "Медуза" Олексий Арестович, съветник на началника на кабинета на президента на Украйна, коментира развитията във войната досега. (Със съкращения.)

Всички чакат битката за Донбас, но отстрани изглежда, че руската армия не предприема решителни действия. Какво показват последните данни за военните развития?

Руските сили настъпват доста активно. Но проблемът за тях е, че това е неблагоприятен терен за настъпление. Войските, които са събрали там, не са достатъчни за решителна победа. При Изюм се опитват да разположат 25 000 войници в пет горски пътя. А наоколо са дерета, разбити жп коловози и прелези. Множество конструкции с дълги бетонови канали си представете като ппотивотанкови ровове. В този район валеше почти две седмици - това са влажни полета, през които не можете да преминете.

Срещу тях са нашите най-боеспособни части - тежките механизирани пехотни и танкови бригади, които стоят там от осем години. Познават отлично района, ядосани са и силно мотивирани.

След две-три седмици тази офанзива ще приключи.

Има безнадеждна ситуация за руските войски. Беше налудничава идея от самото начало да се предприеме операция в Донбас. От военна гледна точка това е чисто политическо решение - да се отиде до границите на Луганска и Донецка област и да се обяви победа. След провала на първоначалния план тяхната задача сега е да обявят, че превземането на областите Луганск и Донецк е победа. След това ще искат да прекратят кампанията и да се върнат към преговорите, чиято основна задача е премахването на санкциите. Защото след двата месеца на войната те трябва да кажат нещо на руснаците.

За Мариупол руският министър на отбраната Сергей Шойгу наскоро съобщи, че вече е под контрола на руските войски, но украински военни са на територията на "Азовстал". Какво се случва там сега?

Нищо не е така, както го описва Шойгу. Първо, освен в "Азовстал" (един от най-големите металургични комбинати в Украйна, в чиито подземия в момента се намират бойци от полка "Азов" и много цивилни граждани - бел. ред.) нашите военни се намират на още четири места в Мариупол. Второ, руснаците бомбардираха "Азовстал" в продължение на пет дни с тежки бомби от стратегически бомбардировачи и се опитаха да го щурмуват. И претърпяха много тежки загуби - точно в навечерието на изявлението на Шойгу. Цялата сцена на Путин и Шойгу е смешна. Вероятно са обсъждали не само Мариупол. Шойгу беше в цивилен костюм. Това е жест на успокоение. После излъгаха, че Мариупол е превзет. Накрая Путин каза: "Обградете "Азовстал" и не ги пускайте".

Проблемът с "Азовстал" е, че за обкръжаването му са необходими са три пъти повече войски отколкото за щурмуването му. А в същото време те извеждат войски в други територии, където не са много успешни. Резултатът е, че целият свят ще види, че Путин и Шойгу за пореден път са излъгали за превзетия Мариупол.

За втората фаза на войната и битката за Донбас Украйна ще има ли достатъчно оръжия предвид последния пакет от военна помощ от Запада?

Най-вероятно пълният пакет от военна помощ за фронта ще бъде наличен по-късно, когато всичко в Донбас е приключило. Защото доставката и усвояването му изискват определено време, а битката за Донбас ще продължи максимум две-три седмици. Разбира се, за част от пакета ще има време да пристигне и да изиграе своята роля. Но след две-три седмици тази офанзива ще приключи. А заедно с това е напълно възможно и активната фаза на войната да приключи, тъй като руските войски няма какво повече да атакуват. Това, което сега са събрали, са предпоследните оперативни резерви. В района на Белгород-Валуек има и около 15 000 войници. Но това са нещастниците, които измъкнаха от Киев, Суми и Чернигов - те вече имат психологията на битите.

Защо смятате, че битката ще продължи не повече от две-три седмици?

Защото по отношение на темпото на войната и количеството изразходвани боеприпаси и загубите - това са две-три седмици, не повече. Това не означава, че битките ще спрат напълно. Това означава, че активното настъпление на руските войски ще спре и може би това ще бъде последното настъпление от втората фаза, защото не знам откъде ще вземат нови резерви. За да ги приготвите, ви трябва поне месец, а дори и два. През това време ще се случат много неща. И санкциите ще започнат да действат все повече, и нещо ще се случи в международен план, и Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) [ще бъдат значително укрепени през това време. А Русия няма къде да се укрепва. Не й останаха боеприпаси, а и не останаха и много войски. Виждаме какво идва тук. Виждаме опити за мобилизация, когато на офицерски длъжности се водят хора без военно образование... Когато минат на стари танкове от 60-те години, стари БТР-и и стари артилерийски оръдия, наистина става ясно, че няма да воюваш дълго с това.

Какви са шансовете западната оръжейна помощ да се увеличи значително в близко бъдеще и от какво зависи?

Вече е разпределен пакет на стойност милиард и половина долара. Мисля, че помощта само ще се увеличи, защото маховикът вече работи. Има неоспорим аргумент - това е американският Lend-Lease.

Киев преговаря ли все още с НАТО за затваряне на небето над Украйна?

Не, това е затворен въпрос. Нуждаем се от система за противовъздушна отбрана, която вече ни се предоставя. И ние сами ще затворим небето. Имаме достатъчно оръжия. Можем да се справим добре сами. Нямаме нужда от западни войници тук. А и те няма да го направят, ако няма ядрен удар.

Какъв вид икономическа помощ е възможна?

МВФ вече отпусна 1,4 милиарда долара помощ на Украйна. Икономиката ни потъна с 45%, просто защото руснаците унищожават всичко. И ние сега трябва да осигурим сеитбата, защото селскостопанският сектор е един от водещите в Украйна. Дават ни и хуманитарно оборудване за болници и т.н. Но това не е моята област, аз се занимавам с националната сигурност.

По всичко личи, че активната фаза на мирните преговори с Москва сега е замразена.

Никой не преговаря, докато е в ход военна офанзива. Има консултации, разменят се писма, периодично и телефонни разговори. Тоест всички чакат военен резултат.

По данни на "Медуза" са подготвени два проекта на споразумения с - политическа и културно-езикова част. В политическата се говори за неядрения неутрален статут и гаранции за сигурност на Украйна, а за границите й все още има спорен момент. Вярно ли е, че има отделно приложение, в което статутите на Донбас и Крим ще се решават поотделно?

Това беше заявено в Истанбул, засега нашата позиция не се е променила. Предложихме да се създаде международна комисия за Крим и да задължим страните да намерят решение в рамките на 15 години. Същото важи и за Донбас. Дори няма да обсъждаме факта, че това е наша територия. Но осъзнавайки, че Русия упражнява де факто контрол над тези територии, ние сме готови за международни преговори по този въпрос. Това беше предложението по време на истанбулските преговори. Оттогава ситуацията се промени. Нашите предложения също могат да се променят. Ако си спомняте, преди войната ръководството на Кремъл каза, че по принцип не са възможни никакви преговори за Крим. Сега това стана драматично възможно. Очевидно операцията мина много "успешно" за тях.

След 15 години под контрола на Русия няма ли да е още по-сложно връщането на тези територии?

Източна Германия я върнаха след повече от 30 години.

Как кабинетът на президента Зеленски оценява перспективата за мирно споразумение с Москва?

Къде другаде ще ходят, горките. Ще се бият нещо, дори ще имат частичен успех, но не и пълен. Ще се изтощаваме взаимно. Освен това война, която е влязла в позиционна фаза, е по-изгодна за нас. Ние сме на собствена земя. Партизаните работят за нас, природата работи за нас, а Западът ни помага. Те освен че няма откъде да получат помощ, ще трябва да стоят на едно място и да снабдяват армията на територия, на която са нежелани.

Затваряне на небето над Украйна от НАТО е приключен въпрос - със система за противовъздушна отбрана, която вече ни се предоставя, ние сами ще го затворим.

Сега те държат линия с дължина около 1200 километра от Херсон до Харков (по неравна линия ). И разполагат с всичко на всичко 90-хилядна армия. Невъзможно е да се държи такава линия без резерви. Знаете ли, че зад гърба на руските войски, освен най-ключовите, няма нито един руски войник? Ако пробием тази линия, можем да отидем по-нататък и до Крим. Сега те ще изразходват резервите си, отслабват, а ние имаме зелена зона по-нататък: нашите партизани и силите за специални операции ще ги довършват в храстите. Това безумие ще продължи още месец-два, докато унищожим всичките им войски.

Ясно е, че могат да задържат Крим, защото има добре изградени пътища за снабдяване, там няма и украинска съпротива и артилерия. Но във всички територии, които бяха превзети след 23 февруари, те са в големи неприятности. Ще дръпнем везните в наша полза и това ще се отрази пряко на преговорите, защото така или иначе няма друг изход освен преговори. Те потъват под санкциите и успехът на преговорите е тясно свързан с възможността за вдигането им.

Като човек, който предсказа началото на тази война, каква е вашата прогноза за развитие на събитията?

След две, максимум три седмици активната фаза на военните действия ще избледнее. До 9 май руснаците ще обявяват някои междинни победи, ще кажат, че задачата е изпълнена и ще предложат да влязат преговори. Още повече, че започват да крещят високо, че са защитили хората от Донбас, никога не са имали нищо против Украйна, забравяйки, че щяха да ни денацифицират за 72 часа.

Тук въпросът е: ще ходим ли на преговори или не. Защото хората изискват от нас да се бием и да ги прогоним от нашата земя. Нашата позиция е много твърда, не знам дали Русия ще се съгласи с това. И ако не потръгне, ще е позиционна война - с артилерийски удари, с малки и тактически набези, ще е война за всяко конкретно нещо.

Русия ще се опита да натрупа повече резерви, за да започне някаква полуофанзива някъде другаде, но в по-малък по мащаб. Ако този цикъл се провали, някъде през октомври ще има нов опит. И тогава всичко ще зависи от това как ще работят санкциите, дали ще бъдат въведени нови и каква западната помощ ще отиде за Украйна. Така че може да продължи до Нова година. Но трябва да се разбере, че това вече няма да бъде активна война. Най-вече ще бъде окопна война със спорадични опити за завземане на позиции по линията на фронта. За повече от това няма достатъчно сила.

Прехвърляне на военни действия към Европа - възможен ли е такъв сценарий?

Това е нереалистичен сценарий. Нека му оставим 1% вероятност - с какво Русия ще отиде и ще се бие в Европа? Те не могат да превземат едно злощастно село на изток в Украйна, за какво прехвърляне в Европа можем да говорим.

Доколко уместна е идеята за провеждане на референдум в Украйна относно компромисите, които могат са се постигнат в преговорите?

Президентът (Зеленски) нарече референдума един от вариантите за решаване на въпроса. Той каза, че в краен случай ще решим с референдум.

Ние просто ще покажем какво искат нашите хора и каква е тяхната воля, която не можем да прекосим. Те може да не са съгласни с нашето предложение и да кажат: "Вървете докрай, изхвърлете ги от Крим". Ще попитаме хората: "Готови ли сте за 15 хиляди убити, за да се биете за Крим?" Ако народът каже "Не, не сме готови", добре - ще предлагаме варианти.

Каква е максималната задача която Киев сега си поставя като резултат от войната?

Като минимум да се върне положението отпреди 24 февруари. Като максимум - пълно освобождаване цялата територия. Но ние добре осъзнаваме, че това е невъзможно.

С Донбас е по-вероятно да следваме дипломатическия път, защото офанзивата е много по-трудна от защитата. Трябва да имаме многократно превъзходство, големи резерви, в противен случай ще понесем много тежки загуби. Готови ли сме за това е много голям въпрос. Донбас и Крим ще бъдат решени с политически и дипломатически средства, ще продължим да работим.

Казахте, че руските войски имат проблеми с комуникациите, с тила и с разузнаването. Можете ли да посочите причината за тях?

Руската армия има много повече проблеми. Сегашната армия е най-лошата съветска армия. Каква е съветската офанзивна концепция? Куп специални части и парашутисти, хвърлени зад вражеските линии, които да предизвикат паника, така че властите се разбягат и да се унищожат контролните и комуникационни центрове. Наистина през първите три дни беше шок и потънахме много зле. Помните ли кацането на руския хеликоптер в Киев през първия ден? Вторият трябваше да кацне в Печерск (район на Киев, където се намира офисът на президента на Украйна и други правителствени сгради), върху главите ни. Но той не долетя, защото в Гостомел за руските части започнаха някакви проблеми, които после станаха огромни. Това можеше да мине, само ако ние рухнем психологически и значителна част от населението ни премине на тяхна страна. Но не им се сбъдна прогнозата, че украинците ще ги посрещнат с цветя.

Тези, които не знаеха, че трябва да се страхуват, удържаха ситуацията под контрол: спокойно стреляха по руските танкове и сваляха самолети. Ако бяхме централизирана страна, мисля, че щяхме да загубим. Но бидейки в нашата любима украинска бъркотия, никой не смяташе, че не може да се бием без заповед от централното правителство.

И когато вече бяхме възстановили контрола и престанахме да се страхуваме, на третия или петия ден всичко тръгна много добре. Помните ли огромните колони на руските войски край Киев? Дори аз, професионален военен, си помислих: "Боже, колко са?!". Беше просто лудост. В телефона идват съобщения, че колона от 200, 300, 400 единици се движи в непрекъснат поток. Мислех, че с цялата си смелост няма да можем да удържим. Но с броя на войските, които докараха близо до Киев, те просто задръстиха собствения си път - стояха в непрекъсната колона от 20-30 километра и не можаха да минат, защото взривихме мостовете. Партизаните обстрелваха колоните. Вижте унищожената руска техника край Киев. И започналото отдръпване в огромна глупава маса беше толкова зрелищно.

Преди месец Михаил Подоляк, също съветник на началника на кабинета на Зеленски, каза, че войната разкри провала на досегашната система за сигурност, в която НАТО играе водеща роля. Според вас как тази война ще се отрази на бъдещето на НАТО?

Първо, НАТО се развива, наблюдавайки случващото се в Украйна. Сега те се страхуват много по-малко от "могъщата" руска армия. Второ, те видяха какво представлява Украйна: техните експерти казват, че ние се бием много по-добре от по-голямата част от държавите в НАТО. И тогава въпросът е кой от кого трябва да се учи и кой кого да приеме. Трето, това все пак е система за колективна сигурност - Швеция и Финландия ще се чувстват по-удобно там, отколкото ако се защитават сами.

Преди имаше дискусии за целесъобразността на НАТО в ситуация, в която те нямат враг, но сега врагът е ясен - и всички разбират, че може да има втори рунд на ескалация от Русия и след известно време трети и т.н. Докато в Русия има луд режим, всичко може да се очаква, което означава, че съществуването на НАТО е оправдано. Тоест парите ще бъдат отпуснати и превъоръжаването ще продължи. И в Европа ще бъде така. Просто всяка дискусия ще завърши с изричането на една дума: Буча.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • - 1
    • + 5

    Шапка свалям на Украинците - това е новия Израел е Европа. Умерени, точни, ефективни - наложено от нуждата да оцелеят ...

    Много са им реалистични оценките. И не се лакомят за нещо, което шще им струва много. За Крим говоря ... разумно решение е да си го върнат с дипломация и санкции, а не с война. Русия ЩЕ се разпадне, и тогава самия Крим ще иска да е част от просперираща Украйна, а не от западаща Русия.

    Нередност?
  • 2
    jazzanova80 avatar :-|
    jazzanova80
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#1] от "guentchovelev":

    Съгласен съм. Рано или късно Русия ще се разпадне. Изпращаики много воиници от други етноси, които ще изгният на украинска земя, сами подклаждат бъдещото разделение.

    Нередност?
Нов коментар