Украйна се готви за защитата на Донецк

Киев се надява да направи контраофанзива на юг

Някои военни експерти смятат, че трудно извоюваната победа не е донесла на руските сили голямо стратегическо предимство, а резултатът от т. нар. "битка за Донбас" виси на косъм.
Някои военни експерти смятат, че трудно извоюваната победа не е донесла на руските сили голямо стратегическо предимство, а резултатът от т. нар. "битка за Донбас" виси на косъм.
Някои военни експерти смятат, че трудно извоюваната победа не е донесла на руските сили голямо стратегическо предимство, а резултатът от т. нар. "битка за Донбас" виси на косъм.    ©  Reuters
Някои военни експерти смятат, че трудно извоюваната победа не е донесла на руските сили голямо стратегическо предимство, а резултатът от т. нар. "битка за Донбас" виси на косъм.    ©  Reuters

Руските сили се насочват към следващите си цели в източния регион Донецк в Украйна, след като президентът Владимир Путин обяви победа в съседния Луганск. С превземането на град Лисичанск в неделя Русия овладя Луганск в продължаващата вече пет месеца война. И двете страни претърпяха тежки загуби в битката за Луганск. Според военни анализатори в битката за Донецк се очаква за Киев да е по-лесно да защитава укрепените си позиции в района. Русия обаче е съсредоточила над 60% от войските си в Донбас, смятат украинските военни.

Първоначалните военни цели на Русия надхвърляха района Донбас и вероятно включваха цялостна смяна на правителството или поне промяна на западната ориентация на Украйна, казва пред Reuters Роб Лий от базирания в САЩ Изследователски институт за външна политика. Плановете на Москва също така включваха "демилитаризирането" на Украйна. След отстъплението на руските войски в началото на войната целите на Москва изглежда приключват с превземането на двата региона. От началото на конфликта Русия иска от Украйна да предаде Луганск и Донецк на подкрепяните от нея сепаратисти, които обявиха областите за независими държави.

Украинският губернатор на Луганска област обяснява пред агенцията, че завладяването ѝ, след като Украйна се изтегли от град Лисичанск, е "болезнена" загуба, но така войниците са били спасени. "По отношение на военните е лошо да се напускат позиции, но няма нищо критично. Трябва да спечелим войната, а не битката за Лисичанск", добавя губернаторът Сергий Гайдай.

Той прогнозира, че град Славянск и град Бахмут в Донецка област ще бъдат целите на следващата руска офанзива, и призова чуждите сили да увеличат доставките на тежки оръжия, като каза, че Западът е "разбрал твърде късно" ситуацията в Украйна.

Досега руската инвазия взе десетки хиляди жертви, направи милиони бежанци и срина градове, особено в рускоезичните райони в източната и югоизточната част на Украйна. В битката за Луганск и двете страни претърпяха тежки загуби, най-очевидни по време на обсадата на градовете Лисичанск и Северодонецк. И двата града са оставени в руини от руски бомбардировки.

Надежда за контраофанзива на Украйна

"Това е последната победа на Русия на украинска територия", заяви на видеозапис, публикуван в интернет, Олексий Арестович, съветник на украинския президент Володимир Зеленски. "Това бяха средноголеми градове. А им бяха необходими 90 дни - от 4 април до 4 юли. Толкова много загуби", каза той и изрази надежда, независимо от битката за Донецк, украинската армия да започне контраофанзиви в южната част на страната.

Някои военни експерти смятат, че трудно извоюваната победа не е донесла на руските сили голямо стратегическо предимство, а резултатът от т. нар. "битка за Донбас" виси на косъм. "Мисля, че това е тактическа победа за Русия, но на огромна цена", каза Нийл Мелвин от базирания в Лондон мозъчен тръст Кралски институт на единните въоръжени сили. Той сравни битката с големите сражения за оскъдни териториални придобивки, които са били характерни за Първата световна война.

"Постигането на много малък напредък отне 60 дни. Мисля, че руснаците могат да обявят някаква победа, но ключовата битка все още предстои", заяви Мелвин. Според него решаващата битка за Украйна вероятно няма да се състои на изток, където Русия е съсредоточила основното си нападение, а на юг, където Украйна започна контраофанзива, за да си върне загубени територии.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • + 3

    Пожелавам успех на Украйна и нейните смели бойци в борабта срещу "Империята на Злото"!

    Нередност?
Нов коментар