Войната в Украйна | Американска визита в Киев; Русия започна нови атаки в източна и южна Украйна

Путин е загубил интерес към мирните преговори, твърди Financial Times; Русия обяви временно примирие за цивилните в завода Азовстал в Мариупол

Американската делегация, водена от Блинкен и Лойд Остин, остана няколко часа в Киев и даде изявления едва след връщането си в Полша. САЩ ще продължи да доставя оръжия на Украйна, стана ясно след срещата
Американската делегация, водена от Блинкен и Лойд Остин, остана няколко часа в Киев и даде изявления едва след връщането си в Полша. САЩ ще продължи да доставя оръжия на Украйна, стана ясно след срещата
Американската делегация, водена от Блинкен и Лойд Остин, остана няколко часа в Киев и даде изявления едва след връщането си в Полша. САЩ ще продължи да доставя оръжия на Украйна, стана ясно след срещата
Американската делегация, водена от Блинкен и Лойд Остин, остана няколко часа в Киев и даде изявления едва след връщането си в Полша. САЩ ще продължи да доставя оръжия на Украйна, стана ясно след срещата
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Руската армия официално обяви в петък, че в средата на настоящата седмица е започнала втората фаза на "специалната операция" в Украйна, чиято цел е установяване на пълен контрол над Донбас и Южна Украйна, като се осигури сухопътен коридор до Крим и се търси подстъп към Приднестровието в Молдова.

В събота украинският президент Володимир Зеленски заяви, че инвазията на Русия в Украйна е само "началото" и че очаква да се случи същото и с други страни - в контекста на заявката на Русия за пълен контрол над Южна Украйна и морското крайбрежие. В същия ден руската армия нанесе ракетен удар по ключовия град между Крим и Молдова - Одеса, при което освен военен обект беше ударен и голям жилищен блок, а поне осем цивилни са били убити включително 3-годишно дете.

В неделя в страната пристигна най-висопоставената американска делегация досега: държавният секретар Антъни Блинкен и военният министър Лойд Остин. Българският премиер Кирил Петков също ще посети Киев заедно с делегация, в сряда.

Според Financial Times, потопеният крайцер "Москва" (тук има кратък видеоклип), който беше флагман на руския Черноморски флот, е разубедил Владимир Путин от желанието да води преговори.

------

25 април, понеделник

18:15

От Москва предприеха ответна реакция в отговор на германското "неприятелско решение" да обяви руски дипломати за "персона нон грата".

В изявление на външното министерство на Русия те информират, че са извикали германския посланик, Геза Андерсеас фон Гайр, и са му предоставили бележка, която обявява 40 служители от германската дипломатическа институция в Русия за "персона нон грата".

На 4 април Германия изгони 40 руски дипломата, след като се появи информацията за откриването на масови гробове и екзекутирани цивилни в Буча.

От началото на конфликта до момента от страни-членки на ЕС са изгонени около 370 руски дипломати.

В отговор Русия от началото на април е обявила над 80 дипломати за персона нон грата, като 45 от тях са от Полша.

15:30

Областният съвет на Запорожието обяви днес, че се готви за защита. Това е вследствие на информация, че руски сили се подготвят за офанзива в южно-централната част на Украйна.

"Врагът се готви за офанзива. Руските сили са събрали голямо количество военна екипировка и хора на фронтовата линия Велика Новоселка - Новодаривка - Малиновка. Врагът се опитва да се придвижи в посока Запорожие. Местоположението на силите на фронта не се е променило.", обявиха в официално изявление от областния съвет.

Запорожието е ключова точка както за евакуирането на мирни жители от фронтовите линии до този момент, така и за украинската армия - то се намира на 200 км северозападно от Мариупол и 230 км западно от Донецк.

13:40

Руското посолство в България публикува архиви за действията на нацистите в Мариупол

В изключително странен пост, посолството на Руската федерация в София публикува откъси от архивите на съветското военно министерство след Втората световна война, посветени на престоя на нацистката армия в крайбрежния град. Описани са различни зверства, извършвани от окупационните войски над местното население. "Фашистките зверове съзнателно подпалват и разрушават града", цитират част от архивите.

Не става ясно каква е целта на този пост - дали руското външно министерство иска да покаже, че Мариупол и преди е бил унищожаван, или да сравни сегашните действия на руската армия с тогавашните на нацистката и да покаже, че руските войници са по-умерени от... тези на Третия райх.

13:30

Русия обяви временно примирие за цивилните в завода Азовстал в Мариупол

Руското министерство на отбраната заяви, че нейните въоръжени сили ще спрат своите военни действия, за да позволят на цивилните, криещи се в завода, да се евакуират.

"От 14:00 московско време нашите въоръжени сили ще спрат всякакви военни действия и ще се изтеглят на безопасно разстояние, за да позволят изтеглянето на цивилните.", заявиха от министерството в изявление.

През изминалата седмица Русия заяви, че цивилни и украински бойци могат да се изтеглят от Азовстал на условието, че украинските сили "издигнат бели знамена."

12:00

Руският президент е "загубил интерес" към мирните преговори

Според три източника на британското издание Financial Times, Путин искрено е вярвал в намирането на мирен изход от войната, но потапянето на крайцера "Москва" го е разубедило. Според един от източниците, той е "изпаднал в ярост" от станалото в Черно море и сега не може да приеме договорка с украинската страна, за да не изглежда губещ. Източниците смятат, че сегашната стратегия на Кремъл е да се завладее колкото се може повече от украинската територия.

11:00

Изглежда, че Русия започва нова офанзива по няколко линии

Олександър Камишин, председателят на украинските железници, заяви пред Reuters, че в последните часове пет отделни железопътни гари в централна и западна Украйна, в рамките на един час, са били под обстрел и е имало жертви.

Руското министерство на отбраната твърди, че нейните въоръжени сили са ударили петролната рафинерия в Кременчуг, която се намира северозападно от Днипро. Според Reuters руското министерство посочва, че е ударило 56 военни инфраструктурни цели през нощта.

Попсана, град в югоизточния регион на Луганск с 20 хил. жители, е бил нападнат от руски военни части, заявиха от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. Градът се намира на ключова позиция на хълм в близост до транспортен център за района.

Руските войски настъпват в източния град Словянск, а Лиман е вече под обстрел. Кореспондентът на Ал Джазира Чарлз Стратфорд, който е на място, коментира, че "Обстрелът е много силен."

Според непотвърдено твърдение на областния управител на централната Виницка област, Сергей Борзов, в Телеграм, Русия е изстреляла ракети по два града в областта причинявайки неуточнено количество жертви и ранени. Това твърдение все още не е коментирано и от руската страна.

10:30

Държавният секретар и военният министър на САЩ бяха на кратко посещение в Киев и обещаха допълнителна военна помощ

Американският държавен секретар, Антъни Блинкен, и министърът на отбраната Лойд Остин посетиха вчера Киев - най-високопоставената визита от страна на САЩ във военната зона.

Двамата потвърдиха допълнителна военна помощ за Украйна. САЩ ще даде над 300 млн. долара в чуждестранно военно финансиране и са одобрили продажби на муниции за 165 млн. долара.

Държавният секретар заяви: "Крайният резултат е следният: Не знаем как останалата част от тази война ще се развие, но знаем, че суверенна, независима Украйна ще съществува много по-дълго, отколкото Владимир Путин е на сцената."

На срещата стана ясно, че Вашингтон започва процедура за избор на посланик в Украйна. Ще започнат да се завръщат в страната и американски дипломати, които напуснаха преди началото на войната. Консулството в Киев засега ще остане затворено.

Междувременно руският посланик в САЩ, Анатолий Антонов, заяви, че е изпратил съобщение до Вашингтон, в което е изискал спирането на доставки на оръжия от американците за Украйна.

"800 млн. долара оръжие ще бъдат доставени на Киев от Вашингтон. Това е огромно число и не спомага намирането на дипломатическо решение, за да се реши ситуацията" коментира Антонов.

24 април, неделя

22:00

Товарен АН-124 е кацнал в София

Ръководителят на разследващия сайт belingcat Христо Грозев пусна в туитър маршрута на самолета, който тази вечер се е приземил в София от Полша. Въпреки, че в сайта FlightRadar24 самолетът е без държавна регистрация, Грозев твърди че е украински и предполага, че става дума за доставка на муниции за гаубица 152 мм, които според него са жизненоважни за украинската армия. Българско оръжие е намирано неколкократно в Украйна в последните месеци, като официално българския военно-промишлен комплекс не продава на страната.

18:45

България пусна руски самолет въпреки санкциите

Руски е самолет "Ил-96-300" е прелетял през България, за да кацне в Белград от Сочи. Въпреки, че България затвори въздушното си пространство за регистрирани в Русия машини, подобни полети са възможни по хуманитарни и държавни причини, а самият самолет вече на два пъти е изпълнявал полети за връщане на руски дипломати.

България е сред страните, които на 26 февруари въведоха забрана за излитане, кацане и навлизане на самолети на Русия във въздушното си пространство. Мярката бе предприета заради изострянето на военния конфликт и в знак на солидарност с Украйна. В отговор и Русия въведе реципрочна забрана спрямо самолетите на страните, подкрепили забраната.

14:00

Българският премиер обяви в интервю пред БТВ плановете за пътуването, което стана известно по-рано тази седмица.

"В Киев очакваме да тръгнем в сряда. Ще ходим до Полша и от там не бих казал точно маршрута, но има специална подготовка да пътуваме през нощта и да стигнем до столицата", обяви премиерът.

Петков начерта три основни точки за посещението в Украйна - доставката на обещаните от МС бронежилетки и каски; присъственото показване на солидарност към украинците; намиране на начин за изваждане на българския кораб от Черноморск, където има блокирани 11 моряци.

Премиерът подчерта нуждата и от единна позиция от страна на управляващата коалиция. "Аз лично бих се радвал да дадем военна помощ за Украйна, но като премиер моята първа задача е да направим тази коалиция да излезе с една обща позиция" коментира той.

Все още не е ясно кой ще е в състава на българската делегация - Петков покани всички коалиционни партньори.

12:00

Русия е разположила Искандер-М ракети на границата с Украйна

Генералният щаб на украинските воени сили заяви, че Русия е разположила ракети от типа Искандер-М (SS-Stone 26 по класификацията на НАТО) на 60 км от границата с Украйна. Искандер, мобилна балистична ракетна система, има обсег до 500 км. Те имат потенциала да носят стандартни или ядрени бойни глави.

Според украинския генерален щаб, дислокацията както на ракетите, така и на допълнителни войскови части, е станала в Белгородския регион - на около 70 км от украинския град Харков.

До този момент няма потвърждение от друг източник за тази дислокация, но тя би била в съответствие с новите заявени цели на Русия - контрол на източната и южната дъга в Украйна.

10:00

Русия заяви, че ударите в Одеса били насочени срещу оръжие от САЩ и Европа

Ден след като руски ракети удариха украинския морски град и убиха 8 души, сред които и няколкомесечно бебе, руското командване заяви, че ударите са били насочени срещу военен терминал, на който се разпределя оръжие за Украйна. Според заявлението на руското военно министерство, цел е "логистичен терминал на военно летище, на което се е съхранявала голяма част от дошло от САЩ и европейските страни въоръжение".

Две от ракетите според властите в Одеса са попаднали във военен обект, а две - в жилищни блокове.

02:00

Държавният секретар на САЩ ще посети Киев на 24 април

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и министърът на отбраната на страната Лойд Остин ще посетят Киев на 24 април. Това обяви украинският президент Володимир Зеленски по време на пресконференция в събота, която се проведе на метростанция в Киев. Основната тема на разговорите ще бъде доставката на оръжия, коментра още Зеленски

23 април, събота

17:15

Евакуацията на цивилни от Мариопул не се състоя

Планираната за събота евакуация на цивилни от Мариупол не се е състояла, съобщиха от кметството на града, цитирани от "Гардиън". Смята се, че около 100 хил. жители все още се намират в разрушения град. Помощник на кмета Вадим Бойченко коментира, че виновна за поредния провал на усилията за евакуация е Русия. Самият Бойченко не е в Мариупол, а в контролираната от Украйна територия.

По-рано днес украинският вицепремиер Ирина Верещук обяви, че евакуацията трябва да започне по обяд. Според кметството имало е събрани около 200 души, но руските военни наредили да се разпръснат и предупредили за възможни обстрели.

Украинските власти предупреждават, че руските сили "може да се опитват да организират свой собствен коридор за евакуация към Русия". Съобщава се, че стотици жители на Мариупол са били насилствено депортирани в Русия от началото на инвазията.

11:20

Българска делегация заминава за Киев следващите дни

Българска делегация, в която ще има представители на четирите партии в управляващата коалиция, заминава за Киев през следващите дни, обяви премиерът Кирил Петков, като даде да се разбере, че се надява по този начин БСП и "Демократична България" да стигнат до общ език по въпроса за военната помощ за Украйна, защото всички ще получат възможност за "информирано мнение". В четвъртък "Продължаваме промяната" отказаха да вземат страна в конфликта между БСП и ДБ с мотива, че трябва да се пази стабилността на България. Самият Петков заяви личната си позиция, че подкрепя изпращане на оръжие в Украйна.

9:57

Молдова извика руския посланик заради Приднестровието

Молдова извика посланика на Русия в петък, след като висш руски командир - генерал Рустам Минекаев, изпълняващ функциите на командващ войските на Централния военен окръг на Русия, каза, че Москва търси "контрол над южната част на Украйна", който може да осигури достъп до отцепилия се от Молдова регион на Приднестровието. Външното министерство на Молдова разглежда тези изявления като неоснователни и противоречащи на позицията на Русия в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на нашата страна в рамките на международно признатите граници", се казва в изявление на министерството, в което с изразява "дълбока загриженост" от изявленията и се призовава за зачитане "териториалния суверенитет" и "неутралитет" на Молдова.

Във видеообръщението си тази нощ и украинският президент Зеленски обяви, че Кремъл има военни амбиции отвъд границите на неговата страна. "Руската инвазия в Украйна е замислена да е само началото", коментира той. Ако армията на Путин извърши успешна офанизва към Приднестровието, на практика тя ще отреже достъпа на Украйна до Черно море и най-вероятно ще прехвърли конфликта на територията на още една държава в лицето на Молдова. Това ще създаде условия и за конфронтация с НАТО, тъй като голяма част от молдовското население на практика е с румънски корени. На територията на Молдова, както и в украинската Одеска област има компактна общност и от бесарабски българи.

9:50

Един загинал от крайцера "Москва", 27 изчезнали безследно, твърди руското Министерство на отбраната


Седмица след потъването на крайцера "Москва" на 14 април Министерството на отбраната на Русия потвърди, че е загинал един член на екипажа, а 27 са изчезнали безследно. Останалите 396 души от екипажа били спасени от намиращите се в района кораби на Черноморския флот и са доведени в Севастопол. Въпросната информация се подлага на силно съмнение, включително от семействата на руски наборни войници, които издирват своите синове, служили на борда на 'Москва".

---------

22 април, петък

19:45

Борис Джонсън: Войната може да продължи до края на следващата година

Войната може да продължи до края на следващата година, каза британският премиер Борис Джонсън по време на посещението му в Делхи след въпрос дали е съгласен с разузнаването, което предполага, че руската бомбардировка на Украйна може да продължи до края на следващата година. Това е "реалистична възможност", отвърна премиерът, цитиран от Би Би Си. Същевременно Борис Джонсън заяви, че Великобритания възнамерява отново да отвори посолството си в Киев през другата седмица.

По-рано днес BBC съобщи, че се очаква днес министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс да обяви, че страната ще изпрати свои танкове Challenger 2 в Полша за запълване на танкове Т-72, които Полша ще изпрати в Украйна. По-късно Министерството на отбраната промени изявлението си, че "разглежда" вероятността да изпрати свои танкове. Според Франк Гарднър, кореспондент по сигурността на BBC, ако изпращането на танковете от страна на Великобритания се окаже истина, това би било значим ход. Това ще увеличи в известна степен ангажираността ѝ към Украйна, но и също така би увеличило шансовете страната и НАТО да се включат като съвоюващи страни в конфликта.

55% от германците желаят страната им да изпрати танкове и тежко въоръжение в помощ на украинските войски. Според BBC засега това не се случва, тъй като лидерът на социалдемократическата партия, Олаф Шолц, забавя военните доставки. Все пак Германия ще изпрати свои танкове на Словения, която ще изпрати свои по съветска технология на Украйна, чиито войници могат веднага да ги използват, тъй като са обучени.

16:07

Русия планира да установи пълен контрол над Донбас и Южна Украйна като обезпечи коридор до Крим

По време на започналата тази седмица втора фаза на "специалната операция" руската армия планира да установи пълен контрол над Донбас и Южна Украйна като обезпечи сухопътен коридор до Крим - това съобщи изпълняващият функциите на командващ войските на Централния военен окръг на Русия ген. Рустам Минекаев, цитиран от Интерфакс.

"От началото на втората фаза на спецоперацията, която започна буквално преди два дни, една от задачите на руската армия е установяването на пълен контрол над Донбас и Южна Украйна. Това ще позволи да се обезпечи сухопътен коридор до Крим, а също така да се въздейства на жизнено важни обекти на украинската икономика", е заявил Минекаев в петък пред събрание на Съюза на предприятията от отбранителната промишленост. Контролът над южна Украйна дава изход също така и към Приднестровието.

15:30

Русия обяви, че е готова на хуманитарно прекратяване на огъня в "Азовстал", ако украинските войници се предадат

Русия е готова да спре стрелбата и да позволи на бойците в стоманодобивния завод "Азовстал" в обсадения украински пристанищен град Мариупол да напуснат завода, заедно с всички цивилни, които все още са там, съобщава АФП (Агенция Франс Прес), цитирайки руското министерство на отбраната. Министерството е изявило готовност за хуманитарно прекратяване на огъня в завода, но ако украинските войници там се предадат.

11:00

Сателитни снимки показват масови гробове край Мариупол

Русия се опитва да скрие доказателствата за извършените военни престъпления в Мариупол като заравя в масов гроб телата на убитите при обстрел цивилни. Това заявява кметът на града, Вадим Бойченко, цитиран от "Гардиън". Според Бойченко руски камиони събират телата от улиците на града и тайно ги заравят в поле край малкото градче Мангуш, близо да старото гробище на града. По същото време американската компания за сателитни изображения Maxar публикува снимки, които съвпадат с мястото и показват нещо като масови гробове.

По думите на кмета на града гробището се намира близо до бензиностанция от лявата страна на кръгов път, където руснаците са изкопали огромни окопи, широки 30 метра. Градският съвет на Мариупол изрази пред Telegram предположение, че в гробовете могат да бъдат погребани до 9000 цивилни.

10:00

Русия отново отказа предложение за примирие по Великден

Русия отново отказа предложение за примирие по време на православния Великден, който се празнува и от двете страни. Владимир Зеленски е изразил надежда, че все пак Москва ще спре огъня по време на празника този уикенд. По-рано през седмицата генералният секретар на ООН, Антониу Гутериш, предложи четиридневно примирие, в което да се даде шанс на цивилните да напуснат безопасно районите на сражение и да се осигури хуманитарна помощ. Според него над 12 млн, души се нуждаят от нея. Според руския зам.-постоянен представител в ООН Дмитри Полянски обаче предложението не било искрено, по време на това примирие украинските войски ще имат време да се превъоръжат.

21 април, четвъртък

Важните акценти от деня:

  • Руските военни претендират, че са превзели Мариупол... без "Азовстал"
  • Руската армия готвела принудителна мобилизация на мъже от окупиурания Херсон
  • Вагит Алекперов напусна борда на директорите на "Лукойл"
  • Украинската армия е избила взвод бойци от Близкия Изток
  • Харков е под постоянен обстрел
  • Латвия и Естония признаха руската инвазия в Украйна за "геноцид"
  • САЩ изпращат на Украйна още артилерия и нов тип дронове
  • Бойната група на НАТО у нас започна да тренира


20:19

Бойната група на НАТО у нас започна да тренира

Военнослужещи от България и САЩ за първи път демонстрираха на полигон "Ново село" способностите на сформиращата се у нас бойна група на НАТО. За момента в нея участва рота америкикански бойни машини Stryker Dragoon и формирования на 42-ри механизиран батальон, базиран в Ямбол, който е формированието в армията ни с най-много мисии в Афганистан. Очаква се към бойната група да се присъедини британска рота, албански военнослужещи, а също така и неуточнен, но голям брой сили от Италия, която най-вероятно ще стане водещата рамкова държава на бойната група.



Амбицията е формированието да прерасне в многонационална бригада под българско командване, обяви днес началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов по време на демонстрационното учение. На събитието специално бе поканен и началникът на военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер.

19:29

САЩ изпращат на Украйна още артилерия и нов тип дронове

САЩ одобриха втори пакет от военни помощи за Украйна на стойност още 800 млн. долара. Той е адаптиран, за да отговори на критичните нужди в контекста на настоящите битки, след като руските сили подновиха офанзивата си в Източна Украйна, съобщават от Пентагона.

Помощта включва 72 броя 155-милиметрови артилерийски системи, още толкова тактически превозни средства за транспортирането им, както и 144 хил. снаряда за тях. Заедно с 18-те гаубици от първия подобен пакет с военни помощи оръдията ще са достатъчни, за да се оборудват пет батальона, уточнява говорителят от щатското военно ведомство Джон Кърби.

Също така САЩ ще предостави на украинската армия поне 121 броя нов тип бойни дронове, наречени Phoenix Ghost. За него не се знае много, защото според Пентагона е специално разработен от американските ВВС във връзка с войната в Украйна. Твърди се, че има способности, подобни на вече изпратените безпилотни апарати-камикадзе Switchblade. Джон Кърби уточни, че новият дрон е разработен от компанията Aevex Aerospace, базирана в Солана Бийч, Калифорния. Според него "има разлики в обхвата на възможностите" в сравнение със Switchblade, което предполага, че Phoenix Ghost може би ще може да поразява и по-тежко бронирани цели.

16:15

Латвия и Естония признаха руската инвазия в Украйна за "геноцид"

Парламентите на Естония и Латвия признаха действията на Русия в Украйна за "геноцид". В изявление естонският парламент обяви, че "систематични и масови военни престъпления" са били извършени срещу украинската нация от въоръжените сили на Русия. Тези престъпления са идеологически подстрекавани от политическото и военно ръководство на Русия и нейните национални органи за пропаганда. Във временно окупираните територии руснаците извършиха "актове на геноцид" срещу цивилното население, се казва в изявлението.

Сеймът на Латвия единодушно прие решение, в което нарече действията на Русия в Украйна акт на геноцид. В изявление латвийските депутати се позовават на обширни доказателства за "масови брутални престъпления", извършени от руската армия.

16:11

Харков е под постоянен обстрел

Вторият по големина украински град Харков е под постоянен артилерийски обстрел и бомбардировки, твърди неговия кмет Ихор Терехов, цитиран от агенция Reuters. Според него в населеното място са останали около 1 млн. души, а около 30% от населението - основно жени, деца и възрастни хора, вече са евакуирани. "Огромни експлозии, Руската Федерация свирепо бомбардира града", обобщава ситуацията Терехов.



15:47

Украинската армия е избила взвод бойци от Близкия Изток

След като през последните няколко дни започнаха да излизат все повече информации за наемане на бойци от развиващи се страни, които да се сражават на страната на Путин в Украйна, днес вече имаме първото официално потвърждение за тяхното присъствие на фронтовата линия. Според секретаря на украинския Съвет за национална сигурност Олекси Данилов армията на Киев е унищожила малко подразделение наемници от Сирия и Либия в югоизточната част на страната.

Става дума за бойна част с размерите на взвод - от порядъка на 20-25 човека. Според Данилов всички те са загинали по време на битка край градчето Попасана. По негови оценки в момента в Донецк и Луганск вече се бият между 300 и 500 сирийци и либийци. По-рано през седмицата висш държавен служител от държава-членка на ЕС обаче обяви, че Кремъл е привлякъл на своя страна между 10 и 20 хил. бойци от Близкия Изток, от които са сглобени леки, немоторизирани пехотни части. Вчера пък в социалните медии бяха разпространени снимки на опашки пред руското посолство в етиопската столица Адис Абеба, където стотици млади мъже се редят на опашка с надеждата да бъдат наети като войници, които да се бият на страната на Путин.

14:55

Вагит Алекперов напусна борда на директорите на "Лукойл" и вече не е акционер с контролиращ дял

"Лукойл" обяви, че президентът на компанията и член на съвета на директорите Вагит Алекперов се оттегля от ръководството на компанията. "Алекперов информира днес компанията за решението си да се откаже от пълномощията на член на Съвета на директорите, а и предсрочно да прекрати пълномощията си на президента на "Лукойл", се казва в съобщението на руската петролна и газова компания. В него няма мотиви за решението на Алекперов.

Интересното е, че в съобщението на сайта на компанията се казва, че дяловото му участие е такова, че той няма права да гласува, както и не е акционер с контролен дял. Към 31 март 2022 г. Вагит Алекперов притежава и гласува с 3.12% от акциите в "Лукойл". Вагит Алекперов също е собственик (включително чрез семейни тръстове или взаимни фондове) на 5.43% от акциите на компанията, с които няма право на глас, обясняват от компанията.

Алекперов управляваше "Лукойл" от създаването й, а малко след началото на руската инвазия в Украйна компания излезе със съобщение, в което апелираше за спиране на конфликта. Последната информация беше, че Алегперов държи 28.3% от акциите на компанията.

11:37

Кремъл готвела принудителна мобилизация на мъже от окупиурания Херсон

Украинската армия излезе с изявление, че руските сили в окупирания окръг Херсон планират насилствено да мобилизират в армията си местни мъже, след което да ги хвърлят на първа линия на фронта. "Местното население е тероризирано", твърдят от Генералния щаб на Украйна. Според тях също така руснаците се готвели изцяло да спрат доставките на хуманитарни помощи за региона.

Окръг Херсон има стратегическо значение, тъй като на негова територия е устието на Днестър - най-голямата река в страната, и оттук се осигурява подаването на прясна вода за окупирания полуостров Крим. Също така това е фронтова територия, от която евентуално би могло да продължи настъплението за отрязването на украинското черноморско крайбрежие и за превземането на основния пристанищен град Одеса.

11:00

Руските военни претендират, че са превзели Мариупол... без "Азовстал"

Ръководството на руската армия претендира, че вече е завзело стратегически важния пристанищен град Мариупол, но... с изключение на огромния металургичен завод "Азовстал". Колкото и да звучи като някаква формална победа, това е запазване на статуквото от последните няколко дни, през които защитниците на града на Азовско море преминаха към партизански тактики и към нападения от засада предимно нощем.

По данни на руските военни в "Азовстал" са се окопали около 2000 украински военнослужещи. Предприятието е индустриален мастодонт от времето на СССР и под него има огромна система от подземна инфраструктура и бункери, предназначени да оцелеят дори в случай на ядрен удар. Това прави превзимането на укреплението и дори унищожаването му с въздушни и ракетни удари изключително сложна задача.

На практика последните защитници на Мариупол могат да отбраняват подземните укрития, докато имат провизии и боеприпаси. Единственият начин те да бъдат изведени оттам е с евентуално използване на химическо оръжие - нещо, за което западните лидери многократно предупреждават, че е "червена линия", отвъд която ще има непредвидими последици.

Вероятно заради всичко това руският президент е наредил на военния министър Шойгу "Азовстал" да бъде обсаден, а плановете за щурмуването му са били отменени.

Според агенция Reuters министър Шойгу е докладвал на Путин следните неща:

  • Русия е овладяла Мариупол. Ситуацията е спокойна, което проправя път за цивилните да се завърнат
  • Русия е "евакуирала" 142 хил. цивилни от пристанищния град. Украйна от своя страна твърди, че в наскоро окупираните територии около 500 хил. души са депортирани в Русия.
  • Шойгу претендира, че 1478 украински войници са се предали в Мариупол, но други 2000 все още отбраняват "Азовстал".
  • Според него металургичният завод е напълно обкръжен. Путин е разпоредил блокадата да бъде затегната максимално, така че "муха да не може да прелети".

Твърденията на руския военен министър за момента не могат да бъдат проверени от независим източник. Накрая на брифинга Путин е отбелязал, че Русия щяла да гарантира живота на войниците в "Азовстал", които се предадат. Последните защитници на Мариупол обаче отказват да приемат всякакви варианти за осигуряване на коридор за отстъпление от руснаците, защото подозират, че това най-вероятно ще е капан. В отчаяно видеообръщение командирът на 36-та бригада на украинската морска пехота майор Серхи Волина вчера поиска коридор за изтегляне, осигурен от "трета страна".

Вчера вечерта украинският президентски съветник Михайло Подоляк, който е член на преговорния екип за спиране на огъня с Русия, обяви, че е готов за разговори директно в Мариупол във формат "един на един или двама на двама". "За спасим нашите момчета, Азов, военните, цивилните, децата, живите и ранените. Всички.", написа той в Twitter. По неофициална информация освен войниците, в бункерите под "Азовстал" се крият и много цивилни, повечето от които техни роднини и семейства на служителите в металургичното предприятие. Таи сутрин украинският вицепремиер Ирина Вересчук призова за спешно осигуряване на хуманитарен коридор, през който да бъдат изтеглени около 1000 цивилни и около 500 ранени войници, които се крият в завода.

---------

20 април, сряда

Важните акценти от деня:

  • Кандидати за наемници се трупат през руското посолство в Етиопия
  • Съюзници доставят на Киев бойни самолети и още тежки оръжия
  • Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел пристига в Киев
  • Западни компании още плащат заплати на 200 хил. души в Русия
  • "Роснефт" вече продава петрола срещу рубли
  • Украйна е забранила корабоплаването в част от делтата на Дунав
  • Украински депутат: 500 000 души са насилствено депортирани в Русия
  • Германия няма да дава подробности за оръжията, изпратени на Украйна
  • Русия е тествала нова стратегическа балистична "суперракета"
  • Уимбълдън спря участието на тенисисти от Русия и Беларус


Решението спира и водещи състезателки в женския турнир. Сънародничката на Сабаленка - Виктория Азаренка, която е 18-а, също ще пропусне турнира. Русия има пет тенисистки сред първите 40, като най-предно класирана е Анастасия Павлюченкова (№15).

19:06

Русия е тествала нова стратегическа балистична "суперракета"

Руското министерство на отбраната обяви, че е извършило тестово изстрелване на новата междуконтинентална балистична ракета "Сармат". Тя е едно от новите руски супероръжия, анонсирани от руския президент Путин в началото на 2018 г. От Пентагона коментираха, че официален Вашингтон е бил уведомени за изтрелването по надлежния ред и тестът е бил "рутинен" и "не е заплаха за "САЩ и съюзниците им".

Ракетата Сармат" попада в дефиницията на т.нар. "частично орбитална система за бомбардировки" (Fractional orbital bombardment system или FOBS), която, вместо да мине по най-късия път към целта си, е способна да премине по непълна ниска орбита над Южния полюс и по този начин да заобиколи основните радари и компоненти от противоракетната отбрана на САЩ. Освен това може да носи на борда си до 10 ядрени бойни глави.

По време на церемонията през 2018 г. от Кремъл също така твърдяха, че са разработили подводен термоядрен дрон-камикадзе с мощност, два пъти по-голяма от която и да е атомна бомба, взривявана до момента. Руските военни също така обявиха, че са в процес на разработка на крилата ракета "без аналог", която се задвижва с ядрен двигател и има "практически неограничен обсег".

По време на днешния тест на "Сармат" руските телевизии показаха брифинг на стратегическото военно командване пред Путин. По време на събитието е докладвано, че ракетата е изстреляна от космодрума "Плисецк" в северозападната част на страната, след което успешно е поразила цел на полуостров Камчатка в руския Далечен Изток.

17:36

Украински депутат: 500 000 души са депортирани в Русия без тяхното съгласие

Москва е депортирала 500 000 души от Украйна в Русия, заяви председателят на хуманитарната комисия на киевския парламент Микита Потураев чрез видеовръзка пред европейските депутати. "Половин милион украински граждани са били депортирани без съгласие от тяхна страна. За съжаление засега няма възможност дори да осъществим контакт с тези хора", казва той, цитиран от Reuters.

Информационната агенция уточнява, че не е могла да потвърди от независим източник данните на Потураев, който не е предоставил доказателства за тях.

16:44

Украйна е забранила корабоплаването в част от делтата на Дунав

Местната власт в Одеска област на Украйна е ограничила навлизането на кораби, включително на рибарски лодки, в част от устието на Дунав. Делтата на реката, която се влива в Черно море, се разделя на няколко ръкава, които са на територията на Румъния и Украйна. Според разпореждане на регионалната администрация в град Вилкове плавателни съдове няма да имат право да навлизат в десет зони от устието на Дунав.

Забраната най-вероятно се въвежда заради притеснението, че Одеска област може да стане мишена на атаки по вода, десанти с морска пехота и навлизане на диверсан или проруски сили от територията на съседна Молдова, чийто регион Приднестровие е под сепаратистки контрол от 90-те години на миналия век. Въпреки че няма излаз на Черно море, Молдова все пак има индиректен достъп до него чрез единственото си пристанище Гюргюлещи, разположено на Дунав, малко преди устието на реката да се раздели на ръкави. Чрез въпросния порт приднестровски сепаратисти, повечето от които имат и руски, и молдовски паспорти, могат да се опитат да навлязат в Одеска област по вода.

Руската петролна компания "Роснефт" обяви търгове за продажбата на 6.5 млн. тона петрол и е поискала пълни предварителни плащания в рубли. Така местната петролна индустрия следва заповедта на президента Владимир Путин плащанията за природен газ вече да бъдат извършвани в рубли, съобщава Reuters. "Роснефт" е предложила петрол от сортовете Urals, Siberian Light, Sokol и ESPO Blend чрез търгове за доставки през май-юни и е поискала от участниците пълно предварително плащане в рубли, посочват двама източници на агенцията, позовавайки се на документите по търговете.

"Общата стойност на фактурата да бъде конвертирана в рубли, използвайки обменния курс щатски долар/руска рубла на Централната банка на Руската федерация", се казва в документите. Ако купувачът не може да плати в рубли, плащането все пак може да бъде извършено в китайски юани, долари, евро, дирхами на ОАЕ или турски лири.

Търговете на "Роснефт" не са честа практика, защото преди по-голямата част от суровия й петрол беше предлагана на срочни купувачи, основно търговските компании Vitol и Trafigura. От май обаче се очаква покупките от тези фирми рязко да намалеят заради санкциите от ЕС и Швейцария.

Макар че компании със служители в офиси като Boston Consulting Group и McKinsey прехвърлят работници на позиции в други страни, служителите в производството, търговията на дребно и потребителския сектор рискуват да поемат бремето от загубата на работни места, ако компаниите не очакват в близко бъдеще да възстановят дейността си.

11:22

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел пристига в Киев

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел пристигна в Киев в сряда в момент, когато Русия продължава новата си офанзива в Източна Украйна. "В Киев днес. В сърцето на свободна и демократична Европа", написа Мишел в профила си в Twitter, придружен от снимка, направена на гара в украинската столица.

Западът отговори на подновените руски атаки в региона на Донбас с ново оръжие за Киев и натиск за увеличаване на международната изолация на Москва.

Впоследствие кореспондент на Анадолската агенция в етиопската столица Адис Абеба е успял да разговаря в бивш войник, който е решил да опита късмета си като наемник в Украйна. "Обичам Русия и ако това ми донесе по-добри доходи, нека бъде така, независимо от рисковете", коментира Тарекегн Васи, ефрейтор от запаса, сражавал се по време на войната между Етиопия и Еритрея в периода 1998-2000 г. Според него набирането на кандидати най-вероятно се извършва от руска частна военна компания. Ден по-рано висш държавен служител от държава-членка на ЕС коментира пред The Guardian, че в Донбас вече се бият 10-20 хил. чужденци, ангажирани от наемническата фирма Wagner Group на олигарха Евгени Пригожин (наричан също "готвача на Путин").

08:55

Съюзници доставят на Киев части за бойни самолети и още тежки оръжия

Западни партньорски държави са осигурили за Украйна допълнителни бойни самолети, както и резервни части за авиацията, с която Киев вече разполага, но е пострадала във войната или е извън строя. Това е обявил вчера през нощта говорителят на Пентагона Джон Кърби. Имената на съюзническите държави не се споменават, но готовност да предоставят на Киев свои изтребители МиГ-29 наскоро изрази Словакия,. В началото на руската инвазия Полша направи аналогично предложение, но по "триъгълна" схема с посредничеството на САЩ. Румъния пък наскоро обяви, че спира да използва своите модернизирани с израелска помощ МиГ-21 БИС.

Няколко часа по-късно Кърби се коригира и обяви, че за момента са предоставяни само резервни части и компоненти за изтребители.

Също така президентът на САЩ Джо Байдън ще обяви през следващите дни нов пакет с военни помощи, който ще е приблизително със същия размер като последния на стойност 800 млн. долара. Все още се работи по детайлите точно какви оръжейни системи да бъдат дадени на украинската армия този път.

Паралелно премиерът на Канада Джъстин Трюдо направи изявление, че страната му също ще се включи в кампанията за военно подпомагане и ще изпрати на Украйна артилерийски установки и боеприпаси за тях. Норвегия пък се ангажира да подари зенитна система Mistral и 100 ракети за нея.

Приблизително по същото време британският премиер Борис Джонсън обяви, че ще изпрати в Украйна установки за изстрелване на ракети Brimstone, монтирани на превозни средства. По принцип това са "умни" боеприпаси от типа "въздух - земя" и до момента се използваха само в авиационен вариант. Британската компания MBDA, която произвежда Brimstone, обаче от няколко години работи върху модификация на ракетите, която да е от типа "земя - земя". Изглежда че настоящата война в Украйна ще е нейното бойно кръщение.

--------

19 април, вторник

Важните акценти от деня:

  • Многочислена армия се опитва да пробие украинската отбрана в Донецк и Луганск
  • Украйна ще получи ракетни бронирани машини от Великобритания
  • Франция ще подкрепи пълно петролно и газово ембарго срещу Русия
  • ЕК изпраща още 45 млн. евро на Украйна
  • Русия твърди, че е ударила 1260 цели
  • Гърция арестува руски танкер
  • Украинският външен министър в България: Не се борим само за нашата свобода
  • Армията на Путин атакува по 500-километров фронт
  • Украинският външен министър е в България
  • Спецчасти щурмуват "Азовстал" в Мариупол
  • Лондон ще даде на Украйна още артилерия
  • Лавров изненадва обяви, че Русия не преследва "смяна на режима" в Украйна
  • Русия мобилизирала 10-20 хил. наемници, основно от Близкия Изток
  • Генералният секретар на ООН призова за 4-дневно спиране на огъня
  • Чехия ще ремонтира украински танкове


22:16

Чехия ще ремонтира украински танкове

Чехия ще започне да ремонтира пострадали по време на бойните действия украински танкове и бронирани машини, потвърждава военният министър на страната Яна Черночова. Според нея първите машини, които ще бъдат доставени за поправка, са танкове Т-64, но в последствие ще бъдат доставени и бронетранспортьори. Очаква се, че в ремонта на повредената украинска бойна техника ще се включи и съседна Словакия.

Чехия беше и първата държава, която предостави на Украйна тежко въоръжение - стари съветски танкове Т-72 и бронирани машини на пехотата БМП-1, съхранявани във военновременния резерв. По неофициална информация тя е дала също така самоходни гаубици и реактивни ракетни установки.

22:08

Генералният секретар на ООН призова за 4-дневна хуманитарна пауза на войната в Украйна

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за четиридневно спиране на огъня в Украйна по време на православния Великден. Целта е да се даде възможност на цивилните безопасно да напуснат районите на сраженията и да се осигури хуманитарна помощ. Гутериш заяви, че ООН е предоставила подробни планове на враждуващите страни и е готова да изпрати конвои с хуманитарна помощ до Мариупол, Херсон, Донецк и Луганск от Велики четвъртък до неделя, когато е православният Великден, който се празнува от повечето украинци и руснаци. Според него над 12 млн. души се нуждаят от хуманитарна помощ в страната.

20:46

Русия мобилизирала 10-20 хил. наемници, основно от Близкия Изток

Москва е изпратила в Украйна наемнически корпус с численост между 10 и 20 хил. души, организиран от руската компания Wagner Group, твърди висш европейски източник, цитиран от The Guardian. Основната маса от "частните" бойци идват от Сирия и Либия, но има хора, които са от Донбас. Всички те обаче се сражават без тежко въоръжение и военни превозни средства.

"Това, което мога да ви кажа, е, че наблюдаваме трансфер от Сирия и Либия към източен Донбас и че тези хора основно се използват като масовка за борба с украинската съпротива", казва източникът. И добавя: "Става дума за пехота. Нямат никакво сериозно въоръжение или бронирани машини". Според него наемниците са хвърлени напред от Русия, за да завземат колкото се може повече територия от Източна Украйна, за да се постигне бърза победа, която Путин да обяви по време на военния парад на 9 май.

Европейският политик твърди, че във втората фаза Кремъл преследва четири цели:

  • Завладяване на Донбас.
  • Установяване на сухопътен коридор към Крим, от който Мариупол е ключова част.
  • Завладяване на Херсонска област, за да се осигури водоснабдяване за Крим.
  • Завземане на допълнителни територии, които могат да се ползват като буфер или разменна монета при преговори.

20:14

Лавров изненадващо обяви, че Русия не преследва "смяна на режима" в Украйна

Въпреки предишните нееднократни призиви към украинските военни да направят преврат срещу Зеленски, руският външен министър Сергей Лавров изненадващо обяви днес, че Москва не се опитва да извърши "смяна на режима" в Киев. "Ние казахме това многократно... Искаме украинците сами да преценят как искат да живеят... Искаме хората да са свободни", обяви той пред индийската телевизия India Today.

Той също така потвърждава, че руската офанзива е навлязла в нова фаза, чиято цел е "пълното освобождаване на Донецката и Луганската република". Пред индийския тв-канал Лавров изключва каквото и да е използване на ядрено оръжие, като подчертава, че Москва ще използва само "конвенционални боеприпаси" като част от т.нар. "специална военна операция" в страната.

19:50

Лондон ще даде на Украйна още артилерия

Великобритания ще предостави на украинската армия още оръдия, тъй като конфликтът навлиза в нова фаза, обяви премиерът на страната Борис Джонсън. "Това ще се превърне в артилерийска война, те ще имат нужда от повече артилерийска поддържка, която ние ще им осигурим... в допълнение към много други форми на подкрепа", обяви министър-председателят пред британски законодатели.

14:46

Спецчасти щурмуват "Азовстал" в Мариупол

Руски специални части в момента атакуват металургичното предприятие "Азовстал" в обсадения Мариупол, където са се окопали основната част от последните защитници на стратегическия пристанищен град. Това е обявил пред телевизия "Росия 24" Едуард Басурин, който е един от лидерите на проруските сепаратистки сили от самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР). Той твърди, че лично е подбрал "ударните групи" за операцията, които е подпомагана от руска артилерия и авиация.

Басурин отхвърля твърденията на украинската страна, че подземията на "Азовстал" се крият не само украински войници, но и около 1000 цивилни граждани. Едно от големите притеснения на западните държави е, че по време на щурма на металургичния завод руската армия може да използва химически оръжия. Основание за това дава именно изказване на Басурин отпреди седмица, според което неговите сили щели "да опушат" украинските защитници. Малко по-късно отбраняващите се сили в заводския комплекс обявиха, че руски дрон е хвърлил неизвестна субстанция, предизвикала временни респираторни проблеми при някои войници. Обвиненията, че става дума за химическа атака, не бяха потвърдени от независим източник.

Западни военни експерти обаче отбелязват, че руските специални части имат практика да смесват сълзотворния газ с по-агресивни химически агенти. Типичен пример за това е злощастната антитерористична операция по време на постановка "Норд Ост" в московски театър, където чеченски екстремисти взимат актьорите и зрителите за заложници. При опита за щурм руските командоси от силите "Алфа" използват неизвестно нервнопаралитично вещество, заради което поне 130 цивилни умират от отравяне.

Руският в. "Комерсант" съобщи, като се позовава на ръководителя на Националния център за управление на отбраната на Русия ген.-полк. Михаил Мизинцев, че от територията на комбината "Азовстал" е открит хуманитарен коридор.

Втората фаза на руската офанзива вероятно ще се различава от първата част на войната заради по-открития терен в Донбас, който позволява по-конвенционални тактики и стратегии на фронта.

Втората фаза на руската офанзива вероятно ще се различава от първата част на войната заради по-открития терен в Донбас, който позволява по-конвенционални тактики и стратегии на фронта. Източник: Reuters

<br /><br />Британският учен смята, че целта на Кремъл ще бъде да установи пълен контрол над Донбас до 9 май - знакова дата за Русия, когато тя отбелязва своята победа във Втората световна война с мащабен военен парад в Москва.">

12:55

Украинският външен министър в България: Не се борим само за нашата свобода

С благодарност към България и българите за приемането на бежанци в Украйна външният министър Дмитро Кулеба използва визитата си в София, за да предупреди, че днешната Русия е различна онази, с която страната се чувства емоционално свързана.

"Разбирам ролята на Русия в историята на България и може да разбирате ролята на Русия в нашата история. Русия в миналото направи някои неща, които все още предизвикват емоции у мен. Но днес Русия е различна: тя убива, измъчва, изнасилва. Това не е Русия, която заслужава съчувствие, и искам да го разберете", заяви Кулеба в краткото си съвместно изявление с българския колега Теодора Генчовска.

Той поздрави България заради постоянството в подкрепата за Киев в ЕС и международните институции и напомни, че сигурността на Украйна означава и сигурността на всички черноморски държави.

Кулеба обаче не засегна най-чувствителната тема, която по информация на БНТ се очаква да е част от разговорите в хода на визитата му: въпросът за официалната доставка на оръжия за Украйна - нещо, което България не може да направи поради разногласия в коалицията. След разговора с външния министър освен с премиера Кирил Петков е предвидена и среща с президента Румен Радев.

На брифинга беше изразена за пореден път подкрепата за украинската държава. Много е важно да чувстват, че всички партньори в ЕС и НАТО, цялата световна демократична общественост подкрепя Украйна, каза Генчовска. Обясни, че България като малка държава и "в съответствие с нашите възможности се опитваме да подпомогнем украинския народ", каза още първият дипломат на България. По думите ѝ над 80 хил. от 91 хил. влезли украинци са регистрирани. Оказана е хуманитарна помощ за над 1.5 млн. евро, отпуснати са 185 хил. евро на украинската държава двустранно през "различни хуманитарни организации".

12:09

Русия твърди, че е ударила 1260 цели

Руското министерство на отбраната излезе с изявление, че е армията е нанесла 1260 удара с ракети и артилерия тази нощ по военни цели из цяла Украйна. Обстреляни са 13 позиции в Донбас и са поразени 60 военни съоръжения, допълват оттам. Според отбранителното ведомство е бил свален един украински МиГ-29 над територията на Донецка област.

Информацията не е потвърдена от друг източник.

11:35

ЕК изпраща още 45 млн. евро на Украйна, обещано финансиране за засегнатите от войната достига общо 1 млрд. евро

Тъй като тежките боеве и ракетните удари продължават да унищожават критична цивилна инфраструктура, хуманитарните нужди в Украйна остават изключително мащабни. Е тази връзка, ЕС отпуска още 50 милиона евро за подкрепа на хората, засегнати от войната на Русия срещу Украйна, включително 45 милиона евро за хуманитарни проекти в Украйна и 5 милиона евро за Молдова. По този начин общото финансиране на хуманитарната помощ от ЕС в отговор на войната достига 143 милиона евро. Финансирането е част от пакета за подкрепа от 1 милиард евро, обещан от Европейската комисия на глобалното събитие "Stand Up For Ukraine".

Последното финансиране от 50 млн. евро ще отговори на най-належащите хуманитарни нужди чрез предоставяне на спешни медицински услуги, достъп до безопасна питейна вода и хигиена, подслон и защита, парична помощ и подкрепа срещу насилието над жените в Украйна.

"Франция не зависи от доставките на руски газ, така че друга страна блокира ембаргото", казва Макрон и добавя, че "европейският пазар е взаимосвързан" и като цяло "Европа зависи от руския газ". В понеделник италианският премиер Марио Драги заяви, че Европа може да ограничи зависимостта си от руската енергия чрез диверсификация "в сравнително кратък срок".



Пристанищният град на Азовско море и днес продължава да не е напълно превзет, а защитниците му, концентрирани в металургичния комбинат "Азовстал", до голяма степен са преминали към нощни партизански действия в градска среда. В момента армията на Путин е съсредоточила в и около Мариупол поне дузина тактически батальонни групи, които в случай на пълна руска победа могат да бъдат пренасочени към основната офанзива в Донбас. Масирани обстрели е имало и в Николаевска област, където първоначалната инвазия бе по черноморското направление в посока Одеса.



Русия е концентрирала в завзетите територии 76 батальонни бойни групи, като 11 от тях са изпратени там през последните няколко дни, сочат последните данни на американското министерство на отбраната. Според Пентагона още 22 подобни формирования, изтеглени от неуспешната атака срещу Киевска област, в момента се реорганизират и презареждат с хора и ресурси на север от Украйна, за да могат в близко бъдеще също да бъдат хвърлени по основното направление на руската атака.

Отбранителния тинк танк Institute for the Study of War (ISW) обаче коментира, че въпросните подкрепления за източния и южния фронт едва ли са имали време да се възстановят и всъщност представляват механичен сбор от бойни части, понесли значителни поражения в Северна Украйна. От ISW смятат също, че е малко вероятно офанзивата на Кремъл в Донбас да е драматично по-успешна, тъй като армията надали е изкоренила основните проблеми - лоша координация, неспособност да извършва операции в пресечен терен и нисък морал на войниците, с който имаше проблеми още преди инвазията.



Важните акценти от 18 април:

  • Украйна бързо попълни въпросника за членство в ЕС
  • Ракетни удари по Лвов и Днепропетровск
  • Да се говори с Путин "е безсмислено", смята и премиерът на Италия
  • Първа "непотвърдена" снимка на потъващия крайцер 'Москва"
  • Русия завършва сглобяването на нова офанзивна армейска групировка
  • Зеленски покани Макрон лично да види какво правят руските сили в Украйна
  • Втори пореден ден без евакуационни коридори за цивилни в Украйна
  • Русия е експулсирала български дипломати
  • Русия подготвяла референдум за отцепване на Херсон от Украйна


18 април, понеделник

23:50

"Битката за Донбас започна", заяви Зеленски

Украинският президент направи видеообръщение, в което каза, че руските войски са започнали "битката за Донбас, за която отдавна се готвят. Много значителна част от цялата руска армия е концентрирана за това настъпление. Колкото и руски войници да има там, ние ще се отбраняваме", заяви Зеленски. От руска страна засега няма официално съобщение за настъплението, което се очаква от дни насам.

21:17

Украйна смята, че руската офанзива в източната част на страната е започнала

Генералният щаб на украинските въоръжени сили заяви, че офанзивата на Русия в Източна Украйна изглежда е започнала. "Началните белези за това са налице", съобщи Генералният щаб. Под прицел са районите на Харков и Донецк.

"Днес сутринта окупаторите опитаха да пробият нашата защита по линията Донецк, Луганск и Харков", съобщи Олексей Данилов, секретар на националния съвет по отбрана и сигурност.

Губернаторът на Луганска област Серхий Хайдай потвърди руските атаки. Президентският съветник Олексий Арестович информира за руски атаки край Хуляполе в района на Запорожие на югоизток. Около 10 хил. войници участват в атаката там.

17:50

Русия замисляла референдум за отцепване на Херсон от Украйна

Руската армия се готви да извърши операция под "фалшив флаг", с която да подготви почвата за провеждането на референдум за независимост в област Херсон на Украйна. Това твърди Серхи Братчук, говорител на регионалната военна администрация в Одеса. "Жители на Херсон съобщават, че руските нашественици подготвят провокация в града. Това щяло да бъда основание градът "да бъде спасен", като там се проведе "референдум".", уточнява той.

Близо 300-хилядния пристанищен град при устието на река Днепър има стратегическо значение и е окупиран от началото на март. Значителна част от населението му е рускоговоряща, което дава основание да се предполага, че Русия ще се опита да създаде поредната "народна република" именно в този регион.

Разположението на област Херсон е ключово, тъй като през нейната територия могат да бъдат осигурени водни ресурси за нуждите на полуостров Крим. През последните години Украйна прекъсна водоподаването за анексираната от руснаците територия, което доведе до суров воден режим за населението и проблеми с отглеждането на земеделски култури. В Херсон също така се намира язовирната стена на ВЕЦ "Каховка" и едноименния язовир на Днепър, които са едни от инженерните мастодонти на бившия СССР. На север пък се намира и АЕЦ "Запорожия" - най-голямата ядрена централа в Европа, която също е окупирана от руската армия.

Мероприятията по идеологическата борба със съпротивата и конвертирането на местното население обаче не се изчерпват само с подготовката на референдум за "независимост". Според украинския Център за борба с дезинформацията властите в анексирания Крим се готвят да организират "лагери за преквалификация" на учители от окупирани населени места в областите Херсон, Запорожие и Харков. Намерението било преподавателите "да достигнат руските образователни стандарти", както и да бъдат накарани да учат децата на руски език.

16:22

Русия е експулсирала български дипломати

Руското външно министерство е обявило служители на българското посолство в Москва за "персона нон грата", съобщава официалната информационна агенция на страната ТАСС. Броят на подлежащите на експулсиране дипломати не се уточнява. Нотата за изгонването им е получена днес от посланика ни Атанас Кръстин. Служителите на посолството ни ще трябва да напуснат Русия в отговор на мерките, взети от страната ни през март, когато 10 руски дипломати бяха експулсирани от България по подозрение, че се занимават с шпионаж.

13:40

Кристалина Георгиева и Зеленски обсъдиха финансовата стабилизация на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски е разговарял с управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по въпроси, свързани с финансовата стабилност на Украйна, както и за възстановяването на страната след войната, съобщава Reuters. Ние имаме ясни планове за сега, както и планове за бъдещето. Сигурен съм, че сътрудничеството между МВФ и Украйна ще продължи да бъде продуктивно, написа снощи Зеленски в Twitter.

Георгиева потвърди в Twitter за разговора и посочва, че подкрепата е важна за полагането на основите за възстановяването на модерна и конкурентноспособна Украйна. Тази седмица украинският премиер Денис Шмигал ще участва годишната среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон, като ще поиска по-голяма финансова подкрепа за Украйна.

В началото на март МВФ одобри отпускането на 1.4 млрд. долара на Украйна за посрещане на спешните финансови нужди на страната и смекчаване на икономическите последици от войната.

13:31

Зеленски покани Макрон лично да види какво правят руските сили в Украйна

Украинският президент Зеленски заяви, че е поканил френския си колега Макрон да посети страната, за да може лично да се увери, че руските сили са извършили геноцид. По-рано Макрон посочи, че не е склонен да използва думата "геноцид", тъй като "ескалацията на риториката" не е от полза за никого.

В отговор Зеленски коментира: "Каня го да дойде, когато има възможност. Той ще дойде и ще види. И съм сигурен, че ще разбере". По думите на украинския държавен глава отказът на Макрон да използва думата е "много болезнен за нас".

Миналата седмица САЩ обвиниха руския президент Владимир Путин, че извършва геноцид, като опитва да "изтрие самата идея" за украинска идентичност.

12:45

Втори пореден ден без евакуационни коридори за цивилни в Украйна

За втори пореден ден няма да има евакуационни коридори за цивилни в Украйна, след като представители на Киев и Москва не успяха да постигнат такава договорка. Украинският вицепремиер Ирина Вересчук посочи, че поради опасения за сигурността "беше решено и днес да не се отварят хуманитарни коридори. В нарушение на международното право руските окупатори не спират да ги блокират и обстрелват".

По данни на американския тинк танк Institute for the Study of War (ISW) от уикенда Русия е концентрирала не по-малко от 22 тактически батальонни групи в района на градчето Изюм, което означава около 20-25 хил. военнослужещи. Според тях в региона са започнали да пристигат и първите бойни части, изтеглени от обсадата на Киев и неуспешното северно настъпление. Те обаче не са попълнени с достатъчно хора и бойна техника, което поставя под въпрос тяхната боеспособност.

Украинската армия твърди, че е отразила 12 руски атаки в регионите Донецк и Луганск, като е унищожила 10 танка, 15 бронирани машини, 5 други превозни средства, както и артилерийски системи. Авиацията и противовъздушната отбрана претендира, че е свалила един самолет, три хеликоптера и един дрон. Според украинското командване силите на Кремъл "продължават да се опитват да достигнат границите на област Херсон". Според ISW пък в района на окупирания южен град Мелитопол вече се наблюдават активни действия на украински партизански сили.

10:57

Първа "непотвърдена" снимка на потъващия крайцер 'Москва"



10:48

Да се говори с Путин "е безсмислено", смята и премиерът на Италия

Министър-председателят на Италия Марио Драги е изразил разочарование от западната дипломация в опитите й да убеди руския президент Путин да спре военните действия. "Започвам да мисля, че тези хора са прави, като казват, че е "е безсмислено да се говори с него, че е просто загуба на време", коментира премиерът в интервю за вестник "Кориере дела Сера".

Марио Драги добавя, че целта на руския президент, изглежда, е "да анихилира украинската съпротива, да окупира страната и да я даде в ръцете на приятелски настроено към него правителство".





Според управителя на Днепропетровска област Валентин Резниченко въздушните атаки в региона са извършени по-рано тази сутрин, но повечето ракети са били унищожени от противовъздушната отбрана. По първоначални данни в резултат на атаките двама души са ранени, а също така е разрушена железопътна инфраструктура.

10:28

Украйна бързо попълни въпросника за членство в ЕС

Украйна е попълнила въпросника за членство в Европейския съюз (ЕС), който председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен даде в Киев на президента Володимир Зеленски. Това съобщават украинските власти, цитирани от Reuters. При визитата си на 8 април тя обеща, че кандидатурата за членство на страната в ЕС ще бъде разгледана по бърза процедура.

На базата на отговорите на Киев ЕС трябва да прецени дали да започне преговорите за членство. Урсула фон дер Лайен коментира, че обикновено това отнема доста време, но в случая с Украйна анализите ще бъдат направени за седмици. "Целта ни е членство в ЕС. Споделяме едни и същи ценности и именно за тях се борим - за свободата, за правата на нашите граждани", коментира по време на срещата си с председателя на ЕК Зеленски. "Мога да потвърдя, че документът е попълнен", каза зам.-началникът на кабинета на украинския президент Игор Жвовка и допълни, че очаква положителни препоръки и топката вече е в полето на членовете на общността.

Напълно е възможно Украйна да получи статут на кандидат за член още в края на юни, когато е срещата на европейските лидери, смятат в Киев. Следващата стъпка в процедурата е начало на преговорите за членство по глави. За да стане член на общността, кандидатстващата страна трябва да изпълнява критериите от Копенхаген, които включват функционираща пазарна икономика, стабилна демокрация, върховенство на закона и приемане на цялото законодателство на ЕС, включително и на еврото.

Отразяването на войната в Украйна през последните няколко дни може да проследите тук.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    cgq1592665208666659 avatar :-|
    Dobrin Georgiev
    • - 2
    • + 3

    Страхотна буря около кораба!!!

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 3
    • + 1

    От четири дни в Русия, освен думата "война" е забранена и думата "Москва", по обясними причини. Градския столичен съвет предлага столицата на Русия, от 9 май да се прекърсти на Влад-Путиньовск, нещо като Нур-Султан в Казахстан...

    Нередност?
  • 7
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • - 1
    • + 1

    Южна Украйна означава и Одеса, а като гледам колко зор видяха в Мариопул излиза, че се готвят да доста дълъг конфликт без оглед на нужните ресури и колко жертви ще има. Та ЕС трябва да се готви за не 5 а поне 7 млн бежанци пък не ми се мисли за цената на газа и петрола есента. Нищо де тя индустрията бързо ще нададе вой повсеместно, че без руските суровини ще вдигнем безработицата. Та въпрос на време е да видим дали наистина сме принципни в позициите си или ще си намерим извинение.

    Нередност?
Нов коментар