🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Великата украинска Отечествена война, или как Путин унищожи фундамента на руската идентичност

Русия се е запътила към обществен конфликт, а Украйна никога не е била така обединена

"След войната" означаваше времето след 1945 г. Но от февруари 2022-а една друга война вече разделя миналото от настоящето и в нея агресорът е Русия
"След войната" означаваше времето след 1945 г. Но от февруари 2022-а една друга война вече разделя миналото от настоящето и в нея агресорът е Русия
"След войната" означаваше времето след 1945 г. Но от февруари 2022-а една друга война вече разделя миналото от настоящето и в нея агресорът е Русия
"След войната" означаваше времето след 1945 г. Но от февруари 2022-а една друга война вече разделя миналото от настоящето и в нея агресорът е Русия
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Иван Преображенский в анализ за Deutsche Welle

Бомби се изсипват над Киев, Харков и Одеса - подло нападение, без дори да е обявена война. Ако бяхме чули това изречение преди, щеше да е ясно, че става въпрос за нападението на нацистка Германия над Съветския съюз - за "Великата отечествена война", както в Русия наричат Втората световна.

Войната разделя времето на "преди" и "след" нея. И в продължение на десетилетия просто нямаше нужда от никакво друго обяснение. Със "след войната" се означаваше времето след 1945 година. Но от февруари 2022-а насам една друга война вече разделя миналото от настоящето, а в нея агресорът е Русия.

Победата във Втората световна война формираше руската идентичност

До февруари 2022 година руската идентичност стъпваше върху спомена за победата във Втората световна война. Всички сондажи и изследвания на общественото мнение от края на 90-те години на миналия век до днес показват колко важна е тази победа в общественото съзнание на руснаците. Неслучайно режимът на Путин превърна спомена за тази победа в най-важната "скоба", която трябваше да скрепи здраво руското общество. За голяма част от руското общество тя имаше религиозен статут.

Акцията "Безсмъртен полк" е пример за почитта към жертвите на войната. Идеята се роди от гражданите и беше замислена като алтернатива на държавния патос във връзка с победата, включващ лозунги като "Можем да го направим отново". Но държавната пропаганда набързо си присвои инициативата, както и Георгиевската лента - военното отличие от Царска Русия, което по съветско време беше въведено отново, но под друго име. В днешна Русия тази лента е най-важният белег на паметта за победата над нацистка Германия. Също и по този въпрос руското общество покорно се подчини на пропагандата на Кремъл. Но през февруари 2022 лично Путин разруши този последен стожер на руската идентичност.

"Великата украинска отечествена война"

Руските войски в Украйна вече не обстрелват само Харков и Одеса, те атакуват Николаев и са окупирали Херсон. Хвърлят бомби недалеч от мемориала Бабин Яр в Киев, посветен на холокоста, и стрелят срещу танкове, които в различни украински градове са поставени върху постаменти, за да напомнят за Втората световна война. Това е атака не само срещу спомена за Втората световна война, това е нападение и срещу живата памет - срещу малцината живи свидетели на войната, които не бяха в състояние да напуснат домовете си по време на руския обстрел.

Както и да приключи започнатата от Путин война, стига да не е с ядрен удар, украинците и онези руснаци, които са против тази агресия, вече водят своята война, която ще ги дефинира занапред. Наричат я "Великата украинска отечествена война". И тя ще раздели живота на цели поколения на две - "преди" и "след" нея.

Точно тази война ще маркира края на постсъветския исторически период и на "постсъветското пространство". Сега виждаме една "руска империя" и всички останали, които са се борили да се откъснат от нея. Русия, която след предотвратяването на преврата в Москва от 1991 г. успяваше да запази някак образа си на "най-важната демокрация" в постсъветското пространство, сега окончателно се превръща в "затвор за народите", какъвто навремето беше Съветският съюз.

Не всички ще усетят веднага сегашните промени. В Украйна през февруари 2022 г. започна една "нова ера", но много руснаци продължават да си заравят главите в пясъка. Русия обаче също е на прага на "нова ера", която неминуемо ще ѝ нанесе тежък удар: заради западните санкции и руските контрасанкции, заради неизбежното поскъпване на хранителните стоки, заради незасетите обширни площи в Южна Русия и в Украйна и заради дефицита на ток и галопиращата инфлация в резултат на изолацията. Ако руснаците се разбунтуват и решат да излязат на протести на улицата, там те ще се сблъскат с полицията и националната гвардия.

Русия и Украйна никога няма да са същите

Най-накрая руснаците си получиха тяхната "нова Русия на бъдещето". Но тя далеч не изглежда розова. И се оказва, че Владимир Путин е имал ясна визия за бъдещето на страната, която обаче през всичките години е държал в тайна, защото за повечето хора такава опция би била неприемлива.

Сега мнозинството руснаци осъмват в една напълно различна страна, която по нищо не прилича на предишната - с военна цензура и изолирана от целия останал свят. Фундаментът на руската национална идентичност - победата над фашизма - беше разрушен от ракетните установки, които стрелят по украинския Харков. Русия се е запътила към обществен конфликт, а Путин срина последната защитна дига.

Сега следват или масови чистки на инакомислещи, или конфликтът в обществото ще прерасне в гражданска война - ако противниците на войната и пацифистите изобщо са в състояние да окажат съпротива. Обратното е в Украйна: страната никога не е била така обединена, както след началото на "Новата Отечествена война". Без значение как ще приключи тя.

Все още няма коментари
Нов коментар