100% лъжи от ГЕРБ за газовата диверсификация и "Турски поток"

Видя се, че руския газопровод не носи никаква сигурност, а приходите от транзит са в пъти по-малко от това, което обявяват бившите управляващи.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи всичко възможно, за да обслужи интересите на Русия със скоростно изграждане на "Турски поток", и заедно с това забави интерконектора с Гърция, за да няма България алтернативи
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи всичко възможно, за да обслужи интересите на Русия със скоростно изграждане на "Турски поток", и заедно с това забави интерконектора с Гърция, за да няма България алтернативи
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи всичко възможно, за да обслужи интересите на Русия със скоростно изграждане на "Турски поток", и заедно с това забави интерконектора с Гърция, за да няма България алтернативи    ©  Юлия Лазарова
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи всичко възможно, за да обслужи интересите на Русия със скоростно изграждане на "Турски поток", и заедно с това забави интерконектора с Гърция, за да няма България алтернативи    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Една лъжа, повторена сто пъти, става истина" е един от популярните цитати, приписван на Йозеф Гьобелс, министър на пропагандата на нацистка Германия. Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е доказал, че следва стриктно това указание. През 2021 г., след завършването на газопровода "Турски поток" през България той обяви, че вече сме 100% енергийно независими.

"Докато другите само приказваха и нищо не направиха, ние свършихме много работа - постигахме пълна диверсификация на газовите доставки", говореше тогава Борисов.

Сега обаче се видя, че всъщност неговата политика ни е направила още по-зависими от Русия ( 90%), и наричаният от него "Балкански поток" руски газопровод реално не носи нито ползи, нито сигурност за България. Въпреки това, след като "Газпром" спря доставките Борисов пак пусна в ход мантрата, че неговото управление било осигурило 100% диверсификация, но с още по-наглата добавка, че сегашната власт объркала нещата, като не завършила навреме газовата връзка с Гърция - същата, която Борисов отказваше да построи в продължение на 12 години, обслужвайки интересите на Путин и "Газпром".

Лидерката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова дори каза в ефира на bTV, че интерконекторът "беше изграден на 99% по време на управлението на ГЕРБ" - още една нагла лъжа. Проектът бе обявен за национален приоритет през 2009 г. първия кабинет на Борисов, но започна да се строи чак през 2019 въпреки осигуреното европейско финансиране. Той не бе завършен до края на 2020 г., както беше според договора заради множество непрекъснато възникващи "административни пречки".

Атанасова излъга и за друго - че през 2022 г. е платен капацитет за транзитни такси за 800 млн. лв. по т.нар. "Турски поток" и че след две години тръбата ще бъде напълно изплатена. България вложи в проекта почти 3 млрд. лв. на данъкоплатците, взети като заем от "Газпром", и ще се връщат до 2030 г., с лихви. Транзитните такси са около 350 млн. лв. на година, но има и 130 млн. лв. оперативни разходи за поддръжка и експлоатация на газопровода.

През 2021 г. "Булгартрансгаз" наистина взе авансово от "Газпром" таксите за две години (2022 и 2023) - общо 680 млн. лв. (имаше и 21 млн. лв. отстъпка за руснаците). Така че нетния приход за този период е около 420 млн. лв. Или по 210 млн. на година - четири пъти по-малко от обявеното от Атанасова.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 20
    • + 8

    Не разбрах къде са лъжите? Не били 680 милиона взети авансово за България от Газпром, а били 420 милиона. Не обяснявате, а пускате поредната празна и куха фраза как един Балкански поток ни прави зависими от Русия? Това е точно обратното. Все едно тръбата през Украйна да прави зависима Украйна от Русия, Русия беше зависима от Украйна заради тази тръба и Украйна през годините спечели много от нея. За вас малко ли са 350 милиона такси за държавата от които 130 милиона за поддръжка?
    Правителството на Борисов още с първият си мандат спря посредниците на руски газ като Сашо ви Дончев и намали цените на хората. Последният още не може да му прости и го клевети с медиите си и сайтовете си. Договори 50% по-евтин газ последните години със задна дата и Газпром върна надвзетото. Правителството на Борисов издейства последния момент със съдействие на ЕС и тогавашния американски президент Тръмп Балкански поток да мине през България, а не през Гърция. Ако бяха хардварските измамници тогава на власт Турски поток щеше вече да минава през Гърция и ние щяхме да купуваме руски газ от там без никакви транзитни такси. Правителството на Борисов до момента е закупило и поставило 17 от най-модерните американски реверсивни компресора и цялата страна, които могат да изпращат газ във всички посоки. Започна и се построи газов хъб Балкан, който дори май вече има лиценз за търговия с газ. Това е пълна лъжа, че газовата връзка с Гърция се прави 12 години, 2017 година се договори окончателно финансирането с ЕС, през това време тръбите бяха поръчани и произведени, 2019 година октомври започна изграждането на газопровода. Грешка беше избирането на гръцка фирма чрез конкурс, тя забави на наколко пъти завършването на тръбата уж заради пандемията, уж заради забавени доставки. От началото на тази години трябва да плаща по 90000 евро неусотйки на ден. Да не говорим, че и този газопровод нямаше да се започне дори без упоритата работа на правителството на Борисов.
    Вчера слушам наглецът Киро да казва, че ако не сме били правили Балкански поток хазната щяла да има 3 милиарда лева повече :(. Абе Киро, ти и другия измамник Асан за 6 месеца на власт края на миналата година направихте дълг и задлъжнихте всички млади хора и децата им в тази държава да връщат 3.2 милиарда лева. Тази година изтеглихте от началото още 1,5 милиарда, държавният резев от 10.5 милиарда стана 8.2 милиарда. Готвите до края на годината още 2 милиарда дългове. Къде са тези пари, една къщичка за птички направихте ли с тях? Къде отидоха? Ако може някой да каже какво се построи, в какво се инвестира с тези кредити ще съм благодарен!

    Нередност?
  • 2
    ytz04646766 avatar :-|
    ytz04646766
    • - 12
    • + 6

    "България вложи в проекта почти 3 млрд. лв. на данъкоплатците, взети като заем от "Газпром"

    В смисъл, Газпром е взел заем от данъкоплатците или обратно?
    Както е известно, заемът се връща от таксите за пренос, плащани от Газпром, та каква точно е ролята на данъкоплатците в целия процес, защото всеки ден срещам тая грантаджийска опорка как били ограбени с 3 млрд. лева?

    Балкански поток е един самофинансиращ се и самоизплащащ се проект, който ако си изиграем добре картите, в близките години започва да носи и чиста печалба на страната за десетилетия напред. Особено ако впрегнем и освободените тръби от Трансбалканския за пренос към Молдова и Украйна.
    Разбира се, ако харвардските недоразумения не получат нареждане от Америка да прекъснат транзита към Сърбия и Унгария.

    Нередност?
  • 3
    ytz04646766 avatar :-|
    ytz04646766
    • - 10
    • + 6

    "Видя се, че руския газопровод не носи никаква сигурност"

    Ами като не си плащаш газта по новата процедура, каква сигурност очакваш? Никъде не дават без пари. Балкански и Турски поток гарантират сигурност на доставките, доколкото заобикалят една рискова страна като Украйна. Останалото е в твоите ръце.
    И кое прави газопровода "руски"? Той е 100% българска собственост.

    Нередност?
  • 4
    ytz04646766 avatar :-|
    ytz04646766
    • - 12
    • + 2

    "газовата връзка с Гърция - същата, която Борисов отказваше да построи в продължение на 12 години, обслужвайки интересите на Путин и "Газпром"

    Още едно твърдение, повтаряно по 100 пъти на ден, в подкрепа на което не сте показали нито един факт или аргумент досега. Борисов е наредил да бавят процедурите и строежа, за да обслужи Путин? Включително и на гръцките участници в проекта. Ами подайте сигнал в гръцката прокуратура тогава - да разследват, да разпитат замесените лица. Това са сериозни обвинения, иначе е обикновена клевета.

    Нередност?
  • 5
    gbh1611322916701579 avatar :-|
    Илиян Казаков
    • - 11
    • + 4

    Статията е перфектна!!! Прокопиев е вожда /фюрера/ на манипулацията и дезинформацията...просто казано, няма по-гнусна журналистика от комунистическата, кавато е в този сайт.

    Нередност?
  • 6
    bluewater avatar :-|
    BlueWater
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#1] от "scuby":

    До коментар [#1] от "scuby":
    Лъжите на Десислава Атанасова:
    1. Интерконекторът с Гърция бил изграден на 99% при управлението на ГЕРБ.
    Всеки който е минавал по АМ Тракия може да каже, че до края на 2021г. близо до Стара Загора имаше незакопани тръби, а помпената станция до пътя Стара Загпра - Димитровград стоеше само на основи. Пак този път беше разкопан за да премине газопровода през 2021г. След ГЕРБ са полагани тръби, изграждани компресорни и контролни станции, предстоят приемни тестове под налягане и още много процедури. Тръбите стояха с години покрай трасето на газопровода.

    2. Борисов всяка седмица проверявал как се строи интерконектора.
    В същност той много често проверяваше строителството на три пъти по-дългия турски газопровод изпълнено от руски и белоруски подизпълнители с тяхни работници.

    3.Само за 2022г. по турски поток е резервиран и платен капацитет за над 800 млн. лв
    Както пишат в Капитал платено е за две години по- малко пари и с отстъпка.

    4. "Тоест за една година е изплатена една трета от цената на тръбата. След още две години тръбата ще бъде напълно изплатена"
    Тази нагли пладнешки лъжи не заслужавт дори коментар.

    https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/desislava-atanasova-energijnijat-ministar-trjabva-da-podade-ostavka-zaradi-situacijata-s-gaza.html

    Нередност?
  • 7
    mxk521007704 avatar :-|
    Моа Преател Тайпи
    • - 3
    • + 6

    До коментар [#2] от "ytz04646766":

    путаран, ние земаме заем да строим патока на Барисич и Путин, а "самофинансирането" ти ше се изплаща 25 години. ако имаме късмет, при развилата се ситуация

    Нередност?
  • 8
    mxk521007704 avatar :-|
    Моа Преател Тайпи
    • - 3
    • + 7

    нашта набутвация е 5 милиарда, печелим 0,2 годишно. евентуално. пита са у задачката след колко десетилетия Патокът на Борисов ше излезе на нула? евентуално?

    До коментар [#1] от "scuby":
    До коментар [#2] от "ytz04646766":
    До коментар [#5] от "Илиян Казаков":
    До коментар [#6] от "BlueWater":

    135 Профил на Един препатил
    Един препатил
    Рейтинг: 2817
    20:52, 21 фев 22
    Неутрално

    До коментар [#129] от "z_axis":

    Точните такси, които трябва да плаща "Газпром" за транзита по "Турски поток" през България са следните:
    - първите две години - по 156 млн. лв. годишно
    - следващите 18 години - по 362 млн. лв. годишно.
    Среднният размер на таксите е 341,4 млн. лв. годишно. Дали са дължими транзитирал или не транзитирал никой до момента не е казвал.

    Пълната стойност на "Турски поток" през България, включително лихвите е 3,040 млрд. лв.

    Експлоатационните разходи на газопровода, определени от КЕВР са 131,4 млн.лв. годишно. Не зная защо всички ги забравят.

    Нетните приходи при пълно натоварване и редовно плащане на транзитните такси са 210 млн. лв. средно годишно - 341,4 - 131,4 = 210 млн. лв.

    Газопроводът "Турски поток" през България ще се изплати окончателно след почти 15 години - 3 040 : 210 = 14,5 години.

    Едва след тези почти 15 години ще можем евентуално за говорим за печалба от този проект.

    Като има и една подробност - "Булгартрансгаз" дължи 1,9 млрд. лв. за газопровода за 10 години при лихва 4,1% годишно и 210 млн. лв. да компресорните станции за две години при лихва 3,6% за първата и 4,1% за втората година. Което означава, че за известен период - четири или пет години в зависимост от погасителния план за изплащането на 1,9 млрд. лв. и начина на изчисляване на лихвата погашенията на "Булгартрансгаз" ще превишават размера на нетните приходи от транзитни такси и той ще трябва да търси нови заеми - което и прави, ама по въпроса много не се шуми.

    Това е почти пълната сметка. Нито е умна, нито е красива.

    Нередност?
  • 9
    ytz04646766 avatar :-|
    ytz04646766
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#7] от "Моа Преател Тайпи":

    Ами "ситуацията" си я създаваш ти бе, капут изтрещел.

    Нередност?
  • 10
    ytz04646766 avatar :-|
    ytz04646766
    • - 5
    • + 4

    До коментар [#8] от "Моа Преател Тайпи":

    - Само от промяната на входната точка, от която България получава руска газ, спестявахме по 70 млн. лв. годишно от транзитни такси.

    - С прекратяване преноса по Трансбалканския газопровод, същият се освобождава и може да поеме пренос в обратна посока към Молдова и Украйна и да носи повече приходи, отколкото по стария договор с Газпром.

    Тия подробности ги пропускат грантаджийските енергийни "капацитети".

    Нередност?
Нов коментар