България е договорила LNG доставки и няма да плаща в рубли, за да угоди на "Газпром"

Очаква се в най-лошия сценарий цената на газа да е с 20% по-висока, но при увеличаване на дела на азерския газ поскъпването ще е по-малко.

Енергийният министър Александър Николов обяви, че страната е подготвена с алтернативни доставки.
Енергийният министър Александър Николов обяви, че страната е подготвена с алтернативни доставки.
Енергийният министър Александър Николов обяви, че страната е подготвена с алтернативни доставки.    ©  Tsvetelina Belutova
Енергийният министър Александър Николов обяви, че страната е подготвена с алтернативни доставки.    ©  Tsvetelina Belutova

Вчера руската държавна компания "Газпром" обяви, че спира доставките на газ за България, без да посочи конкретни причини за това. "Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи", обясниха от "Булгаргаз".

Въпреки че страната е почти изцяло зависима от руския газ, ако се стигне до пълно прекъсване на доставките, това няма да има критично въздействие върху България, тъй като отоплителният сезон приключи, а именно топлофикациите са най-големият потребител на газ у нас. Другите големи консуматори са стъкларските и химическите заводи, които могат да ползват алтернативни горива като амоняк или да свият временно производството. Проблем може да се окаже дейността на "Лукойл Нефтохим", който използва газ при рафинирането на петрола, но количествата в "Чирен" и вносът на азерски газ ще осигурят дейността му.

На специална пресконференция тази сутрин енергийният министър Александър Николов обяви, че ограничения на газоподаването няма да има и че държавата е осигурила алтернативно снабдяване за поне един месец. "Това ще ни даде време заедно с еврокомисията и партньорските страни да намерим по-устойчиво решение на създалата се ситуация", каза той.

"Няма да започнем да плащаме в рубли, за да се възобнови подаването на газ. Това ще ни постави на огромен риск да загубим и парите и газа, тъй като ще има посредник, при който ще отиват парите. Не виждам причина да се продължава работата с "Газпром", особено като имаме предвид, че договорът изтича в края на тази година", заяви и вицепремиерът Асен Василев. По думите му страната е резервирала още през февруари капацитет за внос на LNG и сега активира План Б.

Вчера беше обявено, че Русия спира доставките и за Полша, като това рефлектира в последните часове на търговията по газовите борси, където беше отбелязан ръст на цените с над 10%. Поскъпването продължи и тази сутрин, като нидерландския TTF достигна 114 евро/мВтч. Но също както и при България, доставките за Полша реално продължават след няколкочасово прекъсване през нощта.

Заявеното спиране на доставките от страна на "Газпром" e свързано с издадения от руския президент Владимир Путин указ за газа да се плаща в рубли, което обаче е в противоречие с подписаните дългосрочни договори. Освен това по информация на "Капитал" от няколко източника, която беше официално потвърдена и от министър Николов, плащането от страна на "Булгаргаз" към "Газпром" за април е било наредено още в началото на месеца и след няколкоседмично забавяне е минало успешно в последните дни. Което означава, че руснаците са предприели този ход по чисто политически причини - да се окаже натиск на фона на военните действия на Русия в Украйна.

Решението на Русия да спре газа за България разбива на пух и прах и тезата на Бойко Борисов, че щом газопроводът "Турски поток" минава през страната, имаме гаранции за сигурност. "Сега сме 100% независими", каза Борисов в началото на 2021 г. след пускането на тръбата. Всъщност обаче България не може да ползва и една молекула от това, което "Газпром" транзитира по тази тръба към Сърбия и Унгария. Но при достатъчно политическа воля от страна на българското правителство можем да спрем потока по газопровода от Турция към Сърбия в отговор на руските действия.

Всъщност това не е първият път, когато Русия спира газа за България. На 7 януари 2009 г. доставките пак бяха спрени напълно след спор между Москва и Киев. Кризата тогава продължи само пет дни, но горчивият урок за пострадалите насред зимата държави беше ясен - не може да се разчита на Русия за енергийната сигурност. Това се потвърждава и сега. Проблемът е, че за всички тези години управлението на ГЕРБ не направи абсолютно нищо, за да осигури алтернатива на руската зависимост.

Какво ще се прави

Министърът на енергетиката Александър Николов бе категоричен, че място за паника няма. По думите му газ ще има за всички потребители и не се налагат ограничения поне в следващите седмици. Ще се търсят дългосрочни решения заедно с ЕК. "Докато съм министър, няма да позволя България да бъде изнудвана и да става заложник", каза още Николов.

Ходът на България ще е да засили алтернативните доставки през Гърция (азерски газ и LNG), а има и опция за внос на определени количества от Румъния.

Реално извън отоплителния сезон потреблението в страната пада наполовина и би могло да бъде заменено по този начин. Проблем обаче ще бъде запълването на газовото хранилище "Чирен", което към момента е на рекордно ниско ниво от над 17%. Но това може да се промени с пускането на газовата връзка с Гърция, което се очаква да стане през лятото. Така в страната ще могат да постъпват много по-големи количества алтернативен газ и да се подсигури зимният сезон.

Залогът на Русия

Договорът с "Газпром" принципно изтича на 31 декември 2022 г., но със сегашните действия на руснаците той на практика може да се смята за прекратен. Същото се отнася и за отношенията на останалите европейски страни с Русия.

На пръв поглед това изглежда като тежък удар на Путин върху ЕС, но реално може да се окаже икономическо самоубийство за Москва. Природният газ осигурява огромна част от приходите на руския бюджет, като само Европа плащаше доскоро по близо 1 млрд. евро на ден. Без тези средства и с трудностите при планирането на руския петрол, както и с блокираните резерви Путин може да остане с критично малко ликвидни средства.

21 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    yfr32646763 avatar :-|
    yfr32646763
    • - 48
    • + 13

    Незабавна оставка на цялото правителство и разследване за държавна измяна в полза на чужди геополитически интереси на взелите решението за отказ от руска газ!
    Когато заради една формална промяна в плащанията целенасочено обричаш България на по-високи цени и бъдещи проблеми с доставките заради очертаващия се дефицит, това е тежко престъпление. Под чужд натиск и без да си задължен от препоръчителното решение на ЕК, обричаш българския народ на по-висока бедност, а икономиката на фалити и загуба на конкурентоспособност. Оставки, съд и затвор за националните продажници!

    Нередност?
  • 2
    hirsto_bratanov avatar :-|
    Христо Братанов
    • - 12
    • + 26

    Троловете дойдоха !
    До коментар [#1] от "yfr32646763":

    Нередност?
  • 3
    yfr32646763 avatar :-|
    yfr32646763
    • - 28
    • + 9

    До коментар [#2] от "Христо Братанов":

    Да, забелязах те. Добре дошъл, г-н трольо!

    Нередност?
  • 4
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 9
    • + 23

    Единствено може да ни е яд, че толкова правителства досега обслужваха интересите на Русия, вместо да предприемат действия за енергийната независимост на България.

    Да припомним, че България има запас от шистов газ, който Русия направи достатъчно да не използваме. Платихме 3 млрд. за Турски поток, без реална полза за нас.

    С диктатори не може да се прави бизнес и на подписа им не може да се разчита. Явно използват енергията за политически шантаж.

    Време е да започнем да ценим независимостта си, защото тя не идва даром.

    Нередност?
  • 5
    jordani avatar :-P
    jordani
    • - 7
    • + 8

    До коментар [#1] от "yfr32646763":

    Ей, не сте спали бе. Викаш ранно руско пиле рано пее...

    Нередност?
  • 6
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 12
    • + 10

    Киро и компания слушат само какво им нареждат от американското посолство и изпълняват без да се съобразяват с националните ни интереси. Видяхме едина такава марионетка в Украйна до къде докара народа и държавата си. Струваше ли си това което причини на украинците и държавата им??
    Преди време бях писал дано Киро не тръгне под диктовка от господаите му да спира кранчетата на газопроводите, че през Черно море ние сме вторите след Украйна. Лека полека се случва точно така :(. И тези полезните ви идиоти писали по-горе, които сега се мислят за ястреби ще станат поредното пушечно месо заради интересите на други. Когато чужда сила си сложи марионетка на власт всичко е възможно :(

    Нередност?
  • 7
    cju45470787 avatar :-|
    pink_kike
    • - 3
    • + 8

    България бързо се превръща в изключително неблагоприятно място за инвестиции, особено в индустриалния сектор. Не стига, че нито е евтино, нито има работна ръка, но и енергийната обезпеченост е доста съмнителна.

    Нередност?
  • 8
    linderoth avatar :-|
    linderoth
    • - 7
    • + 5

    Има много бърз начин да се оправят нещата, Киро да отстъпи временно поста си на хора, които не могат да бъдат заплашвани или шантажирани от русия и тези хора за една вечер да изловят цялата кремълска агентура в страната начело с почетния председател на кремлин в страната ни Ахмед Доган, слугата Боко, Корнелия, смешния генерал пРезидент и новата кремълска звезда Янев, дори не е нужно да се пипат отрепки като Коце копейкин, той на следващата сутрин вече ще бъде първи евроатлантик. Държавата ни е окупирана от кремълски подлоги и нещата много скоро ще станат на живот и смърт.

    Нередност?
  • 9
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 5
    • + 6

    До коментар [#8] от "linderoth":


    До коментар [#8] от "linderoth":

    Нека Киро и другите измамници да стоят до тогава на власт докато има и един такъв като теб. Как не разбирате какво се случва в момента в държавата и на къде отиваме. Как не разбрахте, че в момента не само България, не само медиите тук, но и цяла Европа е превзета от американски "подлоги", а не руски. И виждаме какво се случва с Европа. Ако скоро в Европа не се появят силни лидери, които да се противопоставят на англосаксонските интереси, Европа я чакат войни, бедност, миграция, разделение, протести, смяна на правителства, революции.

    Нередност?
Нов коментар