🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Апокалипсисът ще е някоя друга сряда

Някои от по-важните теми в новия брой на седмичния "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако се съди по програмите на телевизиите в сряда, 18 май, България трябва да е изпаднала в тежка национална катастрофа. Поне такова впечатление трябваше да създаде хвърковатата чета пропагандисти на бившите управляващи, окупирали студиата на заветната дата.

Денят дойде и си замина и нищо кой знае какво не се случи извън очевидно подготвената "атака" срещу правителството. Стрелбата в ефира беше интензивна и в много посоки, но като във всяка инсценировка - и патроните бяха достатъчно халосни.

За този ден бившите управляващи отдавна загряваха. Първо беше истерията, че спирането на руския газ ще е равносилно на апокалипсис. Три седмици по-късно бедствие не само няма, но започна и реалното откачване от кремълската кука на "Газпром".

Цялата серия мрачни поличби за скъсването с руския газ отиде напразно. "Няма топла вода за къпане, ще топлим на котлона", вещаеше и бившият премиер.

В четвъртък Делян Добрев нарече част от мерките на управляващите срещу инфлацията несправедливи. "Ще намалят ДДС на парното, но това е за 500 хил. души, а 5 млн. души, които се отопляват на дърва, ток, газ, ще платят сметката", беше примерът, който даде (вижте повече в текста "Мерките за инфлацията: с бензин срещу огъня", както и в коментара "Мерките срещу инфлацията: в капана на оцеляването").

Същия ден съпартийците му в Столичната община поведоха протеста на градския транспорт в София с искане на пари от държавата. Тоест 5 млн. души да плащат сметката на пътуващите в управляваната от ГЕРБ София в този случай се оказа в реда на нещата. Това далеч не беше единственото цинично в този протест. В продължение на дълги години Столичната община се радваше на изключителен бюджетен комфорт, като данъкоплатците от цялата страна плащаха сериозни субсидии всяка година. Абсурдна част от тях потъваше в същите строителни фирми, посредници и комисиони, които бяха обрасли ГЕРБ. Сега приходите, изглежда, са спаднали. Клиентелата вие от глад.

В абстиненция от големите държавни субсидии се оказаха и някои от едрите превозвачи - исторически свързани с бившата власт. Те също искат данъкоплатците да им покриват разходите, оплаквайки се от "чудовищни репресии". Това, че част от тях са на предни позиции и в бизнеса с горива и строителството, дава ясна представа за икономическия ред, установен в дългогодишното управление на ГЕРБ - ДПС. В неговата задача се пита: ако държавата покрива разходите, къде отиват печалбите? Например от рекордния ръст в товарните превози, и то при "лошата" нова власт и силно поскъпнали горива. Отговорът отново е в модела, текъл по тръбата на "Газпром".

През последните десетилетия постепенно - първо бавно, а по времето на Борисов и плашещо бързо, българската икономика мутираше в посока на руския тип държавен "капитализъм". Ресурсите се раздаваха само на няколко близки до властта играчи, конкурентите се смазваха с помощта на държавата. Завладяна беше голяма част от медиите, а политическите опоненти се неутрализираха с всички възможни инструменти.

В един момент се стигна до критична точка - или всички свободи трябваше да изчезнат и Борисов да стане ако не като Путин, то поне като Орбан, или да започне демонтаж на системата. Тръгна се към втория вариант. Дали ще се стигне до краен резултат още не е сигурно, но някои от най-видните представители на този модел показват, че си го искат обратно.

В броя ще видите още:

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    Коментарът ми горе беше изтрит светкавично.

    Тъй като съдържа факти, които могат да накарат някого да мисли, го публикувм отново със съкращения:

    Верно "Апокалипсисът ще е някоя друга сряда", но определено ще се случи. Може би в някоя сряда, когато захладнее?

    Задъханата бравурност…..., че въпреки недъгавото правителство още сме живи, всъщност разтваря шлифера и се виждат ясно 2-3 срамотии:

    1……….
    2. ……..
    По чисто климатични причини на тая географска ширина 5 месеца не се отопляваме, не топлим оранжерии, производствени помещения, ферми и т.н.
    Политизирането на икономически процеси никога не е променяло логиката на процесите, а е показвало единствено несъстоятелността на политиките. Каквото ще видим само след 3-4 месеца.

    3. Много красиво и метафористично е казано за "куката на Кремъл" и как Киро,Асен и Лена Б. са показали .......... на Газпром, отказвайки му 3,5 млрд м3 газ.

    В същото време значително по-съществени контрагенти като италианската Enni, германската RWE и още 22 крупни западни газови компании - половината от тези, които търгуват с Газпром до момента - си откриха сметки в Газпромбанк и плащат по руската схема евро в рубли.
    Обемите газ за тези компании са около 70-80 млрд м3, и като прибавим към тях турските 40 млрд м3, излиза, че бабуваното от Кръга марионетно БГ правителство участва в газовата война с пиратка, шумейки за своите 3,5 млрд м3... Те са в статистическата грешка и освен да ни докарат на студено, скъпо и безработно близко бъдеще, никакъв друг ефект няма да постигнат.

    4. Европейските газови хранилища ударно се тъпчат с руски газ преди доста страшната в енергийно отношение еврозима. В Полша са пълни 89%, в Германия - към 70%. Киро-Асеновото правителство за един месец е "натъпкало" в Чирен цели...3 (три)% - от 17% при обявяване на развода с Газпром до 20% онзи ден...
    Демек - студа и глада са ни гарантирани от ....

    …….., нещата биха могли да изглеждат розови единствено на по-прстата публика.

    Която и гласува за ухилени случайници.

    Нередност?
  • 3
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Дано и гръцкана DEPA е сред 22-те компании, защото иначе след 25.5. газът оттам ще секне и Кировото лято ще е римейк на Лукановата зима...

    Нередност?
Нов коментар