Кремълските "патриоти" се готвят за скок

Важен е въпросът за отношението на президента Радев към заявките за властта на Костадин Костадинов и Стефан Янев

Лидерът на "Възраждане" се надява да обере ползите от трусовете във властта
Лидерът на "Възраждане" се надява да обере ползите от трусовете във властта
Лидерът на "Възраждане" се надява да обере ползите от трусовете във властта    ©  Велко Ангелов
Лидерът на "Възраждане" се надява да обере ползите от трусовете във властта    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Петър Чолаков, политолог, в коментар за Deutsche Welle

Социологическите изследвания показват растяща подкрепа за "Възраждане", която вече се бори за 3 място с ДПС и изпреварва БСП ("Галъп"). "Български възход" на Стефан Янев би влязла в парламента, ако изборите бяха днес - със 7.6%, с което би повела пред ДБ и ИТН ("Тренд"). Самият Янев има по-високо одобрение от премиера Кирил Петков и е втори по популярност след президента Радев ("Галъп"). А според "Маркет линкс" дори Костадин Костадинов е по-харесван от Петков.

"Възраждане" и "Български възход" трупат дивиденти, като внушават, че геополитическите решения и приоритети на кабинета "Петков" са предателство и че са твърде скъпи за "обикновените хора". Освен от членството в ЕС и НАТО "патриотите" ще продължат да поставят под съмнение и ползите от диверсификацията в енергетиката. Българите са сред най-застрашените от енергийна бедност в ЕС. Във всички сфери, но особено в тази, при раздялата с руските въглеводороди управляващите трябва да са много внимателни с обещанията, за да не създават нереалистични очаквания у потребителите.

Кремълските "патриоти" могат да получат "бустерна доза", ако кабинетът вземе очевидно непопулярното решение да даде зелена светлина за началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Десет към едно (62% срещу 6%) е съотношението между тези, които смятат, че Скопие трябва да изпълни договора за добросъседство с България, преди София да свали "ветото", и другите, които смятат, че подкрепата ни за съседите трябва да е "безусловна" ("Галъп").

За прозападните избиратели отскубването от лапите на Москва в енергетиката си заслужава усилията. Дори да ни излезе по-скъпо в краткосрочен период, това е далновидното и национално отговорно решение - най-малкото защото няма да зависим от прищявките на Кремъл, които усетихме през 2009 например. Ветото срещу РСМ пък засилва влиянието на Москва и Белград в Скопие. Нима това е изгодно за България?

Тези аргументи обаче могат да бъдат заглушени от крясъците на "патриотите". Това вече се случва, повече или по-малко успешно. Ето защо подозирам, че за разлика от диверсификацията, по темата за ветото кабинетът ще играе "на сигурно", т.е. ще послуша мнозинството. Правителството ще удължи живота си. С колко обаче?

Призракът на предсрочните избори ще си остане в стаята. Растящата инфлация и неубедителното лидерство или дори липсата му в определени моменти могат да задълбочат ерозията на доверието към кабинета. Много е вероятно при това положение партиите в него да решат, че им е по-изгодно "да разтурят седянката".

Това обаче не означава, че "Възраждане" и "Български възход" ще оберат ползите от тези трусове във властта. ГЕРБ са опънали ловко мрежите за избиратели и към днешна дата са с 6-7% пред "Продължаваме промяната". Не е изключено да видим санитарен кордон от ГЕРБ, ПП, ДБ и др. срещу "патриотите".

Кабинет на кремълските "патриоти" засега не се очертава, дори ако потъващата БСП (формално "за" НАТО и ЕС, но със силно присъствие на кремълски четници и путинофили в редиците си) се присламчи към лодките на Костадинов и Янев, за да се спаси от бездната. Силите на Костадинов и Янев още са недостатъчни, за да хванат руля. А освен с Нинова те са и в конкуренция помежду си. Костадинов отделя немалко време да атакува директно Янев, обвинявайки го дори в близост със САЩ

Но изключително важен е въпросът за отношението, което би имал президентът Радев към такава управленска заявка. И дали натовският пилот няма окончателно да премине на "другия бряг", на който вече стои Костадинов.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lip51646785 avatar :-|
    lip51646785
    • - 7
    • + 2

    Тоест, според добре платените с долари труженички на американската пропаганда, да си против въвличането на България в чужда война, имайки предвид и географското ни разположение, било "кремълски патриотизъм".
    Да искаш евтини енергийни ресурси за своето население и икономика, когато проамериканската власт е докарала страната до едно от най-високите и рекордни нива на инфлация в Европа, също.
    Както и да отстояваш българския национален интерес по Македонския въпрос.

    Тогава що е то "български патриотизъм" по грантаджийската логика, обратното ли? Въвличане на България в чужда война и превръщането ѝ в мишена, скъпи енергийни ресурси, ръст на инфлацията и бедността, и пускане на РСМ в ЕС без зачитане на българските интереси? Ако отстояваш всичко това си български патриот? Или американски?

    Нередност?
  • 2
    pliska99 avatar :-|
    Анна Ботева

    В първият момента , имах желание да дам ЛИТЕРАТУРНОТО определение на ПАТРИОТ И ПАТРИОТИЗЪМ .... щях, да ви обидя , нали ?!?!?

    Нередност?
  • 3
    prednik13 avatar :-|
    Станислав Иванов
    • - 1
    • + 1

    колкото им е по гадно на русоробите толкова по добре а тия от израждане ще ги преживеем и те ще си заминат като Батака и всички останали патреотарски формации които изтекоха в канала и за цялото си съществуване само крякаха патриотичноДо коментар [#1] от "lip51646785":

    Нередност?
  • 4
    struto avatar :-|
    Андрей Куртенков
    • - 1
    • + 3

    Смеят да поставят под съмнение членството в ЕС?!?
    Не ги е срам!
    Та това е свещен обект на поклонение, забранен за съмнения.

    Нередност?
Нов коментар