🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тях не ги е страх

Поведението на новите политически лидери е вдъхновяващо след две десетилетия мънкане и снишаване

Това е първото поколение български политици, които реално са западни хора
Това е първото поколение български политици, които реално са западни хора
Това е първото поколение български политици, които реално са западни хора    ©  Надежда Чипева
Това е първото поколение български политици, които реално са западни хора    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Евгений Дайнов, политолог, преподавател в Нов български университет, в коментар за Deutsche Welle

Не съм проверявал какво точно са учили нашите "харвардци" в "Харвард", но в последните седмици те ни изнасят отворен урок както по приложна философия, така и по приложна културология.

Не е вярно, както твърдят марксистите, че битието - т.е. условията на живота - определя съзнанието. Обратно е: съзнанието (и следващото от него поведение) определя битието, т.е. условията, в които се подвизаваме. Защото условията - това не са гранитни грамади, които просто си седят, тежат и пречат. Условията - това са хора. Те реагират спрямо поведението на други хора и особено на онези, които ги предвождат. В случая иде реч за новите български лидери в лицето на "харвардците". Използвам думата като събирателен образ, който не покрива само дейците на ПП, а се отнася за много по-широка политико-културна среда.

Още древните мислители са забелязали, че боязливите предводители бързо остават сами, защото всички обичат смелите. До момента, в който българското правителство отказа да се подчини на прищявките на "Газпром", "харвардците" изглеждаха леко замаяни, понякога объркани и често толкова сговорчиви, че изглеждаха боязливи. А после, някак изведнъж Асен Василев, запитан кога България ще поднови преговорите с "Газпром", отсече: "Никога." Запитан повторно от невярващ на ушите си журналист, повтори: "Никога." Последва връщането на държавата в Капитан Андреево, смъкването на позорното вето, връзването на най-добрия бюджет от десетилетия, изгонването на руски шпиони. Последва и внезапното излизане на ИТН от управлението, аргументирано с две веднага лъснали лъжи. И накрая всеобщата атака на корумпираните партии и сваляне на правителството, както и предстоящата директна атака от Кремъл.

През цялото това време "харвардците" не се огънаха, не отстъпиха, не се караха и не говориха грозните неща, с които политически дейци от 90-те продължиха и в първите две десетилетия от XXI век. Пред очите на всички те се трансформираха в реални (т.е. не като Бойко Борисов) храбреци.

Защо, пита се, не се огънаха и не се уплашиха? Работата е там, че това е първото поколение български политици, които са западни хора. "Сините" реформатори от предишното поколение искаха да направят България "нормална западна страна" и знаеха от четенето на книги какви са ценностите и въжделенията на "западния" човек и защо са такива. Но "сините" реформатори просто не я бяха преживели лично "западната" култура, не бяха вирели в нея, нямаха онзи житейски опит, без който всяка заемана позиция по необходимост олеква. Не е тяхна вината. Просто не бяха имали възможността да интернализират, както казват социолозите, западния светоглед.

Поколението на "харвардците" имаше тази възможност. И тези дни демонстрира поне три важни страни на западната култура.

Първата: когато се окажат в криза, западните хора се събират заедно, за да я решат (за разлика от българите, чийто инстинкт е надеждата кризата да удари съседа).
Втората: по време на криза не губиш от поглед целта, към която си тръгнал, и не я подменяш с други, текущи цели. Подобна подмяна те откъсва от котвите и се завърташ в кризата като сламка във вихрушка.

Третата: когато си убеден, че си прав - не отстъпваш. През 1940 г. англичаните, оказали се сами срещу Хитлер, Мусолини, Сталин и японците, не отстъпиха. И накрая победиха.

Има и четвърта, може би най-важна ценност в този списък, а именно: не ги е страх. Винаги съм се смайвал от страхливостта на българите. Страх ги е от всичко, тъй като цял живот са били убеждавани, че от тях нищо не зависи. "Западният" човек не е страхлив, тъй като знае, че неговият живот зависи от неговите усилия. Има съответното самочувствие и съответната устойчивост.

Точно в сегашната разбъркана ситуация демонстрацията на "западно" поведение е вдъхновяваща след две десетилетия мънкане и снишаване. Ако това продължи още няколко години, българското общество ще обърне гръб на своя страх, съзнанието ще е променило битието и България най-сетне ще стане "нормална страна".

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 5

    Като ги набутат в кауша друга песен ще запеят.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 9
    • + 7

    DW традиционно дава трибуна на крайни неолиберални възгледи.
    Като този на Дайнов.

    Нещата далеч не са толкова черно-бели, професоре. Ако приемем, че един човек е смел, това означава просто, че не е страхлив. Или ако кажеш, че е млад, значи единствено, че не е стар. И т.н. в противопоставянето на конкретни качества.

    А пазаруването на депутати също ли е елемент от "смелостта"? И защо циганин на село бива арестуван дори да подозрение за купуване на гласове, а карето от снимката, което го прави в НС абсолютно открито - не?
    И тия "смелчаци", ако сега напазаруват депутати до заветните 121, то и за всяко гласуване занапред ли ще кешират?
    Ами че тогава просто няма да остане никой, който да гласува против! Опашка с чанти ще се измие пред стаичката им.
    Откъде толкова финансов ресурс у смелчаците, професоре?

    И това не е ли класически израз на политическа корупция?
    И как отявлено корумпиращите цялата политическа система се етикират като борци с корупцията?

    И къде в тая 4П мръсотия ти хрумна, професоре, да ги обявиш за смели!?

    Мен много повече ме интересува чистоплътни (политически) ли са.

    И с всяка тяхно действие се убеждавам, че не са.

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 4
    • + 3

    Да, тия на снимката наистина демонстрират не просто смелост, а крайно безразсъдство, тикайки страната от конфликт в още по-голям.
    И да, битката с корупцията не е на принципа на алкохолиците "Клин клин избива", защото последният винаги остава...

    А опорката със смелостта на променливите е противна, когато заради действията им други ще бъдат пращани да гинат по чужди бойни полета, а те ще говорят смело по телевизорите.

    Не смелост, а разум и мисъл за бъдещето е нужно. А тия са колосално вредни!

    Нередност?
  • 4
    basilicum avatar :-|
    basilicum
    • - 3
    • + 3

    Агент Дайнов пак са го задействали да бълва опорка след опорка в съзвучие със идеологизирания наратив на силните на деня. Още по-зле е като видиш да са го публикували ДВ - немското ББС, чието съдържание надеждно гарантира проганаден материал с ниска стойност.

    Когато бъркаш смелост с глупост, инфантилност, политическа неграмотност, некомпетнтност и самонадеяност ... далеч ще стигнеш!

    Нередност?
  • 5
    gpp16572460791130702 avatar :-|
    Nongnong Kraf

    ยืนยันเบอร์ รับเครดิตฟรี1 user เล่นได้ทุกเกม เล่นได้ในทุกแพลตฟอร์ม ไม่ว่าจะบนมือถือ และ คอมพิวเตอร์ ก็เล่นได้แล้ววันนี้ผ่านหน้าเว็บได้ตลอด 24 ชั่วโมง ไม่ต้องแชร์

    Нередност?
  • 6
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi

    В политиката трябва да има баланс между смелостта, практичността и реализма.

    Нередност?
Нов коментар