🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Отвъд митовете: руската икономика е тежко осакатена

Няма благоприятен икономически изход, докато съюзническите страни са обединени в поддържането и увеличаването на санкционния натиск срещу Кремъл

Изпразването на иновационната и производствената база на Русия доведе до скок на цените и тревога сред потребителите
Изпразването на иновационната и производствената база на Русия доведе до скок на цените и тревога сред потребителите
Изпразването на иновационната и производствената база на Русия доведе до скок на цените и тревога сред потребителите    ©  Shutterstock
Изпразването на иновационната и производствената база на Русия доведе до скок на цените и тревога сред потребителите    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Джефри Соненфелд, Стивън Таян, Франек Соколовски, Михал Виребковски и Матеуш Каспрович от Университета в Йейл в резюмето на доклада си "Оттеглянето на бизнеси и санкциите осакатяват руската икономика"

На петия месец от руската инвазия в Украйна започна да се оформя някакъв разказ, според който единството на света в противопоставянето на Русия се е превърнало във "война на икономическо изтощение, която взема своите жертви на Запад". А за руската икономика се твърди някаква предполагаема "устойчивост". Това просто не е вярно - и е отражение на широко разпространени, но фактически недоразумения за това как руската икономика всъщност се държи на фона на международните санкции и излизането на над 1000 глобални компании от страната.

След инвазията икономическата информация от Кремъл става все по-селективна, изхвърляйки неблагоприятните показатели. Тези подбрани от Путин статистики след това небрежно се разгласяват в медиите и се използват от добронамерени, но небрежни експерти за изграждане на прогнози, които са прекалено, нереалистично благоприятни за Кремъл.

Нашият екип от експерти, използвайки нетрадиционни източници на данни, кръстосани проверки, съобщения от международните търговски партньори на Русия и проучване на комплексни данни от корабоплаването, публикува един от първите цялостни икономически анализи, измерващи икономическата ситуация в Русия пет месеца след инвазията, заедно с оценка на икономическите перспективи на страната.

От анализа става ясно - бягството на бизнеси и санкциите катастрофално осакатяват руската икономика. Ето някои от по-важните изводи за това, което всъщност се случва в Русия:

  • Стратегическото позициониране на Русия като износител на суровини безвъзвратно се е влошило. Сега тя трябва да се справя от позиция на слабост със загубата на своите основни досегашни пазари и в същото време е изправена пред сериозни предизвикателства да осъществи "завъртане към Азия" с липса на капацитет за незаменимия износ на тръбопроводен газ.
  • Руският внос до голяма степен се е сринал и страната е изправена пред сериозни предизвикателства за осигуряване на важни суровини, части и технологии от разколебани търговски партньори. Това води до широко разпространен недостиг на различни доставки в рамките на вътрешната й икономика.
  • Въпреки заблудите на Путин за самодостатъчност и заместване на вноса руското местно производство е в пълен застой и без капацитет да замени изгубените бизнеси, продукти и кадри. Изпразването на иновационната и производствена база на Русия доведе до скок на цените и тревога сред потребителите.
  • В резултат на изтеглянето на бизнеси Русия загуби компании, представляващи около 40% от нейния БВП, изтривайки ефекта от чуждестранните инвестиции в продължение на три десетилетия. Заедно с безпрецедентно бягство на капитали и население от страната това води до мащабно отслабване на нейната икономическа база.
  • Путин прибягва до явно неустойчива, драматична фискална и монетарна интервенция, за да изглади тези структурни икономически слабости. Това вкара държавния му бюджет в дефицит за първи път от години и източи чуждестранните му резерви дори и при високите цени на енергията. Като резултат финансите на Кремъл са в много по-тежко положение, отколкото се смята.
  • Руските вътрешни финансови пазари - като индикатор както за настоящите условия, така и за бъдещите перспективи, са най-зле представящите се в света през тази година - въпреки строгия капиталов контрол. Те отразяват устойчива слабост в икономиката, свързана с ликвидността и кредитирането. В допълнение към това, че Русия е значително откъсната от международните финансови пазари и с ограничен достъп до капитали, необходими за съживяване на осакатената й икономикал

Гледайки напред, няма благоприятен икономически изход за Русия, докато съюзническите страни остават обединени в поддържането и увеличаването на санкционния натиск срещу Кремъл. Киевското училище по икономика и работната група Макфол - Йермак се ангажираха с разработването и предлагането на мерки за допълнителни санкции.

Пораженческите заглавия, които твърдят, че икономиката на Русия се е възстановила, просто не отговарят на фактите - фактите са, че по който и да е показател и на каквото и да е ниво руската икономика силно се клати и сега не е моментът да се натискат спирачките.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    shtekman avatar :-P
    shtek
    • - 11
    • + 7

    Написаното звучи точно като митове :)

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 22
    • + 5

    Че Русия никога не е разчитала на икономиката си, а на износа на природните си богатства. А приходите там последните месеци са рекордни. Да не говорим, че от тази война Русия ще се окаже с няколко стотици квадратни километра по-голяма територия и по-голямо население. Сега вече има и пристанище на Азовско море, а скоро ако марионетката Зеленски продължава да слуша американските си господари Русия ще се сдобие и с пристанище на Черно море. А каквото и да ви говорят всяка завзета територия с цената на жертви от лошите руснаци никога няма да се върне обратно на Украйна.
    От цялата работа най-печаливши са Китай, а най-губеща слаба Европа. Колкото по-бързо САЩ се примирят, че еднополюсният световен ред където те са хегемона свърши толкова по-добре за всички.

    Нередност?
  • 3
    valdim avatar :-P
    Dimov
    • - 2
    • + 14

    1-во нелогично и противоречиво твърдение: "Русия никога не е разчитала на икономиката си, а на износа на природните си богатства."
    Икономиката на всяка държава е система. И износът е елемент от тази система. Прочетете си какво е система, няма да ви уча.
    2-ро твърдение, което започва с ЩЕ, следователно е само предположение "...ще се окаже...с територия...и население...". Това е бъдещо несигурно събитие и такова не може да бъде довод за един или друг извод. Войната свърши ли или аз нещо не съм разбрал?
    3-то погрешно твърдение съдържащо "никога"...Never say never. Да вярваме какво ни говори Путин, така ли? Да вярваме, че никого няма да нападат, да вярваме, че Русия няма териториални претенции? Да вярваме, че Газпром е сигурен и надежден доставчик? Never again. Never!
    Тук въпросът не е дали моделът да има 1, 2 или 3 полюса. Въпросът е - ще се спазват ли правилата или ще се действа от позиция на силата?

    Нередност?
  • 4
    dabeda avatar :-?
    Da be.. da..
    • - 3
    • + 10

    Газпром намалява износа си не поради Путлерските заплахи, но поради липса на доставки на технически решения за добив, поради санкциите..
    Мордор не може да експлоатира новите кладенци и находища....
    Да не говорим за добив и износ на метали, където ситуацията е подобна, а на това отгоре Китай е конкурент.
    Само да дойде септември... колапса на РФ ще е по зле от Йемен..

    Нередност?
  • 5
    fer15646844 avatar :-|
    fer15646844
    • - 13
    • + 4

    Грантаджийски копнежи и брътвежи. Още в първото изречение - лъжа. Нема никакво "единство на света в противопоставянето на Русия". Опитът на Запада да въвлече и други страни в икономическата му война срещу Русия се провали с гръм и трясък.
    Провалиха се и санкциите. Целта им беше да нанесат такива поражения на руската икономика, които да доведат до бърза капитулация, невъзможност за финансиране на войната или до гладни бунтове и революция. Вместо това, санкциите ще донесат рекордни приходи на Русия от износ на енергийни и др. суровини тая година поради повишените цени. Точно обратният ефект на онова, което Западът целеше!
    Инфлацията се забавя и вече е под контрол. Веригите за доставка се приспособяват към новите условия. Каквито и трудности да среща Русия, те не могат да спрат войната и са временни кахъри, несъизмерими с ползите от очертаващата се военна победа над Украйна и целия Запад.
    Надай се ти на санкции с отложен, дългосрочен ефект ... Руснаците са способни да изтърпят десетки пъти по-тежки лишения за постигането на такава важна цел. С антируската си истерия Западът успя да сплоти и мобилизира руското общество срещу себе си.

    Нередност?
  • 6
    wfe47469874 avatar :-@
    TVV
    • - 2
    • + 8

    Браво на Путин за постигането на икономическо самоубийство на страната си. Това е да си силен лидер! И късмет с намирането на партньори в Азия и Африка, със сигурност ще заместят технологиите и know-how-то на Запада! И всичко това разбира се е вина на НАТО

    Нередност?
  • 7
    ubx491117380 avatar :-P
    ubx491117380
    • + 5

    Още малко и ще се разпаднат нали :D

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 7
    • + 3

    И аз така мисля: руската икономика направо е в кома.
    Но пък не мога да си обясня, защо - щом е така - в края на февруари курсът рубла за долар беше 77:1, а скоро беше 52:1?

    В скорошното си интервю Кончаловски до казва образно: Западът летеше към пропастта с ролс ройс, а ние - с раздрънкано родно камионче. Затова и ще стигнем на ръба след него...

    Нередност?
  • 9
    it_scum avatar :-|
    Жълтопаветник Програмист
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#8] от "D-r D":

    мм то това си има обяснение, което се коментира на много места в нета, а и не е трудно човек да си го направи сам като извод.
    а именно - в момента вътрешно търсене на долари от страна на русия почти няма, защото няма за какво да се ползват. поради ограниченията, търговията със нормалният свят е силно намалена.
    нито може да се купят автомобили, нито компоненти, нито части, нито някаква електроника, дървесина, или друго. С долари или Евро.
    Може да се купуват от Китай с Юани.

    дефакто обмен рубла-долар почти няма, съответно цената е на такива ниски нива. Но това е измамно.

    Нередност?
  • 10
    cuam4o avatar :-P
    Ангел
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#3] от "Dimov":
    "Тук въпросът не е дали моделът да има 1, 2 или 3 полюса. Въпросът е - ще се спазват ли правилата или ще се действа от позиция на силата?"

    Точно това е въпросът да, и отговора дойде от САЩ: ще действаме от позицията на силата. Руснаците просто ги копират.

    Нередност?
Нов коментар