🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Западът все още не е санкционирал редица големи военни компании от Русия

Срещу шефове на над 30 компании от ВПК също не са предприети мерки

Една от големите причини за дебати от началото на войната в Украйна е използването на касетъчни боеприпаси от руската армия
Една от големите причини за дебати от началото на войната в Украйна е използването на касетъчни боеприпаси от руската армия
Една от големите причини за дебати от началото на войната в Украйна е използването на касетъчни боеприпаси от руската армия    ©  Reuters
Една от големите причини за дебати от началото на войната в Украйна е използването на касетъчни боеприпаси от руската армия    ©  Reuters
Темата накратко
  • Проучване на Reuters показва, че над 30 ръководители на руски оръжейни фирми и най-малко 14 отбранителни компании не са били санкционирани от САЩ, ЕС или Великобритания
  • Една от най-известните руски фирми, избягали от западните санкции, е VSMPO-Avisma, която е най-големият доставчик на титан в света
  • Мерките срещу руските оръжейни производители и магнати са прилагани непоследователно от съюзниците в НАТО

Войната в Украйна започна преди повече от четири месеца, като това доведе до няколко пакета от санкции, които бяха насочени срещу режима в Москва. Първо под прицел попаднаха няколко руски банки, олигарси и приближени до Путин официални лица. Постепенно отговорът на Запада стана по-значим, като най-сериозната част от него е налагането на частично ембарго за внос на руски петрол, което ще влезне в сила от началото на 2023 г.

Санкции имаше и за военните компании, които реално захранват армията на Русия. Последният кръг дойде в края на юни, когато Съединените щати издадоха нови санкции срещу някои производители на оръжия и ръководители в основата на това, което те нарекоха "военната машина" на руския президент Владимир Путин. Тези мерки обаче са взети около месец след като репортери на Reuters искат обяснение от западните страни за това защо списъкът с незасегнати компании е толкова голям.

Проучване на Reuters показва, че над 30 ръководители на руски оръжейни фирми и най-малко 14 отбранителни компании не са били санкционирани от Съединените щати, Европейския съюз или Обединеното кралство. Освен това мерките срещу руските оръжейни производители и магнати са прилагани непоследователно от тези съюзници в НАТО, като някои правителства налагат санкции, а други не, показва прегледът на Reuters.

Сред несакционираните компании личат имената на няколко от най-големите имена в руския бранш. Алан Лушников например, най-големият акционер в Концерн "Калашников", оригиналният производител на добре познатия автомат AK-47, не е "под прицела" на западните санкции. Той притежава 75% дял от фирмата, сочат последните данни. Компанията произвежда 95% от руските картечници, снайпери, пистолети и други ръчни огнестрелни оръжия, според нейния уебсайт и последния годишен отчет.

Самата компания беше санкционирана от Съединените щати през 2014 г., когато Русия нахлу и анексира Крим. Европейският съюз (ЕС) и Обединеното кралство наложиха собствени санкции срещу концерна "Калашников" тази година.

Ситуацията се повтаря при концерна "Алмаз-Антей" - базирана в Москва отбранителна компания. Тя специализира в ракети и противовъздушни системи, като е санкционирана от САЩ, ЕС и Великобритания, но изпълнителният директор Ян Новиков не е наказан. Компанията произвежда ракети "Калибър", на които руското министерство на отбраната приписва унищожаването на украински военни съоръжения по време на сражения.

Санкциите срещу частни лица, изглежда, не е широко прието като ефективна мярка, но Макс Бергман, който е директор на програмата за Европа в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, не споделя мнението. "Вие демонстрирате, че да си сътрудник на режима си има цена", заяви той пред Reuters. "Те го чувстват много лично. Вие създавате недоволна класа от хора, които са обвързани с Кремъл", добави Бергман.

Компаниите, които за момента избягват наказания

"В.А. Завод Дегтярьов", който се намира североизточно от Москва и произвежда картечници, противотанкови и противовъздушни оръжия, е едно от най-големите дружества, които не са обект на мерките досега. Същото важи и за Климовския специализиран боеприпасен завод, където се произвеждат "световноизвестни патрони" за пистолети и автомати "Калашников", се казва в архивирана версия на неговия уебсайт. Както и за Новосибирския завод за патрони, производител на боеприпаси, който нарича себе си "едно от водещите инженерни предприятия на военнопромишления комплекс на Русия".

Една от най-известните руски фирми, избягали от западните санкции, е VSMPO-Avisma, която е най-големият доставчик на титан в света и е 25% собственост на "Ростек". Тя снабдява отбранителната индустрия на Русия, но също така има големи западни аерокосмически компании сред своите клиенти.

Компанията е базирана във Верхняя Салда в Централна Русия, като има дъщерни дружества с мощности в Съединените щати, Швейцария и Обединеното кралство, както и служители по продажбите и дистрибуцията в САЩ, Европа и Азия, сочат данни от нейния уебсайт и годишни отчети. Това без съмнение е фактор, който е позволил на компанията да избегне наказание, според трима руски експерти по отбраната, които са говорили с Reuters.

VSMPO-Avisma също продава на европейския гигант в авиобранша Airbus и дълго време доставяше на американския му конкурент Boeing. Това приключи през март, когато базираната във Вирджиния компания заяви, че е спряла да купува титан от Русия. Boeing само месеци по-рано обяви, че VSMPO-Avisma ще бъде най-големият доставчик на титан "за настоящи и бъдещи търговски самолети на Boeing".

Незасегнатите ръководни лица

Ръководителите на редица руски оръжейни компании до голяма степен избегнаха санкциите на Запада. JSC Research and Production Corporation Konstruktorskoye Byuro Mashynostroyeniya, известна като KBM, е основният производител на ракети Точка-У, според база данни на армията на САЩ за световна военна техника. Нито Вашингтон, нито Брюксел, нито Лондон са санкционирали Сергей Питиков, главния изпълнителен директор на KBM.

Такъв тип ракета беше използвана при удара на гара в източноукраинския град Краматорск на 8 април. Атаката уби повече от 50 души, включително деца, и рани повече от 100.

Трите западни съюзника също са пощадили Александър Денисов, главен изпълнителен директор на NPO High Precision Systems, компанията майка на KBM. High Precision Systems контролира производството на широка гама ракети, артилерия, гранатомети и картечници, използвани от руските войски и оборудвани на военни хеликоптери, самолети, танкове и военни кораби.

Тук обаче идва и друг проблем, а именно разкъсаността на западните санкции. Съединените щати и ЕС са санкционирали High Precision Systems например, докато Обединеното кралство не е. Съединените щати са санкционирали KBM, но ЕС и Обединеното кралство не са.

Една от големите причини за дебати от началото на войната в Украйна е използването на касетъчни боеприпаси от руската армия - те се изстрелват от ракети, разпръскват се и експлодират над площ колкото жилищен блок. Международен договор от 2008 г. забранява тяхното използване или производство при каквито и да било обстоятелства поради опустошителните ефекти върху цивилните.

Компанията, която произвежда този тип ракети, носещи името Ураган, е JSC Scientific and Production Association Splav, руска фирма, чиито системи са били продавани в чужбина. Компанията е санкционирана от САЩ, но не и от Великобритания или ЕС. Изпълнителният й директор Александър Смирнов изобщо избегна санкциите.

Почти същото важи и за компанията майка на Splav, NPK Techmash. САЩ и ЕС са санкционирали фирмата, но Обединеното кралство - не. Изпълнителният директор на Techmash Александър Кочкин не е бил обект на прицел от американски или европейски власти.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар