🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия търси засилване на съюзите в Африка

Външният министър Сергей Лавров убеждава лидерите, че войната в Украйна не е причина за по-високите цени на храните

Сергей Лавров търси признаци на приятелство в Африка в момент, когато глобалната хранителна криза, предизвикана от войната в Украйна, достига Черния континент. Африканските лидери обаче, изглежда, са благоприятно настроени.

Сърдечното посрещане, което получи руският външен министър от дългогодишния президент на Конго Денис Сасу Нгесо в понеделник, както и приятелска среща с президента на Египет Абдел Фатах Сиси ден по-рано, показват, че Лавров остава добре дошъл сред лидерите на континента.

Обиколката в Египет, Република Конго, Уганда и Етиопия идва на фона на местните проблеми с растящите цени на храните и торовете и е показателна за настроението на страните извън Запада към руската инвазия в Украйна. Въпреки опитите на САЩ и ЕС да изолират Русия заради конфликта, посрещането на Лавров в Африка е показателно за влиянието на Кремъл на континента.

"Когато Западът класифицира една страна като парий, това не е задължително да се приема от останалия свят", казва пред Financial Times Комфорт Еро, президент на мозъчния тръст Crisis Group. "За Русия това е въпрос на изграждане на съюзи и показване на Запада, че не е спечелил разказа."

Стари приятели

Въздействието на Русия в региона стана видимо през март, когато 17 африкански държави се въздържаха от гласуването в Общото събрание на ООН за осъждане на нахлуването в Украйна. Други осем отсъстваха. Една гласува против.

Според Еро Русия успешно е възобновила старите си отношения с африканските страни, датиращи още от времето на Съветския съюз. През последните години страната изгражда успешни оръжейни и охранителни бизнеси в няколко страни на континента и изпраща наемници в Сахел, Судан и Централноафриканската република.

Лавров, чието посещение трябва да приключи в Адис Абеба в четвъртък, цели да промени широкоразпространеното виждане, че нахлуването на Москва в Украйна е довело до по-високи цени на храните и торовете. Русия "използва всичките си средства за комуникация, за да защити разказа, че хранителната криза не е по нейна вина," казва Еро и добавя, че много африкански нации обвиняват западните санкциите и неспособността на Запада да ги защити от последствията.

Президентът на Сенегал Маки Сал, председател на Африканския съюз, посети Русия, за да се срещне с президента Владимир Путин миналия месец. "Президентът Путин изрази пред нас готовността си да улесни износа на украинска пшеница", написа той в Twitter след срещата.

Между Запада и Изтока, отново

Във франкофонска Африка, посочва Камиса Камара, анализатор в US Institute of Peace и бивш външен министър на Мали, някои държави активно приемат отношенията с Москва като част от отхвърлянето на Франция, бившата колониална сила. Военната хунта в Мали изгони френската армия и привлече "Вагнер", руска наемна група, в битката си срещу джихадистки бунтовници.

В Адис Абеба, където се очаква Лавров да се срещне с премиера Абий Ахмед, стремежът също е да се балансират между различните блокове. Етиопия търси сближаване със САЩ, след като Вашингтон наложи санкции миналата година в отговор на войната в Тиграй.

САЩ също полагат усилия за укрепване на политическите връзки със страни от целия континент. Планира се среща на върха на африканските лидери във Вашингтон през декември, първата такава откакто президент Барак Обама свика същата през 2014 г. Според руски медии Лавров обсъжда дневния ред за втората среща на върха Русия-Африка, която трябва да се проведе в Русия следващата година.

Възгледите относно руските действия в Украйна варират из континента. По-рано този месец президентът на Демократична република Конго Феликс Чисекеди каза пред Financial Times, че държавата му не взема страна, въпреки в ООН осъди руската инвазия. "Не искам да вземам страна, защото тези две държави имат връзки с ДРК. Много е жалко да гледаме какво се случва," каза той.

В Танзания опозиционният лидер Зито Кабве разкритикува "опасния флирт" на някои африкански страни с Москва. "Да, американците и техните западни съюзници нахлуха в Либия. Но тяхната грешка не оправдава нахлуването на друга страна в суверенна държава", каза той по повод руската инвазия.