🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Походът на Радев срещу промяната

Служебният кабинет на Румен Радев връща масово в администрацията хора, свързани с ГЕРБ
Служебният кабинет на Румен Радев връща масово в администрацията хора, свързани с ГЕРБ
Служебният кабинет на Румен Радев връща масово в администрацията хора, свързани с ГЕРБ    ©  Цветелина Белутова
Служебният кабинет на Румен Радев връща масово в администрацията хора, свързани с ГЕРБ    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Някои ги нарекоха военни, милиционери, дансаджии, други пък ги свързаха с Русия. Както и да бъдат описани, назначенията и във втория ешелон на властта, които правителството на Гълъб Донев прави в мащабен обхват, имат ясен профил - да нямат нищо общо с промяната на модела ГЕРБ - ДПС.

Целта също е ясна - премахване по възможно най-бързия начин на кадрите на ПП, БСП и ДБ. Това, че "новите" са леви, русофили или военни, не е изненада. Освен че е ляв, президентът Румен Радев, който сформира четвъртия си служебен кабинет, е и бивш военен летец.

Изненадващо е друго - масовото възстановяване в администрацията на хора, свързани с ГЕРБ. Примерите са изобилни. Назначеният за и.д. шеф на тол системата Георги Темелков - верен партиен кадър на Борисов, бившият съветник на земеделската министърка на ГЕРБ Десислава Танева - Тодор Джиков (който сега е зам.-министър)... Смените по върха на ВиК холдинга, отново свързани с ГЕРБ, пък показват, че преди изборите е дадена подкрепа за старите практики на отглеждане на дружества-касички. Впечатлението е, че служебният кабинет на Радев реабилитира властта на Борисов, след като държавният глава получи силна обществена подкрепа за преизбирането му именно с позициите си срещу нея.

За сближаването между бившия премиер и президента потвържденията засега са само косвени - ГЕРБ бързо забравиха яростните си нападки срещу президента. "Колкото и да се мразим с Радев, неговото правителство не заслужава това", каза преди дни Борисов. А огънят от президентството вече е насочен само срещу кабинета "Петков", корупцията на ГЕРБ изглежда забравена.

Дали действията на Радев са само наказателна акция за "Продължаваме промяната" е без значение, ефектът в крайна сметка е в полза на модела ГЕРБ/ДПС.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 13
    • + 6

    Анономката набляга на сугестията от принципно положителната конотация на съществителното "промяна".

    То се възприема от публиката като Deus ex machina - надежда да я измъкне от познатото и досадно съществуване и да я прати в един по-хубав свят.

    Нещо като незабравимите реклами на Божковата Национална лотария, от които излизаше, че всички печелят...

    Да, това е смисълът, вложен в съществителното "промяна", което обаче не бива да се бърка с използването му в названието на политическа партия Продължаваме промяната, а още по-малко да се свързва с неадекватната и хермафродитна политика на кълбото от четири партии, сложили си "промяна" като смокиново листо.

    И докато съществителното носи надежда за нищо по-добро, ПППП и съдружниците й набързо съсипаха всички надежди:

    1. Хиперактивираха феодализацията на властта
    Поставиха верни хора над паричните потоци (ББР, еврофондовете), държавните компании в индустрията (Булгаргаз, ВМЗ, Кинтекс, горските предприятия);
    2. Направиха опити за въвеждане на фашистко законодателство
    "Черновата" на БГ закона Магнитски предвиждаше изготвяне на черни списъци и извънсъдебна разправа под опеката на Асен Василев;
    3. Де факто прекратиха отношенията с Русия
    От която получавахме поне 80% от енергоресурсите
    4. Докараха инфлация двойно по-висока от тази в ЕС и съседните ни страни.

    Добрата новина е, че за седемте си месеца във властта поне не ни вкараха във война!

    Колкото по-бързо се изчистят поставените на възлови места в държавата еуглените от НПО-сектора, съученици, интимни, съпруги,
    хора с конфликт на интереси, местни червени баронети, толкова по-скоро БГ ще мине към нормалност.

    Защото ПППП и съдружници всъщност опитаха да заменят нормалността.

    Нередност?
  • 2
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#1] от "D-r D":Много сбъркано разбиране за промяната! Никога няма да сме добре с русофилщината на преден план!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 6

    До коментар [#2] от "Chernomorski":

    Не ми става ясно какво е твоето разбиране за "промяната"?
    Може би промяна е:
    - премиерът да води в Анкара в официална делегация Лена Б. и НПО-съветничката му Весела Чернева без нито един представител на държавата?
    - въпросната Чернева да води политиката на БГ спрямо БЮРМ? Видяхме докъде я докара - на двата парламента бяха подхвърлени две редакции на представян за един документ.
    - да се спре гарантирана доставка на газ преди да има каквато и да било дори мислена алтернатива. Да, и Полша отказа да плаща с рубли, но PING притежава в Швийнуйшче терминал за регаизификация, има дълогодишни контакти с американски газови компании и 2/3 от купените количества продаваше в ЮИ Азия с печалба.
    - инфлацията в Гърция е космическа - около 13%. Долко е в БГ? Драска към 19...
    - гръцко-руските отношения са на границата на замръзването, но Кириакос монотонно го обяснява с единната европейска политика. И нито изпразни руското посолство в Атина, нито закри ген.консулства. Гърция се ослушва точно седмица преди да започне де си плаща газпромския газ в рубли. Може би, защото беше наясно, че ще го продава на какавато цена поиска на закъсала БГ?
    - странно е, че не свъзвате накачулването на червени проНинова кадри на средни и низши властови позиции във всички сектори на индустрията.
    Защо никой не вика: Комунистите идват?
    Или и това е част от т.н. промяна?

    Нередност?
  • 4
    ivanbozhidarov avatar :-P
    Wotsonsx
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Досаден си като бургаски гларус...

    Нередност?
  • 5
    peaspiring avatar :-P
    peaspiring
    • - 6
    • + 3

    До коментар [#3] от "D-r D":

    За сбърканата ти логика достатъчно доказателство е следното изречение:
    "Премиерът да води в Анкара в официална делегация Лена Б. и НПО-съветничката му Весела Чернева без нито един представител на държавата?"
    Ако премиерът, говорителят на кабинета му и съветника му по външна политика не са "представители на държавата", то кой е тогава?

    Винаги съм се забавлявал от комбинацията ти от очевидна провинциална ограниченост и претенциозността за дълбока аналитичност, формирана на база зяпане в Интернет... Обзалагам се, че не си прочел и една книга на тема властови отношения или базова политология...

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#5] от "peaspiring":

    Защо така грубо?
    Агресията, все пак, може да се контролира. Естествено, ако майка ти беше ти посветила внимание през онези прочути първи седем.

    Познавах някога вече бившата съветничка Весела Чернева.
    Вече 7 г. чета всичко, каквото намеря при турците, за Ибрахим Калън, началникът на кабинета на Ердоган.
    Ами, извинявай, ама съпоставката Лена Б.+ Весела Ч отнесени към Ибрахим Калън е като компот и компютър.

    При това, допускам, че Реджеп едва ли му се е случвало с едната ръка да държи перилата, а с другата (...) на Калън по стълбището към някоя незнайна Airbnb квартира.

    Това като разширение защо акцентирах на двете дами около Киро в Анкара. Предполагам, че отсреща са били лъвовете, които направиха Турция незаобиколим фактор. Не само на Балканите.

    Та съпоставката на Кировия антураж с Ердогановия ми е национално унизителна.

    Нередност?
  • 7
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Декларацията на министъра на енергетиката Росен Христов е поправяна!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160896983446189
    В декларацията за несъвместимост на министъра, входирана чак на 19.08.2022 г., е дописвано с два различни химикала или може би е подменяна част от страница. Поправяна e дата. Не е декларирана фирма, в която министърът е ликвидатор и друга, в която е действителен собственик. Също така не е декларирано кое е вярно в нито един от случаите: [Не заемам/Заемам], [Не упражнявам/Упражнявам], [Не съм/Съм управител] и т.н.

    Нередност?
Нов коментар