Служебният кабинет смени и шефа на АПИ след обявения търг за 2.4 млрд. лв.

Ден по-рано агенцията изненадващо възобнови поръчката за поддръжка на пътища с условия, на които ще отговарят само фирмите - любимци на ГЕРБ

Иво Иванов е новият председател на Управителния съвет на пътната агенция
Иво Иванов е новият председател на Управителния съвет на пътната агенция
Иво Иванов е новият председател на Управителния съвет на пътната агенция
Иво Иванов е новият председател на Управителния съвет на пътната агенция
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ударните кадрови промени на служебния кабинет на Румен Радев стигнаха и до ключовата Агенция "Пътна инфраструктура". Звеното не е пряко свързано с изборите, чието организиране е основна задача на правителството, нито около него има такъв екшън, както в енергетиката, но пък възлага поръчки за милиарди. И може би точно затова е едно от първите, в които ще има нови шефове.

АПИ ще се управлява от Иво Иванов - досегашен шеф на Националното тол управление. Заедно с него в Управителния съвет влиза още Теодора Христова Чочева-Василева, която е била представител на ГЕРБ в Общинската избирателна комисия в община Съединение и от 2016 г. до 2018 г. е била назначена за председател. Третият член на Управителния съвет е Николина Чапанова - дългогодишен служител на агенция, която още през февруари тази година влезе в ръководството на пътната агенция.

Рокадите се случват точно ден след като беше обявена мегапоръчката за 2.4 млрд. лв. за поддръжка на пътната мрежа. Тя трябваше да е по нови правила, но реално моделът повтаря тези на предходните, дори с допълнителни ограничения, което стеснява кръга на участници до познатите големи строители от времето на ГЕРБ. От Министерството на регионалното развитие и благоустройството обаче не споменават да има връзка между търга и новите назначения.

Досегашният шеф на АПИ - Тодор Василев, бе назначен от министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов в края на 2021 г. Той е бившият депутат от "Има такъв народ" и отстраняването му сега буди леко недоумение, предвид факта, че президентът Радев показва голяма благосклонност към хората на Слави Трифонов и им се доверява за различни позиции във властта и сега.

Новият председател Иво Иванов всъщност е досегашния шеф на Националното тол управление, който беше назначен на този пост от предишния служебен министър на регионалното развитие Виолета Комитова през миналото лято. Тогава на специален брифинг бе обявено, че тол системата в страната реално не работи, документите се обработват бавно и не се следи за претоварването на камионите. В следващите месеци Иванов нямаше публични изяви.

Той е завършил "Международни отношения" в Нов български университет и е специализирал в Оксфорд. Магистър инженер е по "Транспортен мениджмънт и логистика" във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков". От биографията му става ясно, че е работил в екипа на омбудсмана на Република България, а след това, по времето на ГЕРБ, е бил директор на дирекция "Комуникация и информация" в АПИ.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    #Баджанацигейт:
    Уволненият днес шеф на АПИ Тодор Василев и видният "пътищар" Слави Транспорта са баджанаци, женени за сестрите Елица и Цветина Илиеви.
    Напънът на ИТН да се плащат милиарди на пътищарските фирми започна да намира класическо българско шуробаджанашко обяснение.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160878015511189

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Но с други назначения Льотчика и Гълъба много се излагат!

    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160877548061189
    Управител на фирма на служебния министър на енергетиката Росен Христов до април т.г. е била дъщерята на Боян Чуков – щатен служител на ПГУ на ДС, завършил разузнавателна школа на КГБ в Москва и фен на Путин и Русия. Ганчева учредява фондация заедно с приватизатора на „Ален Мак” Петър Терзиев – зет на последния комунистически премиер на България Георги Атанасов. Терзиев, Ганчева и майка ѝ са заемали ръководни длъжности в дружествата „Ален Мак” и „Ален Мак България”, натрупали над 2,8 милиона лв. задължения към НАП.

    Нередност?
  • 4
    ouy16430522211099364 avatar :-|
    Dora Apostolova

    Явно БСП, която сега оглавява политическото пространство на България след последните избори и реди и движи конците на всички правителства, сложила всички държавни институции под мишницата си и коли и беси, предвидливо се кани да наследи ГЕРБ и продължи кражбите на еврофондовете, давани за пътна инфраструктура.

    Нередност?
Нов коментар