🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Станишев няма да се кандидатира за лидер на ПЕС - пречела му Нинова

По ирония кондицията на Партията на европейските социалисти след двата му мандата е сравнима с тази на БСП, чието ръководство критикува

Сергей Станишев отказа да се кандидатира за президент на ПЕС след 11 години на поста
Сергей Станишев отказа да се кандидатира за президент на ПЕС след 11 години на поста
Сергей Станишев отказа да се кандидатира за президент на ПЕС след 11 години на поста    ©  Велко Ангелов
Сергей Станишев отказа да се кандидатира за президент на ПЕС след 11 години на поста    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дългогодишният председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и бивш премиер на България Сергей Станишев обяви в петък, че няма да се кандидатира за следващ мандат начело на европейските леви. По думите му причината за това е политическа.

От казаното от него на пресконференция в София остана впечатлението, че основният виновник за отказа му от състезанието за поста е председателката на БСП Корнелия Нинова. Отношенията между бившия и настоящия лидер на БСП отдавна са обтегнати, а от евроизборите насам двамата вече са в обявена "война".

Защо сега?

С изказването си Станишев стана поредният фактор, свързан БСП, който атакува Нинова, и то непосредствено преди предсрочните избори след две седмици.

Отборът на противниците ѝ включва кръгове около президента Румен Радев (както и самият той), вътрешната опозиция в партията с различни центрове - от служебния министър на правосъдието Крум Зарков, през Михаил Миков до Кирил Добрев. Назначението в сегашното служебно правителство на Зарков, който е бивш неуспял кандидат за лидерското място на Нинова в БСП, показва и консолидация на вътрешнопартийните й противници.

Целта на поредицата атаки срещу ръководството на левицата е очевидна - смяна на лидерството в БСП след изборите, на които според различни социологически прогнози подкрепата за партията към момента е около 10%.

От изявлението на Станишев се разбра, че той не вижда проблем да атакува ръководството на партията си точно преди вота на 2 октомври. "Няма неудобен момент да се каже истината", коментира той в петък.

Нинова като Орбан

Според Станишев няма как председателя на ПЕС да е от БСП, защото: "Няма начин партия, която иска да подражава на партията на Виктор Орбан, да излъчи президент на ПЕС". Не стана ясно защо това не беше проблем при избирането му за втори мандат начело на европейските социалисти.

Бившият лидер на БСП критикува сегашния председател Корнелия Нинова, че не е посещавала конгреси и други събития на ПЕС в чужбина. Това будило недоумение в европейската левица. "За съжаление БСП загуби много доверие, много европейска идентичност през последните години", каза Станишев.

Той заема поста председател на ПЕС от 11 години, в които под ръководството му нито европейската левица, нито лидерът й се отличиха с особени постижения, включително на евроизборите.

Станишев като Нинова

Част от причините за слабия мандат на Станишев наистина могат да се търсят в промяната, която настъпи в БСП в консервативната посока, наложена от Нинова.

Председателката на социалистите на практика зачеркна в България всички политики на европейските леви и пое курс, подходящ повече за националистическите формации.

Самият Станишев обаче също не се отличи с особена защита на основните две теми за ПЕС: ЛГБТ-правата и зелената политика. Причината вероятно се крие в това, че през цялото време начело на левицата в Брюксел бившият председател на БСП опитваше да запази някакви позиции и в България. Известно е, че и двете теми не се радват на особена популярност сред по-голямата част от избирателите в България. Затова и Станишев старателно избягваше да коментира подобни въпроси, за да не го "компрометират" в собствената му партия.

Разминаване с ключови позиции на ПЕС

Подобно поведение на "снишаване" се отчита в Брюксел, коментира пред "Капитал" източник от ПЕС. По думите му при ключови гласувания евродепутатите на БСП, както и лидерът на европейските социалисти често липсват от залата или се въздържа.

Такъв беше случаят с позицията на българските евродепутати от ПЕС през март тази година, когато Европарламентът гласува предоставяне на европейска военна помощ за Украйна и санкциониране на руските медии. Тогава българската група в ПЕС, начело със Станишев, не подкрепи позицията на партията.

Европейските социалисти имат ясна позиция срещу войната в Украйна и защитават санкциите срещу Русия. На този фон в петък Станишев разкритикува изгонването на 70 руски дипломати от България по време на кабинета "Петков".

Разминаването му с преобладаващата в европейската левица позиция по отношение на войната на Русия в Украйна пролича още в началото й - тогава Станишев коментира, че двете страни споделят отговорността за започването й.

Какво следва

Иронично, но в момента подобно на БСП и Партията на европейските социалисти е в лоша кондиция. А към председателския пост няма особен интерес в сравнение с годините преди Станишев да я оглави. Всъщност той зае поста най-вече заради разногласията между социалистите в Германия и Франция. А впоследствие остана на него заради все по-лошото представяне на социалистите на европейски избори през годините.

По думите на самия Станишев до четвъртък, когато е бил крайният срок кандидатите за председателския пост в ПЕС да подадат документите си, такива са постъпили само от Стефан Льовен - 65-годишният бивш премиер на Швеция.

Ако той не събере достатъчно подкрепа, възможно е Станишев да остане начело на ПЕС като изпълняващ длъжността председател до насрочването на нов конгрес.

При всички положения обаче с пресконференцията си от петък бившият премиер даде ясна заявка, че участва във вътрешнопартийната битка срещу лидерството на Корнелия Нинова - дори и с цената на загуба на подкрепа за БСП на изборите.