🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Блокчейн свят, пещерна политика

Някои от по-интересните теми в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Докато обществото става все по-сложно, измамите в много отношения ще стават все по-лесни да се осъществят и все по-трудно да се ограничат или дори да се разберат." Това са думи на Виталик Бутерин, един от основателите на "Етериум" - децентрализирана блокчейн платформа, чиято криптовалута е втората най-популярна след биткойн. Обяснението му за измамите отразява страховете на много хора за криптосвета - заради опасенията си те често не стигат дотам да разберат какво всъщност се случва там. А това, което Бутерин и другите блокчейн пионери всъщност правят, е почти буквално да програмират бъдещето на света.

За много хора видимата част на техните усилия са криптовалутите, но всъщност това са технологии, които имат потенциала да променят бъдещето и на финансовите услуги, да въведат умни договори, които да направят ненужни посредници при сделки като банки, ескроу агенти или адвокати.

Преди няколко дни "Етериум" направи една голяма крачка към това да стане по-масова платформа. Тя беше чисто техническа, но вълнението сред хората, които следят блокчейн света или са инвеститори в крипто, беше голямо. Това е първата стъпка от серия промени, които ще направят цялата платформа по-сигурна и заради това вероятно по-масова. Като следствие криптовалутата на "Етериум" - етерът, може да стане по-масов финансов инструмент.

И поради тази причина в Европа се обсъждат регулации на блокчейн платформите и криптовалутите. Ако те се приемат, от една страна, ще означава край на романтичния, ултралибертариански период, от друга обаче, могат да накарат повече хора да се чувстват сигурни, че няма да бъдат измамени във все по-сложното общество. Вижте всичко по тази тема - разказано както за хора, които не са много навътре в този свят, така и за малко по-напреднали.

И докато блокчейн светът се движи напред, българската политика се прави, че тича не особено убедително, а всъщност рие на едно място. Ако прогнозите до момента на повечето социолози се окажат верни, след парламентарните избори в политиката ще има два основни варианта:

  • Коалиция между ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", макар и маскирана зад някакво експертно правителство
  • Няма да се събере мнозинство и след няколко месеца пак ще трябва да се гласува.

Това не е особено бляскаво политическо бъдеще и в период, когато идват няколко кризи - прочетете повече по тази тема в текста "След 2 октомври: или нови избори, или вече подреден кабинет"

Дигитализацията всъщност е стигнала до българската политика, макар и по малко особен начин. В текста "Мрежата за пропаганда на ГЕРБ във Facebook" се разказва за това как се случва дигиталната кампания на ГЕРБ - или по-скоро компроматната й част, през различни, на пръв поглед независими групи във Facebook. Историята е не само показателна, но и забавна. Всъщност забавна, от една страна, от друга, това е част от машината, която държа на власт ГЕРБ и ДПС толкова дълго време.

Последствията от това могат да се видят в друг текст - историята за натиска над журналистката от bTV Мария Цънцарова, след като направи разследването си за ваксинираните депутати от "Възраждане". Накратко, три различни институции скачат върху нея, за да я накарат да си каже източниците на информация.

И за да не остава дълго лошият вкус от българската политика, в никакъв случай не пропускайте бизнес историите от секцията К2. Там са добрите новини - от нов завод за автомобилни компоненти в Русе, до българската компания, която изнася сглобени до Пловдив електрически камиони за САЩ.

Все още няма коментари
Нов коментар