SWIFT тества система за трансфер на криптовалути

В експеримента са участвали няколко финансови институции - търговски и централни банки

Системата за международни плащания SWIFT приключи тест на това, което вижда като бъдещето на централизираната криптовалута
Системата за международни плащания SWIFT приключи тест на това, което вижда като бъдещето на централизираната криптовалута
Системата за международни плащания SWIFT приключи тест на това, което вижда като бъдещето на централизираната криптовалута    ©  Reuters
Системата за международни плащания SWIFT приключи тест на това, което вижда като бъдещето на централизираната криптовалута    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Криптовалутите се превърнаха в сериозна част от ежедневието на огромна част от хората. Почти всеки един от нас познава човек, който инвестира в Bitcoin или Ethereum, като естествено това кара банките да се замислят за правилния начин, по който да навлязат в този сравнително млад и нерегулиран пазар.

Това е и причината системата за международни плащания SWIFT в последните осем месеца да провежда тест на различни системи и технологии. Целта на експеримента бе да се види дали цифрова валута на централната банка (CBDC) би била приложима и как би могла да бъде използвана в международен план. Освен това част от теста се отнасяше към това как тези валути биха били конвертирани в реални пари.

В процеса участваха националните централни банки на Франция и Германия, както и глобални кредитори като HSBC, Standard Chartered и UBS. Ръководителят на отдела за иновации на SWIFT Ник Кериган каза пред Reuters, че изпитанието, което ще бъде последвано от по-напреднали тестове през следващата година, прилича на велосипедно колело, където общо 14 централни и търговски банки се свързват като спици в основния му център.

Един от най-големите проблеми при текущите трансгранични плащания е използването на кореспондентски банки в страните на дестинация. Банките кореспонденти действат като посредници между банка А и банка Б, където банка А няма банкова сметка в чуждата държава. SWIFT работи, като банките изпращат съобщения, а не пари. И това е начинът, по който работи и това ново решение.

"Вярваме, че броят на необходимите връзки е много по-малък", каза Кериган. "Следователно е вероятно да имате по-малко прекъсвания (във веригата) и е вероятно да постигнете по-голяма ефективност", добави той.

SWIFT обаче посочва, че е малко вероятно всички централни банки да приемат една платформа или решение, така че способността за взаимодействие е от решаващо значение. Централните банки може да не са склонни да разрешат техните CBDC да се използват през граница. Това е и причината за търсене на механизъм за обмен с местна валута.

Тестът постави на изпитание и различните технологии за използване на CBDC. Експерти са на мнението, че използването на куп различни методи за обработка на валутите би довело до сериозно объркване и отлагане на широкото използване на дигиталните пари.

Изпитването също тества различни базови CBDC технологии, известни като Distributed Ledger Technologies. Имаше и отделен тест, проведен заедно със Citi, клиринговата къща Clearstream и Northern Trust, който засяга "токенизирани" активи - традиционни активи като акции и облигации, трансформирани в цифрови токени, които след това могат да бъдат емитирани и търгувани в реално време.

Все още няма коментари
Нов коментар