🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сливането на Ethereum започва

Какви са причините, които подтикнаха втората най-голяма криптовалута да промени блокчейна си

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Първият етап на дългоочакваното сливане на Ethereum стартира днес.
  • Криптоинвеститорите нетърпеливо проследяват напредъка, за да видят дали това ще повиши цената на Ethereum.
  • Какво е шардинг и какви проблеми ще решава?

За да изградят доверие, криптовалутите трябва да стъпят на децентрализиран блокчейн. Това е логично - ако има някой, който еднолично регулира и управлява системата, то той може и да злоупотребява с нея. А пък и при класическите валути, от които много криптоентусиасти се опитват да избягат, вече си има такъв - наричаме го централна банка.

С децентрализацията и многото потребители обаче идват и няколко проблема. Основните са как да се отговори на нарастващата нужда от скорост и обем за обработка на транзакции, както и други изисквания за скалируемост, като например цена на отделна транзакция. Ако тези фактори не се вземат под внимание, може да се стигне до претоварване на мрежата, забавяне на транзакциите и по-високи такси.

Този проблем се обяснява с концепцията за трилемата за мащабируемост, предложена от Виталик Бутерин, един от създателите на Еthereum. Тя описва предизвикателството да се балансират три важни свойства - мащабируемост, сигурност и децентрализация.

Виталик Бутерин признава, че досега мрежата на Ethereum не може да удовлетвори критериите за мащабируемост поради своя механизъм за консенсус, Proof of Work. Блокчейн с доказателство за работа (proof of work) обикновено се мащабира много по-трудно главно заради две причини. Първо, броят на транзакциите, които един блок може да валидира, е ограничен. Второ, блоковете трябва да се копаят с постоянна и непрекъсната скорост. Сега с дългоочакваното "сливане" очакванията са, че тези недостатъци ще бъдат до голяма степен минимализирани.

Всъщност сливанетоне е просто близо - то започва днес!

Разработчиците на Ethereum прекараха няколко години в работа за прехода на блокчейна си от доказателство за работа (POW) към доказателство за залог (POS).

С две думи, POS ще накара миньорите да заключват част от своя етер, за да им бъде позволено да участват в проверката на транзакциите. Това ще доведе до много по-малко компютри и копачки, участващи във всяка транзакция, отколкото при текущия протокол POW, който все още се използва от много криптовалути, включително биткойн. От своя страна промяната означава, че ще се използва много по-малко енергия, докато скоростите на изпълнение се увеличават и разходите намаляват.

След обширни тестове и многобройни забавяния първият етап от сливането трябва да започне днес, 6 септември 2022 г. Следващата фаза ще се проведе между 10 септември и 20 септември. "Много инвеститори възложиха големи надежди на сливането на Ethereum, което ще повлияе положително на цената на монетата, въпреки че нищо не е гарантирано", каза Рей Браун, маркетингов ръководител на CoinSpot.

Състезанието за криптовърха

"С обявяването на твърда дата за пускане само след седмица, има някои очаквания от австралийските инвеститори, че цените могат да се повишат и да се задържат", смята Браун. "Имаше известно покачване на цената, довеждайки я до над 2000 щатски долара, но не и масивни пикове, които да са издържани. В момента цената е сравнително ниска в сравнение с предишните пикове този месец", допълва маркетинговият специалист.

Дали "Етериум" ще продължи да изпреварва биткойн по отношение на ценовите печалби ще зависи наред с други неща от това как се представя блокчейнът при новия POS протокол. Спекулира се, че това дори може да е възможност за етер в някакъв момент да надмине по капитализация биткойн.

"Потенциалната възможност за инвеститорите след сливането разчита на изпълнението на основното обещание на "Етериум", казва Браун. "По същество, ако сливането проправи пътя към по-ефективен, рентабилен и децентрализиран метод за издаване и изпълнение на интелигентни договори, инвеститорите и фирмите ще имат убедителна причина да увеличат подкрепата си за блокчейна на "Етериум."

Това представлява едно от основните нововъведения в пространството и всички погледи са насочени дали това осигурява на инвеститорите възможно покачване на цената.

Каквосе римува с The Merge?

Въпреки че няма официално съобщение за другите ъпгрейди на Ethereum, които циркулират в пространството и вече са често срещани дори по официалните форуми на разработчиците - The Surge, The Verge, The Purge и The Splurge, Sharding, концепция за смаляване на блоковете, несъмнено е в процес на разработка и е планирана да се въведе някъде през 2023 г. след The Merge.

"Шардингът е решение за мащабиране, което изисква много време и усилия за внедряване. Въпреки това концепцията може да бъде една от най-големите иновации на блокчейна по отношение на мащабируемостта, ако се имплементира успешно, позволявайки на "Етериум" да съхранява и осъществява по-добър достъп до данни.

Именно така шардингът ще помогне за разрастването на мащаба на блокчейна, намалявайки многократно транзакционните разходи и време. Процесът въвежда вериги от сегменти, които са подобни на обикновените блокчейни - с изключение на това, че всяка съдържа само малка част от данните в блокчейна. Благодарение на новото структуриране на данни, подредени в сегменти, транзакциите и договорите ще могат да се проверяват по-бързо и ефективно.

Що се отнася до другите подобрения, все още нищо не е финално потвърдено. В туит Виталик Бутерин изясни позицията си, че горните ъпгрейди не трябва да се считат за етапи, тъй като те са надстройки, протичащи успоредно на The Merge.

Защо има толкова много решения за мащабиране?

Изглежда, че "Етериум" се подготвя да бъде устойчив на бъдещето и да поеме огромно натоварване от транзакции, което вероятно ще последва при масово приемане от потребителите. Колкото повече решения има, толкова по-вероятно е общото претоварване на мрежата да бъде намалено. В допълнение, това може също да предотврати единични точки на отказ, ако едно решение за мащабиране се окаже недостатъчно. Наличието на няколко решения за мащабиране не само подготвя мрежата за повишена скорост и пропускателна способност на транзакциите, но също така помага на потребителите да избегнат високи такси за транзакции.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    abd16624513631139962 avatar :-|
    Blagovest Gospodinov

    Пичове, the merge не включва шардинг, а просто преминаване към proof of stake

    Нередност?
Нов коментар