Новата заръка за кремълските пропагандисти: да лъжат по-малко

Дойде моментът да се обяснява на несъзнателното руско население, че царят е добър, но дворяните, тоест военните комисари, са лоши

Телевизионните кадри, които илюстрират как хората отиват на война с акордеони, песни и добро настроение, вече са катастрофално малко
Телевизионните кадри, които илюстрират как хората отиват на война с акордеони, песни и добро настроение, вече са катастрофално малко
Телевизионните кадри, които илюстрират как хората отиват на война с акордеони, песни и добро настроение, вече са катастрофално малко    ©  pexels.com
Телевизионните кадри, които илюстрират как хората отиват на война с акордеони, песни и добро настроение, вече са катастрофално малко    ©  pexels.com
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ирина Петровская в коментар за "Новая газета - Европа"

Първо бяха планирани тържества: масов ентусиазъм, "смело ще влезем в битка", комсомолски доброволци във военните служби и заминаване на фронта под съпровод на "Прощаването на славянката". После стана ясно: нещо се обърка и желаещите да умрат в борбата за ТОВА съвсем не са толкова много, колкото им се иска на вдъхновителите на "специалната военна операция", телевизионните пропагандисти. В социалните мрежи се появиха множество свидетелства за несправедливост и безобразия, съпътстващи тази т.нар. частична мобилизация.

Както знаете, ако нещо (пиянство, извращения, частична мобилизация, съпротива на ексцесиите) не може да бъде спряно, то трябва да бъде ръководено.

"Високите кабинети най-накрая започнаха да обръщат внимание на гласовете отдолу. Демокрацията най-после дойде в Русия. Въпреки че е военна", написа Захар Прилепин в своя канал в Telegram.

"Гласове отдолу" се чуха и откъдето не се очакваше - от екрана на федералната телевизия. Демонстративният диалог между двамата главни "военни демократи" в предаването "Неделя вечер с Владимир Соловьов" заслужава да бъде възпроизведен отделно.

"Слушайте, върховният главнокомандващ дори не изпраща там наборници! Наистина ли смятате, че като няма да праща наборници там, има предвид да прати фризьори, кардиолози, хора със счупени прешлени, учител на годината от Псков, музикант от оркестъра, художествени ръководители на театри? Е, абсолютно очевидно е, че се е имало предвид нещо съвсем друго... Другари командири, слушайте, сега не е моментът. Знаете ли, винаги трябва да помним за броненосеца "Потьомкин", разярен и жесток. И е невъзможно да го обвиняваме, че е полудял и озверял, защото те наистина хранеха моряците с червиви трупове. И как свърши? Играете си с хора с оръжия. Това не е тази либертарианска сбирщина, която беше хранена от Запада... Това е нашият народ и нашата държава, които защитаваме през всичките тези години. И ние сме с теб, Володя. И затова в тази ситуация например аз не мълча и няма да мълча.

- Може ли разстрели?

- Аз съм против разстрелите.

- А аз съм за! Просто бих извадил публично няколко такива военни комисари, особено там, в Новосибирск, има един умник... Бих хванал този военен комисар за ухото и бих отишъл на фронтовата линия в Донбас... Той ще служи там за пушечно месо. По-добре му дайте лопата и да копае. Ще навреди по-малко."

Много от тези, които седят пред екраните, сигурно просто са замръзнали от изумление: бунт! Да, точно по телевизията. От чия уста? От устата на Маргарита Симонян и Владимир Соловьов, вдъхновени певци на войната (както отдавна и открито наричат специалната военна операция - по някаква причина без никакъв страх от глоби и други репресии).

Възможно ли е гласността най-накрая да дойде във федералната телевизия - и ослепителите от тъмнина и мрак да прогледнат? Ами те, тези първи "глашатаи на гласността", никога не са били слепи. Но да, ослепиха зрящите. Самите те, разположени в "московските всекидневни", винаги държат носа си на вятъра и предават на стадото си най-новите тенденции.

И ето че дойде моментът да се обяснява на неосъзнатото население: царят е добър, дворяните, тоест военните комисари, са лоши. Стана чудовищна грешка (десетки хиляди чудовищни грешки в цялата страна), което означава, че работим, "братя"! Както и майки, съпруги, сестри, дъщери...

"Всички тези дни се занимаваме с изкривяванията на мобилизацията. Цели отдели - и аз - изоставихме всичко, отложихме обичайната си работа - опитваме се да постигнем справедливост за всички... Много сме. Много. МНОГО. Надяваме се, че здравият разум ще надделее и частичната мобилизация в най-скоро време ще придобие чертите на прозрачност. Законност и ред", написа също в Telegram Маргарита Симонян (яростна защитничка на руската инвазия в Украйна, открито призоваваща в телевизионния ефир за унищожаването на украинците и за ядрени ракети срещу Запада - бел. ред.).

Колегите й от други федерални медии прихванаха сигнала. Олга Скабеева в токшоуто "60 минути" се възмути от ексцесиите в тази област. Артьом Шейнин в токшоуто "Времето ще покаже" на Първи канал се обърна към онези командири бащи, които посрещат по неприемлив начин мобилизираните. "Такова отношение към тях в известен смисъл е помощ за врага, който с всички сили раздухва страсти и емоции в социалните мрежи... Това е наша обща кауза. И ще кажа всичко, което знам със сигурност за бъркотията. Все едно дали ще се обидите", заяви той.

Телевизионните кадри, които илюстрират как хората отиват на война с акордеони, песни и добро настроение, вече са катастрофално малко - телевизионерите ги взимат предимно от едни и същи социални мрежи и ги повтарят от една новина в друга. Текстът зад кадър също е приблизително еднакъв за всички: "В цялата страна се провежда частична мобилизация. Аплодисменти и прегръдки - така изпращат мобилизираните в Краснодар, Дагестан и др. На финала е задължителен кратък синхрон с новоизпечен боец: "Родината ни призова, така че трябва."

Протестите в редица региони, антивоенните митинги, както и километричните опашки по границите почти не излизат в ефир. В краен случай се споменават в патриотичните токшоута като пример за антипатриотизъм и предателство: бягат - добре, нека бягат. Без тях въздухът в родната им страна ще стане по-чист.

А Маргарита Симонян отправи радикален призив в YouTube канала на съпруга си Keosayan daily: "Лъжата трябва да бъде спряна! Навсякъде в страната ни: в банки, министерства, военни комисариати, заводи, училища, университети, медии. Трябва да се спре лъгането! Лъжата винаги води до грешни решения, а грешните решения винаги водят до загуби. А някои - до необратими загуби. За да не си гризете ноктите по-късно - трябва да спрете да лъжете!!!"

"Сега тези същите ще бъдат глашатаите на постпутинската перестройка", коментира в Telegram журналистът Александър Плюшчев. Ксения Собчак написа още по-кратко: "По дяволите... Оруел, млъкни!"

Започва ли руската телевизия да "изневерява" на Путин?

Коментари по темата в западни медии, обобщение от Deutsche Welle

"Нещата не вървят добре за нас на бойното поле" - това призна наскоро в предаването си по телевизия "Россия 1" един от най-известните руски водещи Владимир Соловьов. Военният репортер Александър Сладков също съобщи за трудности в Украйна в най-гледаното време, посочвайки, че ситуацията е можела да бъде предвидена: "Все още се учим. Знам, че е ужасно да се чуе това на осмия месец от операцията."

Настъпилият обрат в подхода на руската държавна медия най-вероятно се дължи на преки указания от Кремъл, коментира агенция Bloomberg, позовавайки се на свои източници, запознати с начина, по който Кремъл управлява редакционната политика на медиите. За първи път се съобщава за военни поражения и за отстъпления.

Зрителите в страната вече могат да получат по-реалистична картина на случващото се на бойното поле, но зад всичко това съществува стратегия, отбелязва и германският Handelsblatt. "Неуспехите са толкова значителни, че вече не могат да бъдат премълчавани дори в Русия", коментира темата Tagesspiegel. А вероятно в дъното на всичко е загрижеността на Путин, че "неговата непрестанно оптимистична пропаганда подхранва все по-големи съмнения сред обществото".

Критики са допустими, но не и към Путин

Промяната в официалната информационна политика на Москва е довела до необичайно увеличаване на публичните критики към военните, пише Bloomberg. В рамките на допуснатата контролирана "гласност" чеченският лидер Рамзан Кадиров дори нападна директно руското Министерство на отбраната. Същевременно критики към Путин и решението му за инвазията, която започна на 24 февруари, не се позволяват.

"Трябва да спрем да лъжем. Нашият народ не е глупав", заяви в популярно руско токшоу и бившият генерал Андрей Картаполов, който е в ръководството на комисията по отбрана в долната камара на руската Дума.

"Войната не може да бъде спечелена"

Bloomberg твърди също, че от началото на лятото президентът Путин е провел поне две срещи с малка група руски военни кореспонденти. Едната от тях се е състояла малко преди решението за частичната мобилизация. Според публикацията някои от кореспондентите са се усъмнили дали Путин е получавал пълна информация за случващото се на бойното поле.

"Вчера загубихме 16 селища в района на Херсон. Какво ще загубим днес?" С този въпрос Олга Скабеева се обърна към руски военен в предаването си на 5 октомври. Неговият отговор беше, че случилото се било маневра с елементи на изтегляне.

"Вече има всеобщо разбиране, че войната не може да бъде спечелена", е заявил пред британския Guardian журналист от руската държавна телевизия, пожелал да остане анонимен. По думите му политическият елит в страната е обхванат от "силен страх".
Все още няма коментари
Нов коментар