🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Жители на украинската столица Киев бягат край горяща кола по време на руските ракетни удари тази сутрин
Жители на украинската столица Киев бягат край горяща кола по време на руските ракетни удари тази сутрин    ©  Reuters

Войната | Путин мъсти за Кримския мост, засипва Украйна с ракети (обновена)

Името на България също беше замесено в диверсията срещу инфраструктурната връзка между Русия и анексирания Кримски полуостров

Жители на украинската столица Киев бягат край горяща кола по време на руските ракетни удари тази сутрин    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обновена в 16:20 ч.

Темата накратко
  • Ракетният обстрел на Русия към основните украински градове е терористичен отговор на Путин заради диверсията срещу Кримския мост
  • Уцелени са множество граждански обекти, но и такива от критичната електроенергийна система на страната
  • Това поставя украинците пред нови изпитания и създава риск за населението през студените зимни месеци

За първи път от месеци насам Русия засипа с ракети големите градове на Централна и Западна Украйна, включително и Киев. Поне един от въздушните удари е извършен срещу центъра на украинската столица, като в града са се чули силни експлозии. Това е първото подобно нападение след масираните бомбардировки в началото на инвазията, започнала в края на февруари.

Тази сутрин малко след 8 часа кметът на Киев Виталий Кличко изненадващо написа в своя Telegram-канал: "Няколко експлозии в район Шевченковски - в центъра на столицата... Подробности по-късно." По всяка вероятност поне част от ракетните удари са били насочени към енергийната инфраструктура на Украйна, тъй като от различни части на страната идват съобщения за прекъсване на електричеството.

Според външното министерство на съседна Молдова три от ракетите, изстреляни от плавателни съдове на руския Черноморски флот, са преминали през въздушното пространство на страната. На територията на малката постсъветска република, разположена между Украйна и Румъния, също има проруски сепаратисти, контролиращи региона по поречието на река Днестър (т.нар. Приднестровска молдовска република).

Същевременно беларуският президент Александър Лукашенко обяви, че Беларус и Русия ще разположат в страната нова съвместна военна групировка в отговор на това, което той определя като "изостряне на напрежението по западните граници". Изявлението се приема като откровена заплаха за евентуално включване на Беларус във войната, което би било следваща, по-опасна фаза от ескалацията на конфликта.

Очаквано отмъщение

Масираната атака от тази сутрин идва в отговор на мащабната диверсия от събота, при която беше срутена едната от автомобилните секции на знаменития Керченски мост над Азовско море - единствената пряка инфраструктурна връзка между анексирания полуостров Крим и руския регион Краснодарски край. При огромната експлозията се запали и влакова композиция с цистерни, преминаващи в този момент по железопътната част на моста.

Според изявления на украинското военно разузнаване Русия всъщност е планирала днешните атаки срещу украински градове поне от 2-3 октомври, т.е. далеч преди диверсията срещу Кримския мост от събота. "Военните части на стратегическата авиация с голям обсег са получили заповед да се подготвят за изпълнение на задача с масирани ракетни удари", твърдят от спецслужбата. "Като цели са били идентифицирани обектите на критичната гражданска инфраструктура и централните райони на гъстонаселените украински градове", допълват оттам.

Въпреки че не успя напълно да извади от строя инфраструктуrното съоръжение, диверсионната операция срещу Керченския мост от събота сериозно ще ограничи трафика по него, което ще създаде допълнителни затруднения в снабдяването на русите окупационни войски на южния фронт в Запорожка и Херсонска област, а също така и за цивилното население на Крим. Атаката е и звучен шамар по репутацията на руския президент Путин, който разглеждаше моста към Крим като своя лична рожба и фундаментален проект за интегрирането на украинския юг към Руската федерация.

Ударът идва и в момент, когато украинската армия контраатакува все по-успешно и вече повече от месец систематично отвоюва окупирани територии, а ръководството на руската армия търпи все по-унищожителни критики, че не се справя ефективно с провеждането на военната кампания. В тази връзка президентът Владимир Путин назначи в края на миналата седмица и нов командващ на обединените въоръжени сили, провеждащи т.нар. "специална военна операция". Става дума за ген. Сергей Суровикин - бивш ръководител на въздушно-космическите войски, на руския контингент в Сирия и носител на прякора "генерал Армагедон".

Резултатът от всичко това е, че в момента столицата на Украйна и други големи градове на страната продължават да са подложени на систематичен ракетен обстрел. Въпреки че обстоятелствата около диверсията все още са неясни, Путин вече обвини Украйна в тероризъм заради нападението срещу моста, а неговите разследващи органи замесиха в атентата и името на България. Според Александър Бастрикин, ръководител на руската разследваща комисия, експлозията е предизвикана от преминаващ тир, който преди това е пътувал от Бългaрия с ферибот към Грузия, след това към Армения, после обратно в Грузия, Северна Осетия и руския Краснодарски край.

За момента официални коментари от българските официални власти по темата още няма. Западни експерти по експлозивите обаче силно се съмняват, че взрив с подобни мащаби може да бъде предизвикан от бомба, заложена в камион. Според тях толкова масивна конструкция може да бъде срутена само от предварително заложени заряди, най-вероятно детонирани от плавателния съд, който се вижда да преминава под моста в момента на експлозията.

Ракетен тероризъм

През първата половина на днешния ден руските въздушни атаки срещу цяла Украйна продължиха, като местните власти съобщават за поне три вълни от ракетни удари. За момента няма данни да е била поразена военна инфраструктура, така че бомбардировката очевидно цели да упражни основно психологически ефект върху населението. Сирените за въздушна тревога, предупреждаващи за възможни удари, се включиха в Киев и всички региони на Украйна с изключение на окупирания Крим около час преди първите експлозии. Граждани в социалните медии съобщиха за голям стълб дим, издигащ се в центъра на столицата, за експлозии в градовете Запорожие, Кривой рог и Днепър в Южна Украйна, в Харков и Суми на изток, както и на запад в Лвов, Житомир, Винница, Хмелницкий, Ивано-Франковск, Ровно и други.

Не е ясно до каква степен противоракетната отбрана на Украйна е задействана и е била ефективна. От командването на украинската армия съобщават, че в първата част на днешния ден по страната са изстреляни минимум 83 ракети. Неофициални източници твърдят, че около половината от тях все пак са били прихванати от системите за противовъздушна отбрана (ПВО). В този контекст правителството на Германия обяви днес, че ще ускори трансфера на отдавна обещаните модерни зенитни ракети за украинската армия. "Федералната република ще достави първата от четирите системи за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM до дни", каза германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт. Киев трябва да получи скоро съвременни ПВО-системи и от САЩ - става дума за норвежко-американските зенитни установки NASAMS.

Масираната вълна от ракетни удари идва само ден след като Путин обвини Украйна в тероризъм след атаката на Керченския мост. Обстрел срещу Запорожие още в неделя уби над 20 души и рани десетки. Във видео, публикувано от Кремъл в неделя, Путин хвърли цялата вина за атентата върху "украинските тайни служби" и обрисува на нападението като "терористична атака, насочена към унищожаване на критична руска гражданска инфраструктура". До момента Украйна не е поела отговорност за диверсионната операция, въпреки че официални лица публикуваха няколко коментара, осмиващи Кремъл в социалните медии.

"Русия може да отговори на това престъпление само като директно убие терористите, каквито са обичаите на други места по света. Това е нещото, което очакват руските граждани", обяви пред агенция ТАСС бившият руски президент Дмитрий Медведев, който в момента е зам.-председател на съвета по национална сигурност и се позиционира като един от най-твърдолинейните и агресивни провоенни "ястреби" в Москва.

Ударени ТЕЦ-ове и електрически подстанции



Сред поразените от ракетните удари цели са и много елементи на електроенергийната система на Украйна, като според украински официални лица целта е да се парализира енергийната система на страната с наближаването на зимата.

Службите за спешна помощ на Украйна съобщават, че пет области - Лвов, Полтава, Суми, Харков и Тернопол - са останали без ток.

Официални данни за щетите все още няма, но различни Телеграм канали и руски медии твърдят, че има поражения в Киевската ТЕЦ-3 и ТЕЦ-5, ТЕЦ "Дарница" и подстанция "Вокзална". Засегнати от ударите са още подстанция Хмелницки 330/110 kV и по-малки съоръжения в Раково, Стара, Термопласт, Озерна, Дъбово и Гречани.

Твърди се още, че са засегнати и подстанциите в Залютино, Харковска, Лосево, както и самата Харковска ТЕЦ-5. Но поради липсата на комуникация в региона все още не е възможно да се потвърди каква точно е ситуацията към момента.

Според руската агенция ТАСС пък Украйна е загубила най-малкото 1 гВт електроенергийни мощности и множество възлови елементи от преносната си мрежа.

Въпреки че след началото на войната енергопотреблението в Украйна е силно намалено, сегашните щети може да създадат допълнителни трудности за населението, тъй като от една страна идва зимата, а от друга пораженията не могат да бързо да бъдат поправени. Няма и опция за захранване на Украйна с електроенергия от Европа, тъй като далекопроводите са с ограничени капацитети.

Има прекъсвания и на интернета и отоплението. Данни на Netblocks сочат, че в някои региони използването на интернет е намаляло до около 25%.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 8

    Ако някой още се заблуждава, че РФ се ръководи от хладнокръвен, гениален стратег, а не от импулсивен лунатик с емоционална интелигентност на 5-годишен.

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 3

    Това съждение: "... в града са се чули силни експлозии по време първото подобно нападение след началото на инвазията в края на февруари."

    И това: "...столицата на Украйна и други големи градове на страната продължават да са подложени на систематичен ракетен обстрел."

    смислово си противоречат.

    Никой ли редактор не чете потоците на съзнанието преди enter?

    Нередност?
  • 3
    popopo avatar :-P
    popopo
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#2] от "borodino":

    На руски може би не, но на Български се разбира.

    Нередност?
  • 5
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 2

    Докторе, уж си умен човек. Направи си труда да поговориш с някой, преживял събитията покрай разпада на бивша Югославия. Стига чете хибридни опорки. Ако НАТО не бяха смачкали фасона на Милошевич, днес нямаше да има нито един жив босненец или хърватин. За косовски албанец да не говорим. Това ОК ли е според теб? В края на ХХ век? Я си помисли пак? В началото на 80-те Косово беше областта с най-висок стандарт в Югославия. Заради малоумията на Милошевич през 1995 приличаше вече на Сомалия. Добре че има организация като НАТО, щото и до ден днешен щеше да е нещо подобно в Косово. За Хърватия да не говорим.

    Нередност?
  • 6
    lentqj avatar :-|
    lentqj
    • + 1

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Виждат се да бягат двама души. Това е достатъчно за употреба на множествено число, не мислите ли?

    Каква е тая ракета? Неточна. Или много точна. Или каквато решите. Какво точно казвате с този коментар? Че не е имало ракетен обстрел? Или, че е бил безобиден?

    На снимката аз виждам двама бягащи мъже, единият определено ми изглежда изплашен; един смачкан автомобил; горящ обект, който по-скоро прилича на автомобилни останки, отколкото на контейнер за боклук; сграда с изпочупени прозорци. Възможно е наблизо да е имало взрив, който е засегнал горящата кола, ударната вълна я е преместила до позицията, в която е попаднала в кадър и същевременно е изпочупила прозорците на сградата. В този смисъл заглавието на снимката ми се струва съвсем логично.

    Разбира се, възможно е това да са двама приятели, играещи на стражари и апаши някъде в Средния запад, които същевременно закачливо се замерят с коктейли Молотов. Но аз предпочитам да вярвам на Ройтерс.

    Аз се сещам и за един граничен пункт Блаце.

    Нередност?
Нов коментар