Войната | Взривът на Кримския мост е не само логистичен, а и имиджов проблем за Русия

След експлозия рано сутринта в събота част от свързващия Русия с анексирания полуостров бе разрушена

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Разрушаването на Кримския мост, през който руските окупатори транспортират военна техника за армията си, е тактическа необходимост за деокупацията на Южна Украйна." Това заявява през юли т.г. генерал-майор от въоръжените сили на Украйна Дмитрий Марченко, а някои руски медии го цитират, в смисъл че унищожаването на моста става цел №1 едно за Киев. Според ген. Марченко тази цел може да се постигне с ракети с обсег до 300 километра, като коментира, че именно благодарение на моста Русия осигурява прехвърлянето на резерви и жива сила, техника и въоръжение на окупаторите.

Едно денонощие след взрива на Кримския мост в събота рано сутринта Украйна официално не поема отговорност за него, но не крие задоволството си. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че реакцията на Киев на разрушаването на гражданска инфраструктура "свидетелства за неговия терористичен характер".

Със сигурност експлозията и разрушаването на част от моста е не само логистичен, но и тежък имиджов проблем за Русия. Експлозията на Кримския мост се случи само ден след като руският президент Владимир Путин навърши 70 години, това е унизително поражение за Путин, което обаче би могло да го провокира към "повишаване на залозите" във войната, отбелязва Associated Press.

В 6:07 часа рано сутринта местно време в събота избухна експлозия на моста, свързващ Таманския полуостров с незаконно анексирания от Русия през 2014 г. Крим. Официалната версия на руските власти е, че на автомобилната част на моста е избухнал товарен автомобил, след което се е запалила влакова композиция, съставена от цистерни с гориво. Тя се е движела в посока Крим по железопътното трасе на моста. По данни на руските власти са загинали трима, един от които шофьорът на камиона, а на кадри в социалните мрежи ясно се виждат рухнали два участъка от едното пътно трасе. Това, което се намира по-близо до жп линията и по което се извършва движението в посока Кримския полуостров, видимо е цяло.

Очевидно в случая не е използвано авиационно оръжие, а някои експерти коментират, че вероятно става въпрос за бомби, заложени под моста и активизирани едновременно. Според тях няма как подобен взрив и поражения да са причинени само от един камион, друг е въпросът как той е бил пропуснат при проверките от руските сили за сигурност.

След взрива ръководителят на кримския парламент Владимир Константинов обвини "украинските вандали".

Официална Украйна не признава, че има връзка с взрива, макар в първите изявления на представителите на украинските власти да личи нотка на тържество. Без изобщо да споменава взрива в редовното си вечерно обръщение в събота, Зеленски беше повече от ясен в нещо като коментар на времето: "Днес беше добър и предимно слънчев ден на територията на нашата държава. За съжаление в Крим беше облачно."

Същевременно съветникът на украинския президент Михайло Подоляк заяви, че взривът и пожарът на Кримския мост са резултат на конфликта между руската Федерална служба за сигурност (ФСС) и частните военни компании, от една страна, и министерството на отбраната и генералния щаб на Русия, от друга. По всичко личи, че взривилият се камион се е качил на моста от руската страна, така че отговорите трябва да бъдат търсени именно в Русия, обяснява той. Според него всичко сочи руска следа - логистиката на експлозията, синхронизирането с ешелона с гориво и мащабът на унищоженията. Според Подоляк това е начало на мащабни негативни процеси в Русия и големи конфликти сред руските спецслужби в резултат на военните поражения и търсенето на виновник за тях.

Взривът на кримския мост идва в момент, когато украинската армия е в контраофанзива на изток и юг. Съоръжението е основна артерия във веригата за доставки на Москва към фронта на инвазията ѝ в Украйна - и към самата анексирана Кримска територия. Изваждането му от строя би я прекъснало и затруднило руските сили.

В събота вечерта руският президент Владимир Путин нареди на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на страната да поеме мерките за сигурност и охраната на наблюдава ключовата връзка към окупирания полуостров.

Назначеният от руските власти ръководител на Крим Сергей Аксьонов увери, че на полуострова има гориво за още месец и храна за два и повече.

Мостът е (почти) цял, а движението тече

В събота вечерта движението по пътното трасе, останало цяло след експлозията рано сутринта, е възстановено, като Министерството на външните работи на Русия разпространи видео с движещи се автомобили, макар и силно затруднени.

- MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) October 8, 2022

Ремонтът на символния за руската анексия на Крим мост ще започне веднага според руските власти. Разпоредено е разрушените части на моста да бъдат незабавно свалени, а водолази са започнали да разследват щетите под водолинията в неделя сутринта, съобщават руските информационни агенции.

Символът на анексирането на Крим от Русия през 2014 г.



Кримският мост е транспортно съоръжение през Керченския проток, свързващо град Керч на Керченския полуостров в Крим с Таманския полуостров в Русия. Състои се от два успоредни моста - железопътен и автомобилен, и е построен по личната инициатива на руския президент Владимир Путин. Дължината му е 19 км и е най-дългият в Русия и Европа. Строителството му започва през февруари 2016 г. и е напълно завършено през декември 2019 г., а стойността на проекта надхвърля 220 милиарда рубли, или около 4 млрд. долара. Автомобилната част на моста е открита през май 2018 г. Пътническите влакове започват да се движат по него през декември 2019 г., а редовният железопътен товарен трафик - през юли 2020 г.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 5

    Поздрав за юбилея на Путин!

    Нередност?
  • 2
    yfu16319541891076305 avatar :-|
    русороби вън
    • - 1
    • + 2

    "Това, което се намира по-близо до жп линията и по което се извършва движението в посока Кримския полуостров, видимо е цяло."
    Ами... не. По-близкото до жп линията е в посока русия. В посока Крим е разрушеното.

    Нередност?
Нов коментар