🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Опорите на руската дезинформация в България

Значителна част се произвежда и разпространява от местни медии, политически и икономически субекти, които усилват влиянието на Кремъл

България и Сърбия са най-податливите на руската пропаганда страни в Югоизточна Европа
България и Сърбия са най-податливите на руската пропаганда страни в Югоизточна Европа
България и Сърбия са най-податливите на руската пропаганда страни в Югоизточна Европа    ©  Shutterstock
България и Сърбия са най-податливите на руската пропаганда страни в Югоизточна Европа    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Д-р Тодор Галев, директор по научната дейност в Центъра за изследване на демокрацията, на съвместна пресконференция по темата с българския клон на Асоциацията на европейските журналисти и Factcheck.bg

Въпреки че икономическото присъствие на Русия в Европа намалява през последните две години, България заедно със Сърбия са страните, които са най-склонни да защитават и разпространяват проруски дезинформационни и пропагандни наративи и настроения в Югоизточна Европа. Те служат на Кремъл като ключови центрове за икономическо, политическо и информационно влияние и като оперативна база за руските геополитически амбиции в региона. Икономическото и политическото влияние на Кремъл в България корелира със засилващата се антизападна и антидемократична пропаганда в социалните и масовите медии.

Значителна част от прокремълската дезинформация се произвежда, разпространява и подкрепя от местни медии или политически и икономически субекти, които служат като посредници или усилват информационното влияние на Кремъл. За да постигне външнополитическите си цели, Кремъл прилага инструментите за завладяване на държавата, включително на медиите в България, като използва и засилва съществуващите управленски дефицити.

Използване на икономически и политически връзки в медиите е предпочитана от Кремъл тактика.

Придобиването на влияние с разпространяване на антизападна и антидемократична дезинформация чрез използване на икономическите и политическите си връзки в медийния сектор е много предпочитана от Кремъл тактика. Сред причините, които улесняват проникването на дезинформацията в България, които руското правителство подсилва с действията си, са:

  • неефективните регулаторни и контролни институции;
  • скритото или незаконно финансиране на медиите и "агентите за влияние";
  • намаляващите нива на медийна свобода;
  • незаинтересоваността на технологичните платформи и европейските институции;
  • ниската медийна грамотност;
  • занижените журналистически стандарти;
  • широко разпространената сред населението подкрепа за конспиративните теории;
  • и не на последно място - използването на социалните медии като основен източник на новини.

Поради високата си податливост на антидемократични дезинформационни наративи България трябва да даде приоритет на разработването на дългосрочна стратегия, подкрепена с правни и финансови инструменти, за повишаване на медийната грамотност на населението. Освен това деполитизирането и повишаването на капацитета на държавните институции в областта на националната сигурност за своевременно идентифициране и анализиране на нелегитимно чуждестранно икономическо, политическо и информационно влияние е крайно необходима стъпка за справяне с прокремълската, антиевропейската и антинатовската пропаганда.

Необходими стъпки

• Подобряване работата на регулаторните и контролни институции, включително в медийния сектор, чрез изграждане на административен и професионален капацитет, ограничаване на политическата намеса в тяхната работа и при избора на професионални ръководства.

• Разработване на дългосрочна стратегия, подкрепена от правни и финансови инструменти, и ясен план за действие за повишаване на медийната грамотност сред населението и сред конкретни целеви групи (например учители в образователната система, младежи в риск от радикализация и др.).

• Деполитизация и повишаване на капацитета на държавните институции в сферата на националната сигурност за навременно идентифициране и анализ на нелегитимни финансови потоци, икономически обвързаности и чуждо икономическо, политическо и информационно влияние.

• Активна работа на държавните институции с глобалните технологични платформи с цел намаляване на вредните ефекти от разпространението на дезинформация и пропаганда.

• Подобряване на взаимодействието между организациите на гражданското общество и публичните институции за намаляване ефекта на дезинформацията в обществото.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • - 2
    • + 4

    Нищо не може да стане в тази загубена държава! Една мутра си избра един мултак за председател на Народното събрание, а начело на държавата имаме руски агент!

    Нередност?
Нов коментар