🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Генадий Гудков: За Путин България е плацдарм за атаки срещу Европа

Според бившия опозиционен депутат в руската Дума в страната се вербуват хора с влияние, които да работят за интересите на Русия

"До войната в Украйна руското разузнаване се чувстваше изключително комфортно в България - в медиите, в сектора на сигурността, в енергетиката и т.н.", казва Генадий Гудков
"До войната в Украйна руското разузнаване се чувстваше изключително комфортно в България - в медиите, в сектора на сигурността, в енергетиката и т.н.", казва Генадий Гудков
"До войната в Украйна руското разузнаване се чувстваше изключително комфортно в България - в медиите, в сектора на сигурността, в енергетиката и т.н.", казва Генадий Гудков    ©  Спас Спасов
"До войната в Украйна руското разузнаване се чувстваше изключително комфортно в България - в медиите, в сектора на сигурността, в енергетиката и т.н.", казва Генадий Гудков    ©  Спас Спасов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Генадий Владимирович Гудков е руски политик и бизнесмен. През 2012 г. The Moscow Times го нарича "един от най-яростните и харизматични критици на президента Владимир Путин в парламента".

Гудков е бивш полковник от Федералната служба за сигурност и бивш депутат до 2012 г. от фракцията "Справедлива Русия" в Държавната дума. Заради организирането на един от най-мащабните протести срещу изборните фалшификации в Русия, през същата година той е лишен от депутатски мандат.

Пред 2018 г. напуска Русия заради заплаха от наказателно преследване, свързано с опозиционната му дейност и оттогава живее във Варна.

Гудков е и председател на сдружението "Свободна Русия", което създава в България в началото на тази година, преди нахлуването на руските войски в Украйна.

Вие сте пределно критичен към режима на руския президент Владимир Путин и заедно с това прекалено публичен за човек с вашата биография - не се ли страхувате от "дългата му ръка" тук, в България?

Ако човек не се бои от реалните заплахи около себе си, трябва веднага да бъде вкаран в психиатрична клиника, но не бива и да дава воля на страховете си.

България често присъства в официалните руски медии като страна, в която хората масово се радват на Путин и режима му. А нещата изобщо не изглеждат точно така. Путин със сигурност разглежда България като страна-плацдарм за своята политика спрямо Европа. Той вярва, че тук неговото влияние е изключително силно. В общ план той разчита на няколко страни в Европа за нейното разединение - България, Сърбия и Унгария. Путин залага на разногласията и умее да ги създава, включително с подкупи. Залага на влиянието на парите в криминалния смисъл. По тази причина смята България за една от страните на които той може да се опре, за да разгърне политиката си срещу Европа.

Разполага ли действително Русия с агентурна мрежа на високи нива в политиката в България?

Разбира се, такава мрежа съществуваше и продължава да съществува. Нейната основна задача е да задава определен политически курс, да финансира партии и политици, структурите в енергийния сектор, където нивата на корупция в Русия са много високи, а т.нар. износ на корупция - изключително активен.

Освен това аз съм напълно убеден, че тук и в момента се извършва вербовъчна работа. Много европейски страни имат мощно контраразузнаване, но не мисля, че България е сред тях. Именно по тази причина тук върви необезпокоявана работа по вербуване на нови хора, които да работят за интересите на Русия. До началото на войната в Украйна руското разузнаване се чувстваше изключително комфортно в различни сфери на влияние в България - в медиите, в сектора на безопасността, в енергетиката и т.н.

Как оценявате изгонването на 70-те руски дипломати от България преди малко повече от месец?

Като необходима мярка, разбира се! Ние чудесно виждахме, че тук е в ход грубо вмешателство във вътрешната политика на България, груба подкрепа на пропутински организации. Във Фейсбук например има група "Руски граждани в България" с повече от 3 хил. последователи. В този канал се вербуват хора за участие в паравоенни отряди под свастиката на Русия. Осъществява се пропаганда насочена против Украйна, оправдава се агресията на войната. Това е и в буквалния смисъл подривна дейност. И по тази причина мисля, че всичко това се финансира и поддържа от специалните служби на Русия. Подобните организации в България никак не са малко! Неотдавна гледах снимки, направени през август в руското консулство във Варна. Там бяха се събрали хора от партия "Възраждане", от т.нар. рокерски клуб "Нощни вълци" и българските им аналози. Това са хората на Александър Залдостанов (лидерът на "Нощни вълци" в Русия), който по мое мнение е политически дебил, не можещ да свърже две думи, но умее да пази равновесие върху мотоциклета си.

При толкова исторически мотивирани симпатии към Русия в България защо Путин продължава да залага на маргинални политически субекти - "Атака" на Волен Сидеров и "Възраждане" на Костадин Костадинов?

Путинската пропаганда разчита на ниските социални слоеве, на хората с безкритично възприятие на действителността или поне с твърде занижена критичност. Това е примитивна пропаганда, но тя се е прицелила в подсъзнанието на хората. България е малка страна и аз мисля, че на подсъзнателно ниво у голяма част от българите съществува необходимост да виждат силен партньор. До определен момент Русия изпълняваше тази функция. Именно затова пропагандата се фокусира върху възприемането на Русия през историята й, а не през това което се случва там днес.

Как си обяснявате решението на Путин да прекрати доставките на газ за България, наливайки вода в мелницата на противниците си тук?

Путин е циник. Не хранете илюзии, че в главата му дори за миг се е появила мисъл за това как българите биха приели подобно действие. А решението на България да откаже плащане в рубли беше изключително правилно.

Според вас България наистина ли е Троянски кон на Русия в НАТО и ЕС?

Мисля, че вече не е и то отдавна. Затова и ние от "Свободна Русия" - организация, която създадох в началото на тази година, сме се заели да обясним на хората в България, че Русия не е само тази, която се представлява от посланик Митрофанова. Има и една друга Русия с десетки милиони хора, която категорично е против всичко, което върши Путин.

Какво всъщност прави Путин, който настрои целия свят против себе си, губи едно от най-силните си оръжия - газовата зависимост на Европа, и вместо да отблъсне, приближи НАТО още повече до границите на Русия?

В историята на човечеството има много примери за това как политиците на власт губят адекватността си. Те престават да възприемат реално случващото се около тях. В особена степен това важи за едноличната власт. Путин не разбира какво се случва, не разбира, че на пазара се попада лесно, но още по-лесно можеш да изхвърчиш от него. Точно по тази причина той използва газа по начина, по който дивакът използва тоягата си.

Докъде може да стигне Путин с войната си в Украйна?

Украйна получава изключително мощна подкрепа от запада. Ако в подобна обстановка Путин избере пътя на ядрения апокалипсис, ще започне обратното броене до края на режима му. Ако, не дай Боже, все пак му се удаде да завърши тази война дори с относителна победа, следващата жертва ще бъде Казахстан, Грузия или Армения.

Защо Германия си позволи да изпадне в подобна зависимост от режима на Путин през руския газ? Дали опитните германски политици "проспаха" фашизирането на Кремъл или просто бяха прекалено наивни?

Те бяха очаровани от Русия, да! След 1989 г. аз създадох най-голямата частна компания в сферата на сигурността в Русия. Мои клиенти бяха германски компании като Siemens, Knauf, BMW и т.н. Бях в много близки и добри отношения с мениджърите, дори със собствениците на някои от тези компании. По това време в Москва имаше и Дом на германската икономика. Цялата система функционираше чудесно и те сериозно смятаха, че ще продължава така за дълго и дори завинаги.

Често ги предупреждавах, че в Русия могат да се получат добри печалби, но има и две сериозни заплахи - криминалният контингент и големият политически риск. Казвах им, че мога да ги защитя от престъпниците, но не и от държавата. Тогава покойният вече д-р Хан, вицепрезидент на групата "Кнауф" ми каза: "Генадий, какви ги говориш? Всичко у вас върви по нормален път, имате съдебна система, имате свободна преса, не виждаме никаква заплаха."

На тази инерция се поддадоха компаниите, които успешно работеха у нас, създадоха ореол около Русия, който повлия и на политиците. Затова те проспаха момента на контрареволюцията, която започна със събитията в Беслан през 2004 г. (когато над 300 души бяха убити при щурма на руските специални части в училището, където според официалната версия чеченски терористи бяха взели заложници - бел. ред.). Да, аз наричам това контрареволюция - ликвидиране на правата и свободите, на изборната система И всичко това се случи на цената на човешки жертви - над 180 от които деца.

А защо руснаците допуснаха тази контрареволюция?

Руснаците също не усетиха какво става. Когато на власт дойде Путин, той започна на пръв поглед логични и правилни реформи. Колкото и да е странно, първото нещо, което направи, беше да се заеме с несменяемостта на властта - президентските мандати да не са повече от два и не по-дълги от 8 години, да се въведе сменяемост на губернаторите и т.н. Но през 2004 г. след събитията в Беслан (когато вследствие на щурма на руските специални части бяха убити над 300 души, включително деца, взети като заложници от чеченски терористи според официалната версия - бел. ред.), докато цялото общество беше в шок от случилото се там, махалото започна да се спуска все по-ниско и по-ниско - хората не отчетоха ареста на Ходорковски, разгрома на телевизионните канали НТВ и ТВ6 и т.н.

По-късно, през 2012 г. в едно свое интервю си позволих да кажа, че това, което прави Путин с отнемането на права и свободи, няма да създаде повече сигурност, точно обратното! Веднага след това започнаха заплахите, че ще ми отнемат бизнеса, ще ме лишат от депутатския ми мандат, ще ме арестуват. Един близък до Кремъл депутат дойде и ми каза, че са му наредили да ми купи еднопосочен билет за дестинация, която аз сам си избера, тъй като до ареста ми и до завеждането на дело срещу мен оставали не повече от 10 - 12 дни. Тогава аз отказах, но страхът така или иначе започна да завзема своята територия в страната и да, Русия проспа настъплението на новата диктатура.

Наричате Русия на Путин "гробище на демокрацията" и "страна затвор", но защо на хората извън Русия им е трудно да повярват, че там се случва точно това?

Нормалният човек, който живее в Европа, не може да разбере как е възможно в Русия да арестуват за това, че носиш на ревера си бяла лентичка, че стоиш на тротоара с бял лист хартия в ръцете, че се разхождаш с бели балони, че цитираш Лев Толстой (начини на протест срещу войната в Украйна - бел. ред.)... През 1853 г. той е написал изключително силни думи срещу кримската война. И ако сега някой си позволи да раздава листовки с тези цитати, веднага бива арестуван. Кой в Европа може да повярва , че за изричането на думата "война" можеш да получиш присъда от 3 години затвор?

Много хора в Русия твърдят, че страната не може без политици като Путин, защото там либералната демокрация много бързо би се изродила в някаква разрушителна анархия.

Един от великите руски писатели беше казал, че вероятно смисълът от съществуването на Русия е в това да покаже на останалите народи как не трябва да се живее. Ако сега перифразирам тази мисъл, може би смисълът от съществуването на Путин е в това да се покаже на останалия свят какви не бива да бъдат властта и каква не трябва да бъде политическата система на управлението.

Погледнато отстрани, и днес изглежда като че ли Русия продължава да промива мозъците на поредно поколение с митологизираната история на Втората световна война. Докъде ще доведе това?

Аз ще отида още по-далече и ще ви кажа, че почти цялата история на Русия е митологизирана и изпълнена с лъжи. Доколкото знам в България се шири мнението , че основна роля за освобождението й и за победата над Османската империя има генерал Скобелев. Знаете ли, че в Русия никой не го познава като историческа личност?

Защо?

Защото, когато генерал Скобелев поискал от Александър II войски, за да върне Истанбул на Европа, получил отказ, тъй като придворните се уплашили, че ще получи прекалено голямо влияние. Т.е. идеята е била осуетена от интригите в двора.

В Москва има проспект, наречен на името на ген. Кутузов. Той е водил руската армия срещу нашествието на Наполеон, но е бил изключително слаб полководец, който е изпитвал необясним страх от Наполеон. За това не е влязъл в нито една битка с него в Европа. Шансът на Кутузов е бил в това, че Наполеон не си е дал сметка за мащабите на Русия, за гигантските разстояния в нея, за времето, което ще му е нужно, за да се изтегли от страната преди зимата. И по тази причина почти без бой с изключение на бородинската битка, армията на Наполеон все пак е била изтласкана от Русия. Но не заради таланта на Кутузов.

В Москва има станция на метрото, която се нарича "Войковская". Войков е човекът, който е организирал разстрела на царското семейство заедно с децата им.

В Москва и до ден днешен на Червения площад, покрит с цветя и венци, стои гробът на Сталин - човекът унищожил десетки милиони съветски граждани, причинил най-страшната война и довел до унищожението на 5-милионна армия.

В празничния календар на Русия малко дати се приемат с ентусиазъм. Една от тях е 9 май - победата във Втората световна война, която у нас извратено се нарича Велика отечествена. Сталин е измислил това, а Путин го повтаря. Каква отечествена война, световна война беше това, защото в първите две години от началото й Сталин е воювал заедно с Хитлер, били са съюзници. А днес в Русия със Закона за защита на историческата памет е забранено да се правят сравнения между Съветския съюз и хитлеристка Германия. Този закон беше приет по инициатива на Путин. Сега той свири на тънките струни: Ние сме супер държава, победили сме целия свят, ние победихме хитлеристка Германия...

Злоупотребата с тази част от историята на Русия е толкова отвратителна, че човек остава с впечатление, че едва ли не самият Путин е победил Хитлер и дори е поставил съветското знаме върху Райхстага.

Всички тези послания са отправени към хора, страдащи от проблемите на всекидневния си живот. Това е основната маса от хората в Русия, които подкрепят Путин. В отплата той им подарява виртуално величие. Но какво значение има, че си гражданин на велика държава, когато си бос и с гол задник?

Как ще се справите с всичко това?

Вероятно ще трябва да използваме опита на следвоенна Германия - дефашизация, десталинизация, депутинизация, демилитаризация. Това е, което трябва да направим, ако искаме да съхраним Русия за бъдещето. Деидиотизацията също е много важна, разглупачването, раздебилването.

Как си представяте Европа след зимата, която предстои?

Европа ще се справи, ще намери начини и алтернативни доставчици (на газ и петрол, бел. ред.). Може би няма да е лесно, ще има проблеми, но ще се справи. Сега ще започнат сериозни преговори с ОПЕК за увеличение на квотите за добив и доставки, България ще използва интерконектора с Гърция, ще се увеличат доставките от Ирак, Казахстан, Узбекистан. Въпросът с енергоносителите ще бъде решен - Европа е стара, всичко е преживяла, ще преживее и това! Но Путин ще загуби целия европейски и северноамерикански пазар. Това ще бъде колосален удар по руската икономика.

А вие кога ще се върнете в Русия?

Когато го няма Путин. Срокът на моята емиграция съвпада със срока на неговото пребиваване в Кремъл.

Интервюто взе Спас Спасов

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-(
    evpetra
    • - 1

    Мда-а, 70 шпиони са малко. Капка в морето.

    Нередност?
Нов коментар