🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Всички чакат третия мандат

При невъзможност за сформиране на мнозинство президентът ще бави процедурата максимално за нови избори през март

От това на кого президентът Румен Радев ще връчи третия мандат ще стане ясно и дали все пак ще бъде направен опит за сформиране на правителство в този парламент, или ще се отиде на поредните предсрочни избори
От това на кого президентът Румен Радев ще връчи третия мандат ще стане ясно и дали все пак ще бъде направен опит за сформиране на правителство в този парламент, или ще се отиде на поредните предсрочни избори
От това на кого президентът Румен Радев ще връчи третия мандат ще стане ясно и дали все пак ще бъде направен опит за сформиране на правителство в този парламент, или ще се отиде на поредните предсрочни избори    ©  Цветелина Белутова
От това на кого президентът Румен Радев ще връчи третия мандат ще стане ясно и дали все пак ще бъде направен опит за сформиране на правителство в този парламент, или ще се отиде на поредните предсрочни избори    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • С паритета между двете най-големи политически сили ГЕРБ и ПП първият и вторият мандат изглеждат обречени, дори при предложен състав на правителство
  • След като получи отказ от ПП и ДБ за общо правителство с ГЕРБ, Бойко Борисов заговори за кабинет с третия мандат на "Български възход"
  • Крайната дума обаче коя от останалите формации извън ГЕРБ и ПП ще получи третия мандат обаче ще е на президента

Близо месец и половина след парламентарните избори въпросът ще може ли това Народно събрание да сформира управляващо мнозинство или ще се върви към пореден предсрочен вот в края на зимата все още няма отговор. Президентът Румен Радев тактически бави връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ, но условията на сложното политическо уравнение кой с кого и как би могъл да сформира редовно правителство продължават да мъчат партиите в парламента, въпреки че тази седмица отпадна едно от тях.

"Продължаваме промяната" (ПП) заявиха, че "няма да влизат в коалиция с ГЕРБ в нито един мандат", с което парираха опитите на лидера й Бойко Борисов да привлече за евентуални партньори Кирил Петков и Асен Василев. Същото заявиха и от "Демократична България" (ДБ), които призоваха ГЕРБ да подкрепят правителство на ПП и ДБ с втория мандат, но без да участват пряко в него. Така бяха попарени и надеждите на Борисов обединението да бъде мост между ГЕРБ и ПП в хипотетичен кабинет с евентуален трети мандат на ДБ.

При тази ситуация пред Борисов остават два възможни хода. Единият е да приеме предложението на "Демократична България", но това освен отказ от участие във властта ще означава и поемането на сериозни ангажименти за подкрепа на съдебна реформа, включително и за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Тези условия очевидно не устройват Борисов, защото той вече отговори, че няма как първата политическа сила да подкрепи кабинет на втората, без да участва в него, освен това и много лесно "може да го свали". За лидера на ГЕРБ изглежда неприемлив и вторият вариант - да влезе в явна коалиция с ДПС и евентуално БСП, най-малкото защото това ще нанесе репутационни щети на партията му, които поне досега се опитваше за избегне.

При това развитие ситуацията към момента изглежда така:

  • С паритета между двете най-големи политически сили ГЕРБ и ПП първият и вторият мандат изглеждат обречени, дори при предложен състав на правителство.
  • Известен шанс за съставяне на кабинет има с третия мандат, при който биха могли да се замаскират неприемливи колаборации под формата на програмен или експертен, но вероятността това да се случи засега не изглежда голяма.
  • Крайната дума за това коя от останалите формации извън ГЕРБ и ПП ще получи третия мандат обаче ще е на президента, а от решението му до голяма степен ще зависи дали е възможно съставянето на някакво правителство или ще се върви към предсрочен вот.

В този сложен танц между парламента и президента има само две ясни неща. Едното е нежеланието на част от формациите да отидат отново на предсрочни избори заради реалната опасност да се повтори същият резултат. Другото е страхът, че ако и този парламент се провали, избирателите ще продължат да наказват партиите с още по-ниска активност, а тази, която бъде нарочена за главен виновник, може да получи червен картон, както се случи с партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". По тази причина градусът на политическото противопоставяне в сегашното Народно събрание е значително по-нисък в сравнение с предходните три. Това прави възможни официални срещи и разговори между непримирими политически опоненти като ГЕРБ и ПП или ГЕРБ и БСП например, които иначе едва ли биха седнали на една маса. Липсват и бурните скандали в пленарната зала, а по-голямата част от гласуваните важни решения минават с голямо мнозинство, при някои дори и конституционно.

Кой как гледа към предсрочния вот

Първата политическа сила ГЕРБ няма интерес от предсрочни избори за парламент заради предстоящите догодина местни избори. До голяма степен силата на партията се крепи на позициите й в местната власт, а участието в държавното управление е ресурс, чрез който формацията на Борисов може да задържи влиянието си в областните градове и по-малките населени места. По същите причини ДПС също не желае нови избори, а се надява чрез включването си в някакво мнозинство да получи отново излаз към властта. В ДБ са скептични, че евентуални нови избори ще възпроизведат много по-различна парламентарна конфигурация от сегашната и пред тях отново ще стои дилемата за някакъв вид партньорство с ГЕРБ. Представители на ПП също казват, че преобладаващото мнение в партията е, че не може да се предвиди какво би се променило при избори напролет.

При нови избори пък изобщо не е сигурно влизането на "Български възход" в парламента, които едва прескочиха 4-процентната бариера през октомври.

Най-драматично обаче е положението в БСП, които изглеждат притиснати като в менгеме. От една страна, социалистите не желаят да отидат отново на избори заради притесненията от нов рекорден срив. В същото време обаче и оставането на служебното правителство на президента Румен Радев на власт също е заплаха най-вече за лидера Корнелия Нинова и партийното ръководство - заради конфликта с назначаваните на управленски позиции представители на вътрешната опозиция в БСП. Опонентите на Нинова имат интерес сегашното ръководство на партията да се провали и от тази гледна точка евентуално връщане на БСП във властта би могло ако не да спре този процес, то поне да го тушира. По тези причини Нинова зае по-неутрална позиция в този парламент и държи открехната вратата и в двете посоки - както към бившите си коалиционни партньори от ПП, така и към ГЕРБ и ДПС. С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП Вежди Рашидов беше избран за председател на парламента и беше върната хартиената бюлетина.

Всички тези страхове карат политическите сили да калкулират ползите и вредите от дилемата, която в най-скоро време трябва да решат - дали да сформират някакво правителство, или да отидат на предсрочен вот.

За бързи нови избори говорят само от "Възраждане" - с надеждата, че подкрепата за тях ще продължи да расте, както се случи на последните избори.

Сметките с третия мандат

В последната седмица в парламента се заговори по-сериозно за възможността да се сглоби евентуален кабинет с третия мандат, ако бъде връчен на най-малката парламентарна група - на "Български възход". Лидерът на партията Стефан Янев не отрича тази вероятност и дори намеква, че идеята е такъв евентуален кабинет да получи подкрепата на 160 депутати, което на практика е конституционно мнозинство.

Депутати приписват основната подкрепата за такъв вариант на ГЕРБ, ДПС и БСП, като участие в хипотетичното правителство да имат сегашни служебни министри и дори фигури от средите на десницата. От "Демократична България" отричат да са водени с тях подобни разговори, но не изключват между ГЕРБ, ДПС и БСП да се оформи някакво партньорство.

Частично слуховете за подобен сценарий с третия мандат започнаха да се подхранват и от Борисов. След като получи отказ от ПП за евентуално партньорство дори с третия мандат, лидерът на ГЕРБ заговори за "правителство по политики, при което няма да има никакво значение фигурата на премиера и министрите". "То ще е с кратък мандат - или до лятото, или до местните избори, или до евроизборите", каза Борисов. А в четвъртък директно заяви, че шансовете за сформиране на такова правителство са най-големи с мандата на "Български възход". Заместникът му в партията Томислав Дончев пък нарече такъв кабинет "политически стерилен", защото в него нямало да участват ярки политически фигури и ще разчита на подкрепа от "повече партии". "Един такъв модел може да не се окаже толкова лош", каза Дончев пред Нова TV.

Депутати от ГЕРБ оценяват по различен начин възможността да се случи такова правителство. Според едни участието им в такава конфигурация е с нулев шанс, според други такъв вариант е "възможен", а според трети вероятността е 50 на 50. На такъв процент залагат и от ДПС. От БСП също отричат с тях да са водени разговори за участие в подобна формула за управление и дори предполагат, че президентът ще връчи третия мандат отново на тях.

"Кръчмарят" е президентът

Всъщност всички тези сметки около третия мандат са малко без кръчмар, защото не е ясно на коя парламентарна група президентът ще го връчи. Борисов го призова да свика КСНС с идеята на него да се изясни на коя политическа сила ще бъде дадена последната възможност за съставяне на кабинет, но предложението му не се прие. "Преговорите за съставяне на правителство са между партиите, а не между президента и партиите. Аз не участвам в коалиции", каза в отговор Радев.

Очевидно поне засега президентът ще продължи да държи в напрежение партиите. С различна вероятност като получатели се сочат БСП, ДБ и "Български възход". От ДБ обаче са скептични заради сблъсъка им с президента по подкрепата за Украйна, който заради позицията им ги нарече "войнолюбци". Не е изключено все пак третият мандат да бъде даден и на Стефан Янев, но това би се случило, ако наистина се постигне договорка за съставяне на някакво временно правителство, в което със своя квота да участва и Радев.

По-вероятно изглежда, мандатът да отиде отново в БСП, въпреки че социалистите имат наъ-малък шанс да го реализират. Първо, защото ГЕРБ имат решение на национална конференция да не влизат в коалиция със социалистите. БСП трудно ще получи подкрепа и от ДБ.

Всъщност от това на кого ще бъде връчен третият мандат ще стане ясно и дали все пак ще бъде направен опит за сформиране на правителство в този парламент, или ще се отиде на поредните предсрочни избори. Според споделените от президента намерения по време на консултациите, ако се стигне до предсрочен вот, той да е в средата на март.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 2
    • + 2

    Президентско и безотчетно:
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161065470626189
    Сдружение с нестопанска цел на съпругата на президента Румен Радев – Десислава Радева не е подавало отчети от 2017 г. до днес.
    В управата на сдружението е и съпругата на назначения от президента Радев бивш служебен регионален министър Спас Попниколов. Стела Попниколова пък е бивш шеф на дирекция в АПИ и е разследвана като длъжностно лице за катастрофата с автобуса край Своге. Учредител на сдружението е и синът на сегашния главен секретар на президента Радев – Цвета Тимева, преди това секретар по регионално развитие. Тимева също e бивш служител на АПИ.

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 2
    • + 2

    Мутри вън - Шмекери вътре!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161076267241189
    Сдружението на Десислава Радева е промотирано официално от президентската институция.

    Нередност?
  • 3
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 1

    пРезидентът Радев... Въпреки че беше гласувано за него поради заявленията как ще изцица дембелите на крадокрацията... обърна омлета и вече е на достлук с корупцията... Нищо... добро не се очаква за обикновения български гражданин...
    Призив за оставка, след като подмени вота... или импийчмънт...
    НАТО генерал... като руска матрьошка.. омерзително!...

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 3

    Задачата от Козяк да се сформира на всяка цена в този парламент евроатлантическо правителство от удобните полит.партии, видимо се сблъсква с нежеланието на суверена това да се случи. Просто защото подсказаните решения на това правителство ще пратят децата на суверена да мрат из украинските степи.

    Единствената надежда за разум VS зависимостите на партийните вождове в момента е Радев.

    Никакво съпартийно правителство в това НС не е задължително да има, защото достатъчно непредставително малцинство от избирателите вкараха в него партии с реално едноцифрени проценти подкрепа. Както и да се събират едноцифрениците, те не представляват мнозинството българи. Още повече с агресивните си позиции.

    Изборите не са нищо страшно! Те са механизъм за реализация на вижданията на мнозинството граждани за нужните политики. Те не са изпратили във властта хора, които да вкарат страната във война!
    А това действие на партийците е елемент от дисфункцията на т.нар. представителна демокрация - избираме едни партийни хумункулуси, които от деня след изборите започват да мислят (и решават) вмест нас.

    Не това е демокрацията.
    Но както върви, скоро ще получим съвсем друга дефиниция и на това понятие.

    Нередност?
  • 5
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 1

    Всичко това е вярно, но никой няма да праща българи да умират в украинските степи. Просто защото Путин ще се удави в тази своя безумна авантюра много преди някоя длуга държава да реши да праща свои войници там. Което в момента никой не е решил.

    Нередност?
Нов коментар