Финансовите пазари: Кога инвеститорите ще видят светлина в края на цикъла

Пазарите все още са далече от паника, но времето "да бъдем алчни" може да е по-близо, отколкото някои смятат

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Игор Василаки е старши инвестиционен анализатор в базирания в Бостън фонд Verdad Advisers и съуправляващ инвестиционното портфолио на компанията. Преди това е работил в McKinsey & Company. Завършил е Американския университет в България и има магистърска степен по бизнес администрация в Станфорд.

Инфлацията бумти, високите цени на енергията парализират бизнеса и всяват паника преди зимата, войната бушува в сърцето на Европа, социалното напрежение расте в развиващите се пазари и списъкът продължава.

В личен план това са нещастия, а в някои случаи и трагедии. Но в общ план - основание за предпазлив оптимизъм за контрарианските (действащи обратно на преобладаващите пазарни тенденции - бел.ред.) инвеститори. Причините са в поведението на инвеститорите, от една страна, и уроците на историята - от друга

Проучванията показват, че инвеститорите са склонни да екстраполират последните тенденции в бъдещето. На пазарите, когато нещата са добре, получавате положителен импулс. Когато нещата са много добри или добри за много дълго време, се стига до еуфория "купувайте на всяка цена". Не се гледа по-далеч от резултатите от едно десетилетие на растеж и експанзия: meme акции, търгувани при умножена по 130 EBITDA (оперативната печалба преди данъци, такси и др. разходи - бел.ред.) и NFT за милиони долари си осигуриха място в историята на финансовите пазари.

Същата концепция се прилага и когато пазарите се обърнат. Когато нещата са лоши, получавате негативен импулс. Когато са много лоши или лоши за много дълго време, се стига до паника и "купувайте на безценица". Както Уорън Бъфет елегантно се изрази - когато другите се страхуват, е времето да бъдем алчни. Сега ли е едно от тези времена?

В края на краищата цените на петрола са с 30% под върховете си от март и юни, надеждите за стабилизиране на инфлацията растат на фона на охлаждането й в САЩ за втори пореден месец, което доведе до ново рали на фондовия пазар след октомврийското. Въпреки това историята, изглежда, изисква повече търпение.

Изминаха над 50 години от последния път, когато инфлацията беше проблем в развития свят. Точно както днес десетилетие на фискално и парично облекчаване през 60-те години постави началото на спиралата заплати-цени през 70-те години. И точно както днес шок в доставките на петрол - тогава беше петролното ембарго на развитите пазари през 1973 г., изостри още вече тежкия проблем с инфлацията. Ако вземем за пример САЩ, Федералният резерв трябваше да повишава лихвите, докато достигнат нивото на инфлацията - 12% през 1974 г.,за да спре по-нататъшното увеличение на цените.

Това приключи с рецесия, която "изтри" 40% от пазара на акции.

Както Уорън Бъфет елегантно се изрази - когато другите се страхуват, е времето да бъдем алчни. Това време може да е по-близо, отколкото някои си мислят.

Ако следваме същия модeл, сегашните повишения на лихвените проценти би следвало да продължат, докато пазарното дъно може да е на разстояние от минус 20%. Разбира се, подобни паралели може да са прекалено опростенчески. В крайна сметка тогава Федералният резерв беше по-малко независим и компетентен; фиксирането на долара към златото току-що беше прекратено и също допринесе за инфлацията; по-голямата част от композицията на S&P 500 беше в петролни акции, а не в технологии; а новоизобретеният мобилен телефон Motorola беше с размерите на две строителни тухли.

И все пак, несъвършените исторически паралели може да са по-малко опасни от мантрата, че "този път е различно".

А за онези, които с право търсят отговори отвъд историческите анекдоти, Ръсел Нейпиър*, един от бившите "старейшини" на CLSA, който през лятото на 2020 г. предупреди, че инфлацията не е преходна, предлага рамка за оценка на пазарните обрати. В книгата си "Анатомия на мечката" той посочва три ключови фактора при възстановяването на пазара от всяка от най-важните финансови кризи през XX век:

  • подобряване на корпоративните кредитни условия
  • движено от търсенето покачване на цените на суровините
  • спадащи нива на инвентара.

Интуитивно в добри икономически времена корпоративните заеми са по-евтини и по-лесни за получаване, предприятията увеличават дейността си и повишават търсенето на проциклични суровини като петрол или мед, а потреблението се ускорява, като по този начин изчерпва инвентарите по-бързо.

Уви, тези три показателя все още не изглежда да сочат по-добри времена. Индикаторът за това колко лесен е достъпът на малкия бизнес до пазара на дълг - спредовете по високодоходните облигации, нарасна с 200 базисни пункта спрямо година по-рано и продължава да е във възходящ тренд. Цените на петрола започнаха да падат, тъй като шокът в предлагането започна да намалява и икономическата активност е в застой. А средният оборот на инвентара в S&P 500, като мярка за това колко бързо се използва и заменя, е с отрицателна тенденция в сравнение с преди година.

Накратко, пазарите показват признаци на безпокойство, но все още са далече от паника. И дори и да не е очевидно в средата на поредното рали на акциите, може да видим по-нататъшен икономически спад, преди да видим възстановяване.

Накратко, пазарите показват признаци на безпокойство, но все още са далече от паника.

И така, за какво можем да сме оптимисти? Ами, мисля, че денят да бъдем алчни може да е по-близо, отколкото някои смятат. Най-крехката част от пазара вече е коригирана, като гореспоменатите "меме акции" и NFT сега се търгуват за центове от своите "пикови" долари. По-широкият пазар също претърпя известна корекция на оценката.

Когато на акциите на добре управляваните компании започнат да им липсват печалби и последният "купувач на всяка цена" спре да купува, паниката има склонност да се установява с бясна скорост. И това е моментът, когато инвеститорите, които плуват срещу течението, ще видят светлината в края на... цикъла.

*Проф. Ръсел Нейпиър - историк и пазарен стратег, един от легендарните permabears ( които последователно се придържат към негативни очаквания) коментатори на финансовите пазари, който няколко пъти е предсказал големи кризи. Преди две години предупреди за завръщането на инфлацията, а според неотдавнашната му прогноза инвеститорите трябва да се подготвят за 15- до 20-годишна фаза на структурно повишена инфлация и финансова репресия (набор нормативни разпоредби и непазарни ограничения, с които правителствата косвено се финансират от бизнеса, за да покрият публични дългове - бел. ред.).

Все още няма коментари
Нов коментар