🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Blackstone ограничава тегленето от имотния си фонд

Инвеститорите имат право да изтеглят 2% от активите си месечно и 5% за всяко тримесечие

Стив Шварцман управлява една от най-големите инвестиционни компании в света
Стив Шварцман управлява една от най-големите инвестиционни компании в света
Стив Шварцман управлява една от най-големите инвестиционни компании в света    ©  Reuters
Стив Шварцман управлява една от най-големите инвестиционни компании в света    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Blackstone ограничи тегленията от инвеститори от своя фонд за недвижими имоти след рязкото нарастване на заявките за теглене от инвеститорите. Инвеститорите могат да изтеглят до 5% от дяловете си през всяко тримесечие, след което Blackstone може да ограничи тегленията, за да предотврати разпродажба на неликвидните си дялове в недвижимите имоти, предава Financial Times.

Според писмо, изпратено до инвеститорите в четвъртък, инвестиционната компания е изпълнила само 43% от заявките за теглене на инвеститорите във фонда Blackstone Real Estate Income Trust (BREIT) през ноември. През октомври BREIT е получил заявки за теглене на стойност 1.8 млрд. долара (2.7% от нетната стойност на активите от 69 млрд. долара) и вече е получил заявки през ноември и декември, надхвърлящи тримесечния лимит. Фондът е позволил на инвеститори да си получат обратно 1.3 млрд. долара през ноември и ще разреши на инвеститорите да изтеглят само 0.3% от нетните активи на фонда през декември, се казва още в писмото.

Според двама източници, запознати със случващото се, сътресенията на азиатските пазари, подхранвани от опасенията за икономическите перспективи и политическата стабилност на Китай, допринасят за тегленията. Според тях по-голямата част от теглещите инвеститори са били от Азия и са се нуждаели от ликвидност, пише Reuters.

Спорна оценка

Източник, близък до фонда, твърди, че много инвеститори са обезпокоени, че Blackstone действа бавно да коригира оценката на BREIT спрямо това на публично търгуваните REIT, чиято оценка се понижи на фона на повишаващите се лихвени проценти, съобщава Reuters. От началото на годината Blackstone е отчел възвръщаемост 9.3% за своя тръст без таксите, за разлика от публично търгуваните REIT. За същия период Dow Jones U.S. Select REIT Total Return Index е спаднал с 22.19%, а Vanguard Real Estate Index Fund ETF се е понижил с 23.72%.

Този резултат кара някои инвеститори да поставят под въпрос начина, по който Blackstone оценява своя REIT, заявява Алекс Снайдър, портфолио мениджър в CenterSquare Investment Management LLC. "Хората прибират печалби на стойността, която Blackstone посочва за акциите си на REIT", каза Снайдър.

Говорител на Blackstone отказа да коментира пред агенцията как компанията пресмята стойността на един дял във фонда, но заяви, че неговото портфолио е съсредоточено в жилища под наеми, логистични услуги в южните и западните части на САЩ, където договорите за наем са краткосрочни, а наемите изпреварват инфлацията. Той също така добавя, че BREIT разчита на дългосрочна дългова структура с фиксиран лихвен процент, което я прави устойчива. "Нашият бизнес се гради на резултати, а не на потоци от средства, а резултатите са стабилни", каза говорителят.

Все още няма коментари
Нов коментар