🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заложническа тактика: Как Орбан изнудва Брюксел за милиардите

Унгария блокира помощта за Украйна и глобалната данъчна сделка, докато не получи парите от европейските фондове

Брюксел и Орбан спорят за ерозията на демокрацията в Унгария от години
Брюксел и Орбан спорят за ерозията на демокрацията в Унгария от години
Брюксел и Орбан спорят за ерозията на демокрацията в Унгария от години    ©  Reuters
Брюксел и Орбан спорят за ерозията на демокрацията в Унгария от години    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Паола Тама - репортер, отразяващ икономиката на ЕС, и Лили Байър - репортер, покриващ Централна Европа, в анализ за европейския "Политико"

Унгарският премиер Виктор Орбан държи ЕС като заложник, искайки си милиардите евро в замяна на вдигане на ветото по въпроси като помощта за Украйна и глобалната сделка за корпоративния данък. Става дума за парите от фондовете на ЕС, които според него страната заслужава да получи като членка на съюза. Брюксел обаче ги задържа заради подкопаването на демократичните ценности в Унгария и настоява Будапеща първо да извърши серия от реформи.

В момента двете спорещи страни се придвижват към споразумение - очаква се скоро ЕС да разблокира парите, след като Унгария обеща да въведе реформи. Европейските лидери настояват с мерките да бъде сложен край на неспазването на демократичните норми и евросредствата да бъдат по-добре защитени от корупция. Будапеща твърди, че е искрена, когато обещава да изпълни ангажиментите си.

Но недоизказан остава основен фактор, който тласка преговорите към приключване - Орбан блокира едни от най-належащите за ЕС инициативи, включително спешната помощ от 18 млрд. евро за Украйна и световната сделка за въвеждане на минимален корпоративен данък. Неговата цел? Да накара Брюксел да му даде милиардите. "Това чисто и просто е изнудване", посочва дипломат от ЕС.

Залозите са високи. При липсата на споразумение Брюксел рискува да загуби репутацията си, че може да даде обещаната помощ на Киев или да завърши подкрепяната от него глобална данъчна договорка. Финансовите министри на ЕС формално ще кажат мнението си дали да се отпуснат парите на Унгария на 6 декември. Но крайният резултат вече изглежда предопределен.

Унгария най-после седна на масата за преговори, тъй като не желае да загуби средствата от ЕС.

Брюксел и Будапеща спорят за ерозията на демокрацията в Унгария от години. Но възможността да се изгуби достъпът до европейските милиарди доведе конфронтацията до точка на кипене. Европейската комисия (ЕК) иска правителството на Орбан да подсили съдебната независимост и да подобри антикорупционните мерки, като се опитва да окаже натиск чрез задържането на 5.8 млрд. евро от фонда за възстановяване от пандемията и орязването на 7.5 млрд. евро от регулярните еврофондове. След месеци на противопоставяне Унгария най-после седна на масата за преговори, тъй като не желае да загуби средствата от ЕС на фона на икономическите трудности.

Крайните срокове наближават. Времето за Брюксел да одобри унгарския дял от възстановителните фондове изтича и се очаква решението да бъде взето до края на месеца. А Орбан трябва да изпълни обещаните 17 реформи или да не получи част или всички 7.5 млрд. евро. Сделката е в процес на оформяне, като Будапеща вероятно ще получи достъп до парите от фонда за възстановяване, ако завърши реформите, което ЕК ще представи като крачка напред.

Като част от заформящия се политически компромис предложеното спиране на 7.5 млрд. евро вероятно също няма да бъде изпълнено, въпреки че Брюксел все още трябва да финализира позицията си. ЕС подчертава, че процесът може да бъде рестартиран, ако антикуропционните реформи не доведат до резултат. Все пак очакваната победа за Орбан идва с рискове за дългогодишния унгарски лидер. Поведението на Будапеща я направи по-изолирана от всякога на европейската сцена и доверието към страната е в най-ниската си точка. Същевременно антикорупционни активисти твърдят, че реформите на Орбан са недостатъчни, а планираните мерки за съдебната реформа са прекалено малко и прекалено късно. Това означава, че нови финансови битки с ЕС може да предстоят.

ЕС подчертава, че процесът може да бъде рестартиран, ако антикуропционните реформи не доведат до резултат.

ЕК трябва да одобри възстановителния план на Унгария до края на ноември, за да има достатъчно време за страните от ЕС да приемат и да финализират споразумението с Будапеща до края на годината. Това е крайният срок, след който правителството на Орбан ще загуби 70% от грантове на стойност 5.8 млрд. евро.

Решението на колегията на еврокомисарите беше отлагано със седмици, но сега е насрочено за 30 ноември. В същия ден се очаква ЕК да представи своето заключение дали Будапеща е спазила 17-те реформи, които трябва да бъдат изпълнени, за да се гарантира достъпа до 7.5 млрд. евро от регулярните еврофондове. Отпускането на тези пари е под въпрос заради механизма за върховенството на закона, който позволява на ЕС да блокира обичайните бюджетни изплащания, ако парите са застрашени от корупция.

Но според депутата в Европейския парламент от германските свободни либерали Мориц Кьорнер "ако ЕК отпусне средствата на Орбан, председателят Урсула фон дер Лайен ще бъде лично отговорна за превръщането на Унгария в корупционно блато".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hgg21387465 avatar :-|
    hgg21387465

    Колегите от "Капитал" не разбраха ли, че ЕС се разпада. Има ново блоково преструктуриране. Когато през 1956 г. Унгария се вдигна срещу СССР сигурно същите тия, които сега пишат срещу Орбан, са писали във възхвала на великия и непобедим СССР. За разлика от нас, унгарците имат свой собствен поглед върху случващото се, основан на националните си интереси и визия за това къде е мястото на Унгария на европейската карта. Полша, благодарение единствено на това, че застана зад САЩ и Англия в конфликта с Украйна, не бе сполетяна от същата участ, както Унгария. Ако скъпият читател си спомня, ЕК също беше започнала десетки наказателни процедури срещу Полша преди войната в Украйна. Също така да не забравяме,че именно Украйна, Полша и Чехия бяха тези страни, благодарение на които падна Източния блок.

    Нередност?
Нов коментар