Пукнатината в отношенията между Унгария и Полша се разраства

Въпросът е дали след приключването на руската война в Украйна идеологическото им приятелство ще бъде възстановено

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че негов приоритет е възстановяването на връзките с Полша, пострадали заради войната в Украйна
Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че негов приоритет е възстановяването на връзките с Полша, пострадали заради войната в Украйна
Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че негов приоритет е възстановяването на връзките с Полша, пострадали заради войната в Украйна    ©  Reuters
Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че негов приоритет е възстановяването на връзките с Полша, пострадали заради войната в Украйна    ©  Reuters

Разрастващата се пукнатина в отношенията между Полша и Унгария показва как европейският политически пейзаж се променя заради руската инвазия в Украйна, която има потенциала да генерира съществени последици след години, в които тандемът Варшава - Будапеща беше в ролята на "лошото момче" в ЕС.

През април унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че негов приоритет е възстановяването на връзките с Полша, пострадали заради войната в Украйна. Но до този момент тенденцията е обратна в резултат на базовите различия в реакцията спрямо руската агресия към Киев, пише Financial Times.

Миклош Митрович от Унгарската академия на науките посочва пред британската медия, че въпреки всичко Варшава и Будапеща имат много неща, които ги свързват: "След като войната приключи, Орбан може да очаква управляващата партия "Право и справедливост" в Полша отново да го оцени като партньор във вътрешните и външнополитическите битки. Колкото по-бързо свърши войната, толкова по-бързо идеологическото приятелство може да бъде възстановено." Засега обаче ситуацията не изглежда по този начин.

Противоположни позиции

В момента Полша е един от най-изявените защитници в ЕС на по-твърдите мерки срещу Москва. Докато Орбан седмици наред беше против по-категоричните санкции заради ефекта им върху унгарската икономика, като накрая си издейства правото да продължава да използва евтин руски петрол, получаван чрез тръбопровод.

Брюксел често влизаше в сблъсъци с правителствата в Унгария и Полша заради подкопаване на демократичните стандарти. Но дисциплинарните му процедури бяха неубедителни, тъй като всяка една от двете страни можеше да прибегне до вето, за да защити партньора си от наказателни мерки. "Връзката между Варшава и Будапеща беше тяхната спасителна мрежа, което означаваше, че те не се страхуваха, че ще бъде задействан чл. 7 и ще трябва да си понесат последствията. Но сега между тях не е останала голяма любов и въпросът е дали ще видим допълнително влошаване на отношенията", посочва пред FT пожелал анонимност дипломат от ЕС.

Пред британската медия Едит Згут-Пшибилска от Полската академия на науките твърди, че двете държави се намират в напълно нова ситуация заради руското нападение на Украйна. "Орбан не може да се отдели от Кремъл, дори и да иска, което го прави радиоактивен за полските политици. В Полша има избори следващата година и управляващата партия ще трябва да отговаря пред обществото, мнозинството от което подкрепя преосмисляне на отношенията с Унгария", коментира Згут-Пшибилска.

По-благосклонно отношение

Сега Полша се радва на много по-благосклонно отношение от страна на Брюксел, след като обеща корекции в своята спорна съдебна реформа. Миналата седмица Варшава получи одобрението на Европейската комисия за своя възстановителен план за 36 млрд. евро, което беше ознаменувано от визитата на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в полската столица. Докато пакетът на Унгария за 7.2 млрд. евро остава блокиран, а през април Брюксел прибегна до своя нов механизъм, позволяващ му да спре евросредства за Будапеща поради съмнения за корупция.

Лидерите на ЕС искат да демонстрират солидарност с Варшава предвид твърдата й линия срещу Русия и готовността да приеме 3.5 млн. украински бежанци, повече от всяка друга страна членка. И все пак решението да се одобри полският възстановителен план предизвика полемика в Брюксел заради продължаващите съмнения относно желанието на управляващите във Варшава да прекратят атаката си по съдебната независимост.

В крайна сметка Брюксел постави условие на Полша, че трябва да се придържа към договорените ангажименти, за да получи финансиране. И както посочват европейски представители: "Не че всичко е наред с Полша. Борбата продължава".