НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Окончателно: ЕС замразява 6.35 млрд. еврофондове за Унгария, изисква ключови реформи

За първи път Европейската комисия използва новия механизъм, за да принуди правителствата да предприемат действия за върховенството на правото

Орбан постигна частичен успех в спора с Брюксел, но тепърва Будапеща трябва проведе редица реформи, за да получи парите по възстановителния план
Орбан постигна частичен успех в спора с Брюксел, но тепърва Будапеща трябва проведе редица реформи, за да получи парите по възстановителния план
Орбан постигна частичен успех в спора с Брюксел, но тепърва Будапеща трябва проведе редица реформи, за да получи парите по възстановителния план    ©  Reuters
Орбан постигна частичен успех в спора с Брюксел, но тепърва Будапеща трябва проведе редица реформи, за да получи парите по възстановителния план    ©  Reuters

След седмици на дебати и изнудване в понеделник вечерта Унгария успя да повлияе на решението на страните от ЕС да намалят сумата на предложеното замразяване на европейското финансиране за страната до 6.35 млрд.евро. Европейската комисия за първи път задейства т.нар. механизъм за условност, обвързващ еврофинансирането с върховенството на правото, за Унгария още през април тази година. През септември комисията предложи замразяване на 7.5 млрд. евро, или над една трета от кохезионния бюджет на Унгария (за 2021 - 2027 г.) и забрани на страната да поема правни задължения с т.нар. тръстове от обществен интерес. Опасенията бяха, че парите може да подпомогнат корупцията в страната.

Чешкият посланик в ЕС Едита Хрда каза пред брюкселското издание на Politico, че посланиците са се съгласили да замразят 55% от три кохезионни програми на ЕС за Унгария, вместо 65%, предложени от Урсула фон дер Лайен. Макар разликата да не е толкова значителна, ключовата победа за Унгария е, че ЕС одобри плана за възстановяване на страната в размер на 5.8 млрд. евро безвъзмездни средства. Ако това не се беше случило до края на 2022 г., страната щеше да загуби окончателно 70% от полагащите й се средства по него.

По подобен начин средствата по плана бяха задържани за година и половина поради опасения за отстъпление от демокрацията. Страните членки обаче поставиха одобрението под условие, че Будапеща трябва да завърши 27-те обещани реформи за борба с корупцията и съдебна независимост, преди да получи парите.

Резултатът е частична победа за унгарския премиер Виктор Орбан, който прекара месеци в шантаж, че може да използва вето за важни решения на съюза, докато не бъдат отпуснати полагащите се средства. В негова полза бяха два фактора: система на ЕС, която изисква единодушие по много важни решения, и силното желание на блока да запази обединението си в условията на война в Украйна.

Решението все пак трябва да бъде формално одобрено от правителствата на държавите в сряда. Средствата не са напълно изгубени, а само временно замразени и при благоприятни условия през следващата година могат да бъдат отпуснати.

Като част от сделката, постигната между посланиците на ЕС късно в понеделник, Унгария вдигна ембаргото си за общия европейски заем за Украйна в размер на 18 млрд. евро.

Икономически проблеми

Премиерът популист Виктор Орбан се нуждае от средствата за закъсалата икономика на страната, в която инфлацията се покачва до 26%, държавният дълг расте, а форинтът значително се обезценява.

Управителят на Унгарската централна банка отправи необичайно остро предупреждение за несигурното състояние на икономиката, а Citibank заяви, че Унгария "навлиза в нова фаза на пазарен натиск".

Икономиката на страната е една от най-пострадалите от войната в Украйна. Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие намаля с 0.4% в сравнение с предходното, което означава, че вече сме свидетели на първия етап от очакваната техническа рецесия в Унгария, смятат от нидерландската банка ING. Очакванията са свиването да продължи и през четвъртото тримесечие основно поради намаляване на потреблението и понижената инвестиционна активност.

Предвижданията за следващата година също не са добри - капиталовите разходи ще бъдат ударени от отлагането на публичните инвестиции, а експортно ориентираните сектори електроника и автомобилостроене може да усетят въздействието на забавянето на основните си пазари в ЕС. В есенната си прогноза ЕК намали предвижданията си за 2023 г. на 0.1% от 2.1%.

Само Полша остана против глобален минимален данък печалба от 15%

Будапеща се съгласи също така да се откаже от ветото си върху договорения от ОИСР глобален минимален корпоративен данък от 15%, който да се прилага за големите международни корпорации там, където те правят приходите си, а не там, където са открили офиси за данъчни цели. Минималният корпоративен данък на ОИСР ще стане закон на ЕС, ако до сряда Полша оттегли възражението си срещу тази политика, заяви един от дипломатите на ЕС.
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vhv31612799 avatar :-|
    ефрейтора
    • - 3
    • + 4

    Приказките за неспазване на " Върховенството на правото " в Унгария са за наивници . Основната причина за блокирането на средствата е политиката на Орбан в различни области , която не се харесва на либерал-прогресистките комунета от ЕС...

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba

    ЕС навлиза в неочаквана криза(поне според мен)

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#2] от "dobadoba":

    ЕС напротив - навлиза в съвсем очаквана и самопредизвикана криза.
    По-паметливите помнят речетативите на президента Тръмп, че руският газ е оръжие и ЕС трябва да се отърве от него. И натискът от САЩ при него и още по-силен при Бидон принуди ЕС да въведе 7-8 санкцонни пакета, с които реално се отказа от палзване на руски енергоносители. А някой им направи и услуга, като взриви СП-1 и СП-2, за да не би ЕС, като позамръзне, да размисли.

    Пропагандата - естествено! - обяви, че РФ е оставила милия ЕС на тъмно и студено. 80-те % процента повярваха на мига, разбира се
    ЕС ще преживее с лек уплах тази зима. Проблемите с енергетиката, индустрията , логистичните вериги, демографията и т.н. ще започнат след това и пикът ще е зимата 2023/24.

    Ако дотогава не ни изпарят, естествено...

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 4
    • + 2

    Колега, до 2024 проблемът Путин ще е отишъл в историята. Където му е мястото. И Русия ще води преговори за членство в ЕС и НАТО, за твой ужас. Което ще е по-добре от другия възможен геополитически вариант - Китай да стигне до Урал. Или до Естония и Полша, щото и Беларусия могат да анексират китайците.

    Нередност?
  • 5
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Къде е Путин, къде е т.н. 'върховенството на правото' за което бюрократите в Брюксел се джафкат с Унгария и Полша.

    Ама Орбан и шляхтата гледат да си защитят народа - не можело, трябвало да свирят по ЕС гайдата(примерно като БГ). И оттам се почва кавгата...

    Нередност?
  • 6
    velian avatar :-|
    volarok
    • - 2
    • + 2

    Така се получава, когато човек прекали с кремълските рушвети. Унгария (както и Сърбия) си мисли, че ще може да разчита на благосклонността на запада, както преди 1989 г., но този път не е същото.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#5] от "dobadoba":

    В пропагандните текстове няма никаква конкретика. Търкалят се лишени от смисъл словестни конструкции като например прочутото "върховенство на правото", "борба с корупцията" (ако ЕС наистина имаше намерение да се бори с корупцията, баце щеше да е отдавна в някакъв европандел, а онази хубава гъркиня, зам.председателката на ЕК, нямаша да извива ръцете на катарските принцове за още нули).

    Пропагандата налага изменения на психиката, като чрез ударни и постоянни въздействия способства за деградиране на ценностни и ментални натрупвания. У по-... у по-простите хора - да го кажа направо.

    Затова тази огромна част от публиката не прави връзка между потока приказки и ареста на Ева Каили, заместничката на фон Лайнен. Ако правеше, фалшът щеше да блесне.
    Той пак блести, но малцина го виждаме...

    Какво е "престъплението" на Орбан, за което Брюкселската камарила не говори с конкретика, но пък преследва Унгария? Няколко са: Орбан изгони Шорошовите НПО-та и университета от Будапеща и подхожда твърдо към джендър пропогандата, като със закон забрани популяризацията на трансджендърството сред подрастващите. Но най-тежкото му "престъпление" е, че Фидес печели с квалифицирано мнозинство четвърни поред парламентарни избори и направи смешни "обединените десни сили".

    Каква е "вината" на Варшава? Че след като социалистите на Туск паднаха от власт, Сеймът промени закона за конституционния съд и пенсионира част от назначените от Туск престарели съдии.

    Законодателният орган променя закон и въвежда текстовете му в практиката.
    Къде е липсата на "върховенство на закона"?!

    И защо беше допуснато неявявали са не избори,а назначени по квоти между големите евродържави чиновници налагат волята си над националните парламенти?

    Това е проблемът. И защото е сериозен и говори за израждането на ЕС, замислен като икономически (!) съюз на суверенни държави, пропагандата се опитва да го размармалочи.

    При 80%-те процента безспорно успява...

    Нередност?
Нов коментар