Репресии, война - Ердоган следва наръчника на автократа, за да запази властта си

Президентските избори в Турция през юни са сред най-важните събития в света през тази година

За първи път откакто през 2002 г. Ердоган дойде на власт, има сериозна перспектива за политическа промяна
За първи път откакто през 2002 г. Ердоган дойде на власт, има сериозна перспектива за политическа промяна
За първи път откакто през 2002 г. Ердоган дойде на власт, има сериозна перспектива за политическа промяна
За първи път откакто през 2002 г. Ердоган дойде на власт, има сериозна перспектива за политическа промяна
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пол Тейлър в коментар за европейския Politico

След като срина турската икономика и доведе до обедняване средната класа, която самият той обогати, президентът Реджеп Тайип Ердоган манипулира съдилищата срещу съперниците си и заплашва да въвлече страната си в ненужна война. Това е безмилостен стремеж да опази властта си през 2023 г. - когато ще се отбележи стогодишнината на Турската република - и да се надяваме, че ще се провали.

Президентските избори в Турция, които трябва да се проведат на 23 юни, са сред най-важните - и в никакъв случай най-честните - гласувания в света тази година. Те ще определят дали тази нация от 85 милиона граждани, на пантата на Европа, Азия и Близкия изток, ще продължи да върви по пътя към авторитарна, експанзионистична сила, или ще избере по-либерален, плуралистичен път.

За първи път откакто през 2002 г. консервативната, ислямистки оцветена Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган дойде на власт, има сериозна перспектива за политическа промяна. Инфлацията е над 80 процента годишно, турската лира падна рязко спрямо долара, а популярността на правителството намаля с увеличаването на икономическите трудности.

Според социологическите проучвания Ердоган, който управлява с все по-автократична ръка, след като промени конституцията, за да създаде президентска система по негова мярка, има сериозни политически проблеми - ПСР получава едва 30 процента подкрепа.

Разбира се, отговорът му беше типично брутален както във вътрешен, така и в международен план.

Въпреки възраженията както от Вашингтон, така и от Москва Ердоган огласи подготовката за изпращане на танкове в Сирия, опитвайки се да прогони кюрдските милиции, съюзени със Запада в битката срещу "Ислямска държава", но които Анкара вижда като свързани със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) партизани. Той изглежда решен да създаде буферна зона от другата страна на южната граница на Турция.

Ердоган ще иска да проектира възстановено влияние на Турция в един многополюсен свят.

Междувременно турският президент заплашва да удари съюзника си в НАТО Гърция на фона на фабрикувани спорове за газови сондажи, Кипър и предполагаемата "милитаризация" на гръцките острови в Егейско море. Международната икономическа и политическа цена на подобно действие обаче го прави силно невероятно.

Откакто започна инвазията на Русия в Украйна, Ердоган позиционира Турция като незаменим посредник между Москва и Киев, като помага за отпушването на сделки и организира разговори между американски и руски шефове по сигурността. Той подкрепи Украйна - включително с продажби на военни дронове, като същевременно поддържа търговски и енергийни връзки с Русия, без да застрашава личните си отношения с Владимир Путин или да си навлече гнева на Запада.

У дома турският президент използва правосъдна система, която не се слави със своята независимост, за да се опита да дисквалифицира своите най-мощни потенциални съперници. Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу - популярна фигура от светската лявоцентристка Републиканска народна партия, който може да бъде обединяващ опозиционен кандидат за президент, току-що беше осъден на над две години затвор и му беше забранено да заема публична длъжност - за "обида на обществеността длъжностни лица". Засега висящите обжалвания на решението са спрели изпълнението на присъдата, но Ердоган може да се опита да ускори съдебния процес, така че на съперника му да бъде забранено да се кандидатира на изборите догодина.

Заедно с това над 100 политици от основната прокюрдска Демократична партия на народите (ДПН) продължават да бъдат съдени за предполагаеми терористични престъпления, което може да доведе до забраната й. ДПН не е част от шестпартийния опозиционен алианс, който съставя обща избирателна платформа, включваща от социалдемократическата левица до либералната десноцентристи. Въпреки това тя може да се окаже ключова, ако - както сочат проучванията - нито ПСР, нито опозицията спечелят мнозинство в парламента.

Самият Ердоган, бивш кмет на Истанбул, беше подложен на подобен съдебен тормоз, преди ПСР да триумфира през 2002 г. Осъден на една година затвор за четене на предполагаемо ислямистко стихотворение, на него му беше забранено да се кандидатира за длъжност и беше принуден да чака, преди да стане министър-председател.

Остава да се види колко далеч е готов да стигне този път и по отношение на реални военни действия, за да изиграе националистическата карта в борбата си за преизбиране.

За 20 години на власт Ердоган залитна от политика на "нулеви проблеми със съседите" към открит или латентен конфликт със Сирия, Гърция, Израел, Египет, Саудитска Арабия и Армения. През последните месеци обаче той започна сближаване с няколко от тези противници - отчасти защото провалът на подкрепяните от Турция въстания от Арабската пролет го принуди да коригира външната си политика, но също и защото отчаяно се нуждае от арабски и западен капитал, за да укрепи икономиката, изкормена от неговата безразсъдна политика за поддържане на ниски лихвени проценти.

Брюксел трябва редовно да купува помощ от Турция, за да държи близо 4 милиона сирийски бежанци на своя територия, вместо да ги остави да наводняват Гърция.

Въпреки че общественото мнение в Турция е силно националистическо, едно сухопътно нахлуване в Сирия, което ще предизвика реакция на САЩ или Русия, принуждавайки Анкара да отстъпи, може да има обратен ефект. Както и грубото използване на съдебната система, за да отстрани опозицията. От друга страна, ограничена трансгранична операция с малко турски жертви може да бъде приемлива за гласоподавателите - по същия начин, по който редовните удари на Израел срещу Газа в отговор на палестинските ракетни атаки се възприемат като полицейски операции, а не като война.

Идните месеци ще изобилстват от войнствени жестикулации, не на последно място и за отбелязването на 100-годишнината от основаването на модерна, светска република от Мустафа Кемал Ататюрк върху пепелта на Османската империя. Ердоган ще иска да проектира възстановено влияние на Турция в един многополюсен свят, където средно големи сили могат да упражняват повече влияние, тъй като САЩ и Русия са по-малко склонни или способни да действат като глобални полицаи. Но след интервенциите в Либия и подкрепата на Азербайджан срещу Армения той може да се откаже от наземно нападение в Сирия, ако големите сили продължат да го предупреждават.

Европейският съюз, за съжаление, ще бъде по-скоро страничен наблюдател, отколкото фактор за нормализация или промяна. Блокът е най-големият търговски партньор на Турция, но е загубил влияние в Анкара, тъй като процесът на присъединяване на страната към ЕС отдавна е в застой, Брюксел трябва редовно да купува помощ от Турция, за да държи близо 4 милиона сирийски бежанци на своя територия, вместо да ги остави да наводняват Гърция.

Западът несъмнено би бил облекчен да види гърба на Ердоган. Но правителствата хеджират своите залози, поддържайки комуникационните линии отворени за силния човек на Босфора и предлагайки потискащо малко публична помощ на опозицията, дори когато тихо се молят за по-умерена, прозападна Турция през юни.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 3

    Някога авторитетното издание за политика и икономика на Иконо се е превърнало в старателен дайджест на неолибералните англосакс мисловни крайности.
    Турция ей де е! Всеки българин от Хасковско, Кърджалийско и Сливенско, който 2-3 пъти в месеца отскача до комшиите има далеч повече впечатления, натрупвания и може да направи много по-адекватен анализ на ситуацията там от всякакви гумени глави, които - въртят-сучат - го докарват до евроатлантическите ценности.

    И колко да е авторитарен Ердоган, който доста впечатляващо направи Турция сила, с която вече никой не може да не се съобразява? Величието на държавата и самочувствието на нацията е нещото, което преборва от воле инфлацията и икономическата конюнктура.

    Психологията, Санчо!

    Нередност?
  • 2
    hxo1413148893379076 avatar :-|
    Peter Velchev
    • + 3

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Щом те кефи Ердоган и политиките му обръщай си заплатата в лири. Тамън ще се чувстваш като истински турчин :)

    Нередност?
  • 4
    petyo_iliev avatar :-(
    Petyo Iliev

    До коментар [#3] от "D-r D":
    Доста претенциозен коментар:
    а) Средната възраст на Европа е 44 години - колкото по-добре икономически е едно общество , толкова повече застарява - хората живеят по-дълго, по-късно създават деца заради кариера и т.н. Тоест демографския аргумент, не Ви го разбирам.
    б) Кои блокове затваряме, след онези които вече затвориихме, че нещо не се сещам?
    в) Турция "прави" агресивна регионална политика с претенции да бъде голям играч на международната сцена.
    г) "Далавераджиите от MIT" - предполагам кого имате предвид , но е безкрайно смешно и спеколативно.
    д) посочете ни "Пътя" тогава щом сте го видели. Явно никой в България не е на нужната автократска висота...

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Аз отговорих на Peter Velchev (и ме изтриха), а на изтрития ми пост отвръща някакъв Petyo Iliev.

    Цензурирането тук е по-старателно от онова във времето на КДС. При това е достатъчно просто да опонираш на политиката на Иконо за промиване на съзнанието и за недопускане на друга, различна от платената им гл.т.

    Четете Дарвин, Капитал!
    Неспособните да съществуват индивиди (и грантовите медии) неминуемо изчезват.
    Въпреки нежеланието и упоритото им запъване.

    А сега ме трийте и забранете.
    Но и запомнете...

    Нередност?
Нов коментар