НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Жозеп Борел: Задачата на ЕС е да допринесе за украинската победа

Алтернативата е продължителна война на изтощение, която ще доведе до още повече жертви в Украйна, по-голяма несигурност за Европа и още страдания в целия свят

В петък в Киев се състоя среща на върха между ЕС и Украйна
В петък в Киев се състоя среща на върха между ЕС и Украйна
В петък в Киев се състоя среща на върха между ЕС и Украйна
В петък в Киев се състоя среща на върха между ЕС и Украйна
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Жозеп Борел е върховен представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност и вицепрезидент на Европейската комисия. Текстът е предоставен от Project Syndicate.

Почти една година след руското нашествие в Украйна войната навлиза в нова фаза. След неуспешното нападение срещу Киев миналата пролет и забележителната контраофанзива на украинците, която доведе до освобождаването на Харков на север и Херсон на юг, руският президент Владимир Путин започна наказателна кампания срещу цивилното население и енергийната инфраструктура с дронове и ракети. Изправен пред трудности на бойното поле, Путин се стреми да принуди възможно най-много украинци да прекарат зимата на студено и тъмно.

През последните месеци фронтовата линия остана почти непроменена. Но все още продължават да се водят ожесточени сражения (с много жертви) и Русия, изглежда, се подготвя за голяма пролетна офанзива. Руската икономика е в режим на война, а пропагандната машина на Кремъл работи на пълни обороти, като разпространява смесица от апокалиптични заплахи и имперски заблуди. Върху последната руска независима новинарска медия - "Медуза", и последната руска правозащитна организация - центъра "Сахаров", се упражнява натиск да преустановят дейността си. В Москва се усеща вълна на непокорство.

При тези обстоятелства e основателно съюзниците на Украйна да ѝ предоставят по-голяма военна помощ, включително бойни танкове. Целта е Украйна да надделее над своя агресор. Но не можем да искаме това, без да предоставим на Украйна средствата за постигането му. Алтернативата е продължителна война на изтощение, която ще доведе до още повече жертви в Украйна, по-голяма несигурност за Европа и още страдания в целия свят (защото Русия превръща енергийните и хранителните доставки в оръжие).

Партньорите на Украйна вече са поели ангажимент да осигурят усъвършенствани средства за противовъздушна отбрана, като произведената в САЩ ракетна система "Пейтриът", по-мощни гаубици и повече бронирани бойни машини. Преди неотдавнашния голям пробив обаче се обсъждаше дали Украйна да се снабдява с произведени в Германия танкове "Леопард 2" или с произведени в САЩ M1 "Абрамс". Аз например отдавна твърдя, че трябва да предоставим на Украйна средства за изтласкване на Русия. Танковете са необходими на украинските сили, за да преодолеят сегашната безизходица на окопната война и да възстановят инерцията от миналата есен, когато превзеха Харков и Херсон.

"Споразумението за танковете" беше постигнато след дълги и интензивни дискусии, включително в рамките на Съвета по външни работи на Европейския съюз. Пробивът настъпи, когато Германия се съгласи да достави "Леопард 2" в координация със САЩ, които ще осигурят около 30 M1 "Ейбрамс". Въпреки че доставката на тези съоръжения ще отнеме време и ще изисква интензивно обучение и поддръжка, резултатът не се ограничава до бойното поле. Изпратихме още един мощен сигнал на Русия, че Путин е сгрешил - за пореден път - като се е усъмнил в решимостта ни.

Разбира се, ще има твърдения, че предоставянето на повече оръжия ще удължи войната и ще създаде риск от по-нататъшна ескалация, както и че дипломатическите преговори са единственото решение. Но макар и европейците да са винаги готови да съдействат за търсенето на пътища за договаряне на справедливо прекратяване на войната, досега Русия ясно показа, че възнамерява да продължи с военните си престъпления. Всеки, който се е опитал да преговаря с Путин, се връща с празни ръце. Докато това не се промени, трябва да считаме, че единственият начин да се сложи край на войната е на Украйна да се предоставят средства за прогонване на нашественика.

Следователно задачата на ЕС е да направи всичко по силите си в подкрепа на Украйна. Именно това правим. Заедно с правителствата на държавите - членки на ЕС, вече мобилизирахме 12 милиарда евро (13.1 милиарда щатски долара) под формата на оръжия и свързани с тях консумативи за Украйна, 3.6 милиарда евро от които идват от Европейския механизъм за подкрепа на мира. Ако отчетем и макрофинансовата и хуманитарната помощ, нашата обща подкрепа възлиза на близо 50 милиарда евро.

Освен това понастоящем ЕС осигурява най-много военни учения на украинския личен състав. Чрез военната мисия на ЕС за подпомагане в Полша и Германия сме на път да обучим 15 000 военни до април и имаме готовност да удвоим тези усилия, като обучим още 15 000, включително за използването на танкове "Леопард 2".

ЕС работи и по десети пакет от санкции, като само за няколко месеца успяхме да намалим зависимостта си от руския внос на енергия. И не се заблуждавайте: санкциите са ефективни. Руският петрол се търгува при отстъпка от 40 щатски долара спрямо Брент, а осъществяваните дневни приходи от енергия се очаква да спаднат от около 800 млн. евро на 500 млн. евро, след като последните ни мерки започнат да се прилагат през този месец. Войната струва скъпо на Кремъл и колкото повече продължава войната, толкова повече ще растат тези разходи.

И не се заблуждавайте: санкциите са ефективни.

Миналия януари, точно преди нашествието, посетих региона на Донбас и видях фронтовата линия. По очевидни причини това пътуване се запечата в съзнанието ми. На връщане през Киев думите на украинския премиер Денис бяха: "Нашествието наближава и ние знаем, че вие няма да дойдете да се биете на наша страна." Той обаче побърза да попита: "Ще ни дадете ли оръжията, от които се нуждаем, за да се защитим?"

Честно казано, не бях сигурен как да отговоря, защото не знаех колко силна е решимостта на Европа. Днес отговорът е лесен. Никой не се съмнява, че Европа се е представила на висотата на положението. Сега трябва да продължим да предоставяме на Украйна средства, за да победи агресора, да възстанови суверенитета си и да намери своето място в Европейския съюз.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Словесната конструкция "украинска победа" е абсурдно нереална и напъването на Запада гарантира, ако не само демографски колапс на Украина, то и размяна на ядрени удари между основните участници в това прокси - САЩ и Русия.

    Нещо дълбоко цинично има в западното увещаване на съсипана отвсякъде Украина, че още малко и ще извади кестените им от огъня, който я изгаря.
    Турска медия, която твърди, че е попаднала на анализи на МОСАД за жертвите в украинското прокси, изважда цифри, които плашат: срещу 18480 руски жертви и 44 500 ранени, Украина е дала 157 000 загинали и 234 000 ранени. Което е съпостовимо с американските данни от края на м.г.- 150 000 убити.
    Сходно 1:10 е съотношението в авиацията, бронетехниката, артилерията.
    И видимо най-константното нещо в американската прокси война е украинското пушечно месо. С тия темпове на свършване ще се окаже, че ще трябва немци/поляци/чехи отново - както през Отечествената - да влязат в немските танкове по украинските степи.

    Расмусен онзи ден в ЕП обясни, че Нато няма да воюва с Русия, но о т д е л н и (!) страни от Нато - може!
    Та като свършат украинците, Вашингтон ще хвърли поляците, след тях - румънците и: да се готвят българите...
    Ако след няколко месеца овластим авроатлантическа коалиция, и това ще се случи.
    Диванните грантови анализатори няма да бъдат мобилизирани и пратени в месомелачката, но останалите...

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 2

    Ами по-добре някой да се мобилизира и да отиде да се бие, отколкото Путин да стигне до Триест и Дрезден. Само че до нещо такова няма да се стигне. Путин е пътник. Ще изяде боя в Курск и Воронеж. Видя се на какво ниво е славната руска армия.

    Нередност?
Нов коментар