🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европа се трансформира

Западна Европа няма да има възможност да пренебрегва предизвикателствата на своя изток - каквото и да се случи там, ще засегне пряко всички на континента

ЕС и НАТО ще развият много по-тесни работни отношения, придавайки значително по-голяма геополитическа тежест на трансатлантическия регион.
ЕС и НАТО ще развият много по-тесни работни отношения, придавайки значително по-голяма геополитическа тежест на трансатлантическия регион.
ЕС и НАТО ще развият много по-тесни работни отношения, придавайки значително по-голяма геополитическа тежест на трансатлантическия регион.
ЕС и НАТО ще развият много по-тесни работни отношения, придавайки значително по-голяма геополитическа тежест на трансатлантическия регион.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Йошка Фишер, бивш лидер на германската Зелена партия и външен министър в периода 1998 - 2005 г., в статия за Project Syndicate

Следващия месец агресивното нападение на Русия срещу Украйна ще отбележи една година. Планът на Владимир Путин за бърза "специална военна операция" - от типа "блицкриг", се провали поради непоколебимата съпротива на Украйна, обединената подкрепа на Запада и собствената некомпетентност на Русия.

Вместо бърза военна победа, която трябваше да се увенчае със смяна на правителството в Киев, "специалната операция" на Путин се превърна в позиционна война. Дори след година никой не може да каже със сигурност кога и как тя ще свърши. Най-вероятно ще продължи още известно време, вземайки още повече жертви. И все пак е трудно да си представим сценарий, при който Русия може да постигне основната си цел - да елиминира Украйна като суверенна, независима държава.

Докато страните от НАТО продължават да предоставят военна и икономическа подкрепа и докато украинският народ поддържа решимостта си, Русия няма да постигне военните си цели. Това осъзнаване изглежда бавно просветва в Кремъл, който засили атаките си срещу украинската инфраструктура и мобилизира стотици хиляди.

Руските военни лидери сега залагат на дългосрочна стратегия за деморализация и изтощение, разчитайки основно на числено превъзходство над украинската армия. Но това се равнява на двойно унищожение. Стратегията на "количественото надмощие" изисква от руското ръководство да пренебрегва живота на собствените си войници, да не говорим за украинските цивилни. С всеки изминал ден престъпността на злонамерената война на Русия става все по-очевидна. И когато боевете един ден спрат, голяма част от Източна Европа ще бъде опустошена и ще са оставили след себе си дълбока и трайна омраза. Оръжията ще млъкнат, но няма да има мир. Украйна ще трябва да прави всичко по силите си, за да възпре нова атака, а Западна Европа ще продължи да се превъоръжава във впечатляващ мащаб, вероятно за десетилетия напред.

Тъй като Украйна формира своеобразен кордон за сигурност между Русия и останалата част от Европа, ще има импулс за присъединяването й както към НАТО, така и към Европейския съюз в относително кратък срок. Освен това геополитически интереси на ЕС в областта на сигурността ще са се променили, трансформирайки институцията му в процеса. Перспективата за украинско членство ще измести фокуса на Европа на изток.

С незаконната си война Путин искаше да държи НАТО на разстояние, но постигна точно обратното. Сега Финландия и Швеция ще се присъединят към алианса и целият европейски континент ще се нареди зад неговия щит. ЕС и НАТО ще развият много по-тесни работни отношения, придавайки значително по-голяма геополитическа тежест на трансатлантическия регион. Такава трансформация ще бъде необходима в свят, който все повече е белязан от недоверие и нарастващо разделение между авторитарните режими и по-отворените, демократични системи. Тази динамика се отнася преди всичко за икономическите отношения. Като даде повод на Запада да задържи капитали, технологии, стоки и услуги, Путин направи голяма лоша услуга на своите китайски приятели.

Докато вниманието на Европа се насочва към осигуряването на собствената й безопасност от Русия и към възстановяването на Украйна, ще изникне наболял въпрос: какво ще стане със самата Русия? Визията на Путин за глобално мощна Велика Русия беше изобличена като празна мечта. Войната и западните санкции удрят силно руската икономика и колкото по-дълго продължават битките, толкова по-големи ще бъдат разходите. Дългото пренебрегване на икономическата диверсификация и модернизацията предполага, че доходите и условията на живот ще се влошат рязко.

Подтикната не само от войната, но и от климатичната криза, Европа бързо ще се откаже от изкопаемите горива, а Русия трайно ще загуби традиционния си експортен пазар. С толкова малко други алтернативи, ще бъде ли възможно да се удържи страната? Ако руските лидери се придържат към заблудата, че могат да възродят царската имперска традиция, те рискуват да потопят Русия в дълбока криза. Без всеобхватна политическа и икономическа модернизация страната - с нейния огромен ядрен арсенал, ще залитне опасно в едно несигурно бъдеще. Не можем да изключим възможността Русия - а следователно и Европа, да преживеят повторение на 90-те години.

Западна Европа няма да има възможност да пренебрегне предизвикателствата на своя изток. Каквото и да се случи там, ще засегне пряко всички, които споделят същия континент. Вече не можем да си позволим да храним лъжливи илюзии за глобалния прогрес и нашето собствено място в света. Геополитическа "черна дупка" с размера на Русия в Източна Европа и Северна Азия не вещае нищо добро за никого. Путин унищожи повече, отколкото вероятно е очаквал.

След Втората световна война, в първите години на студената война, западноевропейските страни направиха първите си стъпки към все по-тесен съюз. След войната в Украйна те трябва да продължат по този път. Предвид огромните геополитически предизвикателства и заплахи за сигурността, пред които ще се изправи Европа, тя вече не може да си позволи да проявява каквато и да е слабост. Старият континент трябва да порасне, и то бързо.

Прикачен файл

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nfx431062748 avatar :-|
    nfx431062748
    • - 1
    • + 1

    АКО този е ПОЛИТИК - лошо ни чака с такива ПОЛИТИЦИ - просто търси оправдание на изток за собствената си некадърност - [ европолитиците ] да допуснат война на континента... След дъжд - качулка. Ама то от край време е било така - Европа няма собствени цели и винаги е била пудела на USA. Ще го чакаме да напише нещо по повод на въздействието на Закона за намаляване на инфлацията в USA. Вече се чуват в Германия оправдателни мнения - как намало проблеми да се изнесе производството в USA.

    Нередност?
Нов коментар