🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ подготвят нова военна помощ за Украйна, в която влизат и ракети с голям обсег

Очаква се да бъде обявена до края на седмицата, а стойността й ще е 2 млрд. долара

За първи път Украйна ще получи ракети с по-голям обсег
За първи път Украйна ще получи ракети с по-голям обсег
За първи път Украйна ще получи ракети с по-голям обсег    ©  Reuters
За първи път Украйна ще получи ракети с по-голям обсег    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Администрацията на американския президент Джо Байдън подготвя нов пакет военна помощ за Украйна, твърдят два източника на Reuters. Ключово сега е, че в нея се очаква да се включат ракети с по-голям обсег - нещо, което Вашингтон до момента отказваше.

Очаква се военната помощ да бъде обявена до края на седмицата, като в нея ще влязат и други оръжия като поддържащо оборудване за системи за противовъздушна отбрана Patriot, прецизни боеприпаси и противотанкови оръжия Javelin, добавят източниците на изданието.

Един от служителите казва, че част от пакета, която се очаква да бъде около 1.725 млрд. долара, ще дойде от фонд, известен като "Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна" (USAI). Той позволява на администрацията на Байдън да получава произведени сега оръжия от компаниите в сектора, вместо да намалява оръжейните запаси в САЩ.

Средствата на USAI ще отидат за закупуването на ново оръжие - изстрелваната от земята бомба с малък диаметър (GLSDB), произведена от Boeing Co (BA.N), която има обсег от 150 км. Съединените щати отхвърлиха исканията на Украйна за ракета ATACMS, която има значително по-голям обсег - 297 км.

Средствата от USAI също така ще бъдат използвани за плащане на повече компоненти за противовъздушната отбрана HAWK, системи за противодействие на дронове, радари за противодействие на артилерия и въздушно наблюдение, комуникационно оборудване, дронове PUMA и резервни части за основни системи като Patriot и Bradley, твърди един от служителите. Освен това има и значително количество медицинско оборудване.

По-голям обсег - по-големи възможности

По-големият обсег на бомбата GLSDB може да позволи на Украйна да атакува цели, които до момента са били извън обсега й. Освен това този тип въоръжение ще помогне и за продължаването на украинските контраатаки, като те дават възможност за удари срещу руската армия зад фронтовите линии.

GLSDB се прави съвместно от SAAB AB и Boeing. Тя съчетава бомбата с малък диаметър GBU-39 (SDB) с ракетния двигател M26, като и двата са често срещани във въоръжението на САЩ. GLSDB се насочва с GPS, може да премахне някои електронни заглушавания, използва се при всякакви метеорологични условия и може да се използва срещу бронирани превозни средства, показва справка на уебсайта на SAAB. GBU-39 - който ще функционира като бойна глава на GLSDB - има малки, сгъваеми крила, които му позволяват да лети повече от 100 км, ако бъде пусната от самолет, и да удря цели с диаметър 1 метър.

Италия и Франция също помагат

Италия е готова да обедини сили с Франция и да предостави най-съвременна система за противоракетна отбрана на Украйна, съобщава Financial Times. Това се случва, след като Киев наскоро отправи молба към Рим и Париж за снабдяване със системата за противоракетна отбрана SAMP-T. Тя ще бъде използвана за защита на критичната украинска инфраструктура, която е под почти постоянни руски ракетни атаки.

Министърът на отбраната Гуидо Крозето каза, че предстоящият пакет от италианска военна помощ, който сега се подготвя от правителството на Мелони, "вероятно" ще включва "оръжия за защита срещу руска ракетна атака". Той отказа да предложи подробности, позовавайки се на дългогодишната политика на Италия да пази в тайна подробностите за военната си помощ за Киев. Но уточни, че всяко решение за противовъздушната отбрана ще бъде взето съвместно с Париж.

Въпреки че подробностите все още не са потвърдени, Италия се очаква да осигури ракетните установки, докато Франция ще достави ракетите. Министерството на отбраната на Франция обяви тази седмица, че двете страни в края на миналата година са поръчали 700 ракети Aster, които се използват от тази система.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 6

    Хората, Шишков! Хората са ценност!
    Войната дори на този етап гарантира невиждан демографски срив в Украина! Несравним нито с процента жертви спрямо населението при Гладомора в началото на 30-те, нито при изтреблението от нацистите в началото на 40-те.
    Темата № 1 на война са жертвите и разрушенията, т.е. цената на войната.
    Когато темата за смъртта и изтреблението на една нация е заменено с писаници за политическа "благотворителност" чрез оръжие за същата тази нация, това говори за тежка ментална болест, защото ценността на човешкия живот е заменена с политическа целесъобразност.

    Войната в Украина се тласка към война до последния украинец.
    Да се запитаме: защо?

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 4
    • + 1

    За да се спре лудият Путин, ето защо.

    Нередност?
  • 3
    demokoko18 avatar :-|
    demokoko18
    • + 1

    До коментар [#2] от "Венцеслав Ралев":

    Мда.
    Доктора ги владее сталинистките коментари в угода на Путин. Даже и за ценности говори вече.

    Нередност?
Нов коментар