🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Компенсациите за ток - грешни или успешни

Според Бойко Борисов помощите за бизнеса са лоши, когато говори за опонентите си, но са отлични, щом ги е предложил Делян Добрев

Бойко Борисов в един момент не харесва предложената от Делян Добрев схема за компенсациите, а в друг - го хвали за това.
Бойко Борисов в един момент не харесва предложената от Делян Добрев схема за компенсациите, а в друг - го хвали за това.
Бойко Борисов в един момент не харесва предложената от Делян Добрев схема за компенсациите, а в друг - го хвали за това.    ©  Юлия Лазарова
Бойко Борисов в един момент не харесва предложената от Делян Добрев схема за компенсациите, а в друг - го хвали за това.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато Бойко Борисов говори, фактите приемат разтегливи форми и едно и също нещо може да хем бяло, хем черно или хем добро и хем лошо. Точно така стана и тази седмица. По време на предизборна среща на 13 март в Пазарджик Борисов държа реч, на която директно обвини "Продължаваме промяната" за това, че са въвели грешна схема за подпомагане на бизнеса с компенсациите за електроенергия.

"Взимахме парите като държава от скъпия ток и компенсирахме бизнеса. Само че и това беше направено грешно, защото компенсирахме всички - и богати, и бедни", каза лидерът на ГЕРБ.

Ден по-късно, на 14 март, Асоциацията на индустриалния капитал връчи награда на Делян Добрев от ГЕРБ заради получените милиарди левове компенсации за сметките за електроенергия по схемата, която именно той предложи.

Това доведе до ново изказване на Бойко Борисов, точно противоположно на предното: "Поздравления за Делян Добрев, който е тазгодишният носител на голямата награда "Икономика на светло" на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Делян печели приза за втори път. Голямата награда е присъдена на Делян заради предложения и приет механизъм за компенсация на цената на електроенергията, на който е съавтор заедно с Теменужка Петкова, Жечо Станков, Деян Иванов и колеги", написа Борисов във "Фейсбук".

Проблем на симпатизантите му в Пазарджик (и не само там), които не попадат в категорията "богати", е да си изяснят дали не е имал предвид тях, когато е говорел за "грешната" политика.

Така в един момент компенсациите са лоши, ако трябва да се критикуват политическите опоненти, но в другия са добри, ако носят дивидент за ГЕРБ.

А всъщност и двете твърдения на Борисов са верни. Компенсациите се дават "на калпак", което е лесно за администриране, но не е не е добре от икономическа гледна точка, защото например сред най-големите получатели на помощи е рафинерията на "Лукойл" в Бургас, която генерира свръхпечалби. И точно тази схема беше предложена от Делян Добрев и група депутати на ГЕРБ - в средата на 2022 г. под формата на таван на цената на тока от 250 лв./мВтч, който от началото на 2023 г. бе свален на 200 лв./мВтч, пак по предложение на Добрев.

Разбира се, тези компенсации дават пълна сигурност на бизнеса, чиито разходи за ток реално бяха фиксирани през по-голямата част на миналата година и намаляха с 20% от началото на тази. За съжаление това не си личи в цените на крайните продукти и услуги.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • + 1

    Тъп, по-тъо, ББ...

    Нередност?
  • 2
    xce111167527 avatar :-|
    xce111167527

    Компенсации за търговски дружества каквито и да са те(енергийни или други) водят до свръхпечалби и инфлация на книжните пари.Дали ще можем да посрещнем банкова криза като в САЩ, ако родните капиталисти решат, че някоя банка не е стабилна?

    Нередност?
Нов коментар