🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Yettel и "Електрохолд" сключиха 10-годишен договор за зелен ток с фиксирана цена

Електроенергията ще идва от нова голяма соларна централа край Дупница, която трябва да бъде въведена в експлоатация до няколко месеца

Новата централа до Дупница ще е с капацитет 123 мегавата
Новата централа до Дупница ще е с капацитет 123 мегавата
Новата централа до Дупница ще е с капацитет 123 мегавата    ©  Електрохолд
Новата централа до Дупница ще е с капацитет 123 мегавата    ©  Електрохолд

Дългосрочните договори за покупко-продажба на зелена електроенергия с фиксирана цена (Power Purchase Agreements - PPA) дават сигурност както за потребителите, така и за инвеститорите във ВЕИ. Точно затова са предпочитана опция в Западна Европа, но в България все още са рядкост. Тази седмица бе сключен едва третият такъв договор - между телекома "Йеттел" и компанията, която управлява мрежата му, "Цетин България" (и двете част от PPF Group), от една страна, и търговеца на електроенергия "Електрохолд".

Договорът затвърждава интереса от страна на големите компании към това да закупуват зелена електроенергия в дългосрочен план на фиксирани цени и да избегнат борсовата волатилност.

Електроенергията ще бъде предоставена от новостроящата се фотоволтаична централа с капацитет 124 мегавата в планина Верила до Дупница. Централата е проектирана от германската компания Sunotec, която има представителство и в София и ще бъде една от най-големите в страната, когато заработи. Инвеститор е "Белозем Солар парк 3", чиито собственици са Асен Христов (основен собственик на "Еврохолд" и съответно на "Електрохолд"), Кирил Бошов (председател на УС на "Еврохолд"), Велислав Христов (член на УС на "Еврохолд"), Сами Чакъров (син на бившия екоминистър Джевдет Чакъров) и Мартин Нанков.

Сделката

Подробности около сделката не се съобщават, но предвид планирания капацитет може да се очаква соларната централа да произвежда около 170 хил. мВтч на година, като се казва, че с договора ще покрие основна част от потреблението на двете телеком компании.

Подобен PPA договор сключи и друг телеком - А1, с "Реналфа". За него беше обявено, че договорените количества са 20 хил. мВтч годишно в период от 10 години. Съдейки по него, едва ли Yettel ще заема повече от 10-20% от годишното производство на централата.

Практиката при инвеститорите в соларни централи е да разчитат поне на 50% PPA договори, за да може възможно най-малък процент да остане за продажба на свободния пазар, където не е сигурно дали цените няма да са твърде ниски след няколко години, когато миксът се пренасити с евтини ВЕИ мощности.

Според източници на "Капитал" от сектора в момента на пазара се предлагат такива дългосрочни договори на цени по 70-80 евро на мВтч. За сравнение - дори след понижението в последните месеци борсовите цени остават на нива от около 120 евро/мВтч.

Какво са PPA договорите

Накратко това са дългосрочните договори за покупко-продажба на електроенергия (Power Purchase Agreements - PPAs) от ВЕИ източници, които осигуряват предвидимост на разходите за години напред и намаляват значително ценовия риск на енергийната борса.

Те гарантират доставка на енергия на по-ниски и - най-важното - стабилни цени от борсовите. Основната логика на PPA е да се сключи споразумение за доставка на енергия със срок 7, 10, 12 или 15 години и фиксирана цена за целия този период. На пазара съществуват различни модели PPA, които да отговорят на разнообразните потребности и предпочитания на бизнеса, и са подходящи за по-големи корпоративни и индустриални потребители. Допълнително такива договори дават възможност да се демонстрира категоричен ангажимент за опазване на околната среда и устойчиво развитие пред клиентите и инвеститорите, с което да се покрият регулационни изисквания, да се подобри ESG (Environmental, Social and Governance) рейтингът на фирмата или да се генерират допълнителни финансови и маркетингови предимства.

Все още няма коментари
Нов коментар