Газът поскъпна рязко с 22% за ден заради френските АЕЦ и късното застудяване

Цената на борсата TTF се повиши до 52 евро, което е най-високото ниво от 15 февруари насам

Само за ден цените на нидерландската борса TTF се повишиха значително
Само за ден цените на нидерландската борса TTF се повишиха значително
Само за ден цените на нидерландската борса TTF се повишиха значително
Само за ден цените на нидерландската борса TTF се повишиха значително

Цените на природния газ в Европа се повишиха рязко в петък вечерта заради опасенията за ядрените мощности на Франция и прекъсванията на работата, дължащи се на повсеместни стачки. Също така ефект върху борсовите сделки оказва и късното застудяване в Северозападна Европа и Великобритания, което рязко повиши търсенето на природен газ.

Фючърсите газа се повишиха с 22% на дневна база, което е най-големият скок от юни 2022 г. насам, измерен в проценти. Иначе стойността на сделките достигна почти 53 евро/мВтч. Това е най-високата цена от 15 февруари насам, но все пак остава под средните стойности за миналия месец, които са 54 евро. От началото на март пък средната цена на газовите фючърси на нидерландската TTF е малко под 46 евро/мВтч.

При спот търговията също имаше скок, като там сделките се сключваха на 54.5 евро/мВтч. А само преди седмица беше регистрирано 17-месечно дъно в цената на газа.

Поскъпването на газа моментално се отрази и на фючърсите на електроенергията, особено във Франция, където имаше скок от 16%. Дневната търговия с ток обаче остава сравнително спокойна и цените навсякъде в Европа са около 100 евро/мВтч, макар стойността на въглеродните квоти (CO2 емисии) да се повиши отново до 96 евро/тон. Те оказват пряко влияние върху производството на ток от въглищни и газови централи, тъй като за всеки мегаватчас в ТЕЦ са нужни 1 тон CO2 при използването на въглищата и около 0.4 тона CO2 квоти при използването на газ.

Проблеми във френските АЕЦ

Откритите дефекти в два френски ядрени реактора през последните дни породиха опасения за дългосрочното състояние на националния енергиен комплекс, а планираните стачки в страната вероятно ще нарушат работата на енергийните съоръжения през следващата седмица.

Четирите терминала за втечнен природен газ във Франция продължават да са блокирани от стачните действия, които се очаква да продължат до 14 март.

Въпреки че страната беше нетен износител на електроенергия в петък - отчасти благодарение на силното производство на електроенергия от вятърни генератори - стачките в съоръженията на EDF (Électricité de France) ограничиха капацитета с 11.2 гигавата. Работниците на компанията също планират да стачкуват отново през следващата седмица, което допълнително разклаща пазара.

Трейдърите са в очакване на допълнителни новини както за реакторите, така и за стачките, които засягат енергийния сектор на страната, като рафинерията на TotalEnergies удължи стачните си действия до вечерта на 16 март, пише Bloomberg.

Инцидентите във Франция се случват на фона на по-студеното време в Северна Европа, особено в Скандинавия и Великобритания, което повишава търсенето.

"Седмицата се оказва основно изпитание за пазарите, като има данни, че волатилността отново започва да се засилва", пишат анализатори от Zenergi Group

Потоците на природния газ

Европа като цяло разполага с по-високи от обичайното запаси от газ в хранилищата си, чието ниво е над 57%. Българското "Чирен" е пълно на над 77%. Студената вълна в Западна Европа обаче води до изтегляне на по-големи количествата от съхранения газ, който е купуван миналата есен на много по-високи цени - тогава борсовите сделки се сключваха на над 200 евро/мВтч. И именно тези цени сега влизат отново на пазара.

Отделно цените на втечнения газ в Азия се повишават, тъй като Китай закупува някои товари. Като цяло обаче няма стрес на пазара, както през 2022 г. след началото на руската война в Украйна. И Европа остава добре подсигурена с газ към момента. Въпросът обаче стои за подготовката за следващия зимен сезон.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 3

    Добре, че нямаше зима.. че иначе цените щяха да са до небесата.

    Нередност?
Нов коментар