🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Енергийната борса подготвя платформа за дългосрочни сделки с ВЕИ на фиксирана цена

PPA's договорите осигуряват предвидимост за бизнеса и са един от начините за стимулиране на инвестициите във ВЕИ

Директорът на енергийната борса Константин Константинов смята, че платформата за търговия на гаранции за произход на тока ще заработи до края на годината
Директорът на енергийната борса Константин Константинов смята, че платформата за търговия на гаранции за произход на тока ще заработи до края на годината
Директорът на енергийната борса Константин Константинов смята, че платформата за търговия на гаранции за произход на тока ще заработи до края на годината    ©  Цветелина Белутова
Директорът на енергийната борса Константин Константинов смята, че платформата за търговия на гаранции за произход на тока ще заработи до края на годината    ©  Цветелина Белутова
Kapital Insights е автентично издание на "Капитал" на английски език и е основен източник на аналитична информация за всички сектори на българската икономика. То предлага дневен бюлетин The Day in 3 news, който обхваща всичко важно в рамките за 5 минути. Има и седмичен бюлетин, който представлява кратък преглед на всичко важно от седмицата в България. В Kinsights също са налични аналитични секторни доклади, сред които и Energy report: Bulgarian energy at a glance.

Kapital Insights is the English-language service of Capital and it is a primary source of good analytical information about all the sectors of the Bulgarian economy. We deliver (free of charge) everyday an analysis and a newsletter called The Day in 3 News, which is everything you need to know, in 5 minutes.We also have a weekly newsletter which is a very good and short overview of anything important that happened in the week. KInsights also does analytical reports amongst them was our Energy report: Bulgarian energy at a glance.

Българската независима енергийна борса работи за пускане на два нови продукта през тази година - екран за търговия на гаранции за произход и такъв за сключване на многогодишни договори за изкупуване на енергия (PPA's или Power Purchase Agreements). Това обяви директорът на БНЕБ Константин Константинов по време на организираната от "Капитал" конференция Energy and Power.

Пълен запис от форума може да видите тук.

"Още в рамките на следващото тримесечие ще имаме официална информация по този въпрос, която да дискутираме с пазарните участници - от една страна, производителите, а от друга, търговците и консуматорите", каза Константинов, но не се ангажира с конкретни срокове кога новите платформи ще заработят. По думите му това е процес, по който се работи и в по-напреднал етап е пускането на екрана за търговия с гаранции за произход, който ще се случи в рамките на тази година.

Какво са PPA и как помагат

Основната логика на PPA е да се сключи споразумение за доставка на енергия със срок от 7, 10, 12, 15 или дори 20 години и с фиксирана цена за целия този период. Така фирмите не само биха получили сигурност за цената, но и реална икономическа изгода, защото заради поскъпването на квотите CO2 и борсовата цена на тока може да остане висока.

Обикновено производителите, които предлагат електроенергия чрез такива договори, са нови ВЕИ мощности. Именно те могат да си позволят да гарантират фиксираната цена за дълъг период, като същевременно те я много по-конкурентна от текущите борсови стойности. Макар да няма официални данни за България поради липсата на достатъчно такива договори, в сектора се обсъждат средни стойности на PPA's контракти от 130 до 180 лв./мВтч, или 65 - 90 евро. За сравнение - дори сега, след понижението на борсовите цени, те се движат около 300 лв./мВтч (150 евро).

Допълнително такива договори дават възможност да се демонстрира категоричен ангажимент за опазване на околната среда и устойчиво развитие пред клиентите и инвеститорите, с което да се покрият регулационни изисквания, да се подобри ESG (Environmental, Social and Governance) рейтингът на фирмата или да се генерират допълнителни финансови и маркетингови предимства.

В България телекомуникационният оператор А1 вече сключи частен дългосрочен договор за покупко-продажба на електроенергия на фиксирана цена за 10 години.

По време на конференция Energy and Power Крищоф Ференци, управляващ съдружник в офиса в Будапеща и ръководител на сектор "Енергетика и природни ресурси" в Kinstellar - водеща независима адвокатска кантора в развиваща се Европа и Централна Азия, също обърна внимание на възможностите, които откриват PPA's. По думите му интересът към такива договори продължава да расте, особено от частния сектор, а плановете на Еврокомисията са допълнително да насърчи сключването на такива.

"Като част от пакета RePowerEU от ЕК искат не само да се премахнат всички административни бариери за сключването на PPA's, но и да се промотира публично тяхната важност", каза още Ференци. Цялата му презентация може да видите във видеото.

Гаранциите за произход

С едни от малкото гласувани от предишния парламент промени в законите БНЕБ беше задължена да организира борсов пазар на гаранции за произход. Става дума за сертификати за зелена енергия, които компаниите могат да купуват, за да изпълнят съответните си ESG цели, като гарантират, че се снабдяват със зелена енергия.

"С оглед на нарастващия стремеж на европейските компании към постигане на нисковъглероден отпечатък гаранциите за произход се превръщат в популярен инструмент за насърчаване на производството и потреблението на ВЕИ енергия, като същевременно гарантират произхода й", каза директорът Константин Константинов.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1

    20 години? А инфлацията какво я правим? Или просто това е алтернатива на гарантираната цена за 25 годишен период и супер надути цени? Кой може да каже каква ще е цената след 5, 10, 15 години?

    Нередност?
Нов коментар