🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Екзистенциалният проблем с парите от ЕС за Орбан

Продължаващата сага с еврофондовете е тест и за жизнеспособността на режима в Унгария, и за състоятелността на Брюксел

Режимът на Орбан се основава на проста концепция: Искате договор за изграждане на път?Проект за вашето село? Лиценз за радиостанция? Работа за вашето затруднено внуче?
Режимът на Орбан се основава на проста концепция: Искате договор за изграждане на път?Проект за вашето село? Лиценз за радиостанция? Работа за вашето затруднено внуче?
Режимът на Орбан се основава на проста концепция: Искате договор за изграждане на път?Проект за вашето село? Лиценз за радиостанция? Работа за вашето затруднено внуче?
Режимът на Орбан се основава на проста концепция: Искате договор за изграждане на път?Проект за вашето село? Лиценз за радиостанция? Работа за вашето затруднено внуче?
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лили Байер в анализ за европейския "Политико"

Откакто Брюксел затегна финансирането от ЕС, унгарският премиер Виктор Орбан е под натиск за широкообхватни реформи, за да отвори отново кранчето за милиардите евро. Някои служители в ЕК казват, че парите от фондовете са единственият реален инструмент за налагане на демократичните норми, но въпросът дали подобни реформи са възможни при сегашното правителство остава открит.

Унгарският премиер обича да се перчи на международната сцена като водещ глас на консервативната християнска политика. Но у дома силата му се основава на проста концепция. Искате договор за изграждане на път? Проект за вашето село? Лиценз за радиостанция? Работа за вашето затруднено внуче? Орбан спечели лоялността на множество бизнесмени, политици от малки градове, телевизионни личности и дори музиканти с това, че подкрепата за него е добър ход за кариерата им. Поддържането на такава система обаче изисква огромни ресурси. И в продължение на години европейските фондове играят ключова роля в нея. Но сега ЕС обвърза достъпа до милиарди в плана за възстановяване с дълъг списък от реформи, като същевременно спря още милиарди от редовните фондове заради опасения за върховенството на закона.

Ако държавните ресурси внезапно започнат да се разпределят справедливо според заслугите, а приятелите на премиера започнат да се разследват по дълъг списък от обвинения в корупция, системата на Орбан може да се разпадне, посочват експерти. Според Миклош Лигети от унгарския клон на Transparency International пълната прозрачност заедно с деполитизацията на прокуратурата, полицията и съдилищата са в разрез с логиката на корупционно оркестрираната система на управлението в Унгария.

От друга страна, ако Унгария получи милиарди от данъкоплатците на ЕС без съществени реформи, Брюксел ще подкопае собствената си състоятелност и ще рискува политически последици от това на изборите за Европейски парламент през 2024 г.

За Будапеща са предвидени 5.8 млрд. евро безвъзмездни средства под условието за 27 реформи - включително укрепване на съдебната независимост и въвеждане на нови антикорупционни мерки. Едновременно с това ЕС спря 6.3 млрд. евро от редовните фондове заради нарушения на върховенството на закона, за които ЕС установи, че излагат на риск бюджета на блока. Парите ще потекат, ако Унгария покаже, че ефективно изпълнява обещаното. А страната се нуждае от повече пари. Унгарците изпитват ефекта от високите разходи за енергия и рязкото поскъпване на храните, като дори ръководителят на централната банка критикува икономическата политика на правителството.

Промените в борбата с корупцията се фокусират върху нов орган, който обаче ще трябва да разчита на неефективните институции, довели до създаването му. Ключовата задача е да се подсили ефективността на Националния съдебен съвет, но дори самите съдии казаха, че първият проект на правителството не е изпълнил предназначението си.

Очертава се и още по-голям проблем. ЕК тихо даде да се разбере, че част от близо 22 млрд. евро за периода 2021 - 2027 няма да са достъпни, ако Будапеща нарушава Хартата на ЕС за основните права. "Разпоредбите на т.нар. закон за закрила на детето и сериозните рискове за академичната свобода и правото на убежище имат конкретно и пряко въздействие върху спазването на хартата", написа комисията в края на декември. През последните години Орбан провежда широка антиимигрантска и анти-ЛГБТК+ кампания, като същевременно затяга правителствения контрол върху образователните институции. В светлината на това придържането към хартата би довело до голям вътрешнополитически обрат.

Така достъпът на Унгария до европейските пари показва екзистенциалния характер на това, пред което е изправен Орбан. "Досега Брюксел беше достатъчно снизходителен, за да им позволи да се измъкват, но този път може да е различно", каза унгарският опозиционен евродепутат Каталин Чех.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nnj31646874 avatar :-|
    nnj31646874
    • - 5
    • + 3

    Режимът в Брюксел опитва да наложи силово ЛГБТ-идеологията срещу отпускане на полагащите се на Унгария пари. Когато са кандидатствали едва ли е имало такова условие.

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 3
    • + 2

    В стария ЕС разногласията се рашаваха с преговори. В този - американоцентричния - от позиция на силата. В политиката обаче също важи закона на Нютон за равното по сила и обратно по посока противодействие.
    ЕС е аут.

    Нередност?
Нов коментар