🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Унгария се опитва да отключи 22 млрд. евро от ЕС със съдебна реформа, но Брюксел иска още промени

Премиерът Орбан се старае да се съобрази с изискванията на ЕС, но засега е далеч от целта

Брюксел изисква още реформи от Орбан, преди да започне да отпуска евросредства на Унгария
Брюксел изисква още реформи от Орбан, преди да започне да отпуска евросредства на Унгария
Брюксел изисква още реформи от Орбан, преди да започне да отпуска евросредства на Унгария    ©  Reuters
Брюксел изисква още реформи от Орбан, преди да започне да отпуска евросредства на Унгария    ©  Reuters

Унгария е изправена пред трудна борба с Европейската комисия (ЕК) за освобождаване на десетки милиарди евро от фондовете на ЕС, дори след като парламентът на страната направи промени в съдебната система, за да се съобрази с изискванията на Брюксел за върховенство на закона.

В сряда парламентът одобри законодателство, целящо да отговори на опасенията на ЕС относно независимостта на съдилищата при нелибералния режим на премиера Виктор Орбан - част от причините, поради които Брюксел замрази голяма част от еврофинансирането за страната.

Има още какво да се желае

Въпреки това законодателството е насочено само към някои от по-големите опасения на Брюксел относно ерозията на върховенството на закона и гражданските свободи, както и към системната корупция, заявиха официални лица пред Financial Times. Замразяването на финансирането от ЕС нанася сериозни щети на унгарската икономика, която има анемичен растеж и инфлация 25%.

Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за ценностите и прозрачността, заяви, че решението на унгарския парламент е "много добра стъпка напред". Въпреки това според нея е необходима повече информация за всички останали реформи, нужни за отпускането на средствата от Фонда за възстановяване. "Затова е твърде рано", каза тя.

Унгария иска да деблокира безвъзмездни средства в размер на 5.8 млрд. евро от програмата на ЕС за възстановяване NextGenerationEU, възлизаща на общо 800 млрд. евро. Освен това Будапеща се опитва да отговори на опасенията на ЕК, които пречат на изплащането на регионално финансиране в размер на 22 млрд. евро до 2027 г.

Законодателният пакет на Унгария засилва надзора над съдилищата от независим съдебен съвет, ограничава обхвата на действията на правителството в Конституционния съд и забранява на правителството да препраща дела към определени съдилища, като автоматизира системата, за да се избегне намеса.

Но първото плащане по Плана за възстановяване от COVID-19 ще бъде възможно едва след като Будапеща изпълни повече от две дузини мерки, свързани с въпросите на върховенството на закона - само някои от които са разгледани в приетото сега законодателство.

Унгария също така не може да претендира за възстановяване на разходите по фондовете за сближаване, докато не изпълни изцяло разпоредбите на Хартата на основните права на ЕС, които вече са част от бюджетното законодателство на блока. Брюксел заяви, че ще задържи плащанията и заради унгарски закон, който дискриминира хората въз основа на тяхната сексуална ориентация и полова идентичност, както и заради разпоредби, които създават "сериозни рискове за академичната свобода и правото на убежище".

Орбан ще трябва да измине дълъг път, за да получи останалата част от средствата на ЕС, и може би никога няма да получи цялата сума, тъй като някои средства са свързани с политически въпроси, по които той едва ли ще отстъпи, казва пред изданието Марта Пардави, съпредседател на Унгарския хелзинкски комитет.

"Много от исканията на ЕС все още не са изпълнени и няма видими признаци, че правителството дори мисли за решения по тях. Има антикорупционен орган например, но не виждаме конкретната им антикорупционна стратегия, а такава не може да се съчини за една нощ."

Будапеща не отстъпва и по други въпроси, като например управлението на университетите, където пожизнените назначения на лоялни на правителството членове на управителните съвети доведоха до спиране на финансирането от ЕС за студентски обмен и програми за научни изследвания и развитие.

Унгарското правителство настоя, че предприема необходимите стъпки в отговор на исканията на ЕК. "Унгария вече е изпълнила задълженията си по отношение на съдебната система", заяви министърът на правосъдието Юдит Варга. "Очакваме от Брюксел да изплати онези средства от ЕС, които се полагат на Унгария."