Предупредителен изстрел: какво означават санкциите срещу "руската шпионска банка" в Будапеща

Загубата на доверие на САЩ в Унгария може да повлияе на всички видове западни инвестиции в страната

Ефектът на санкциите ще е още по-голяма изолация на режима на Орбан в западните съюзи.
Ефектът на санкциите ще е още по-голяма изолация на режима на Орбан в западните съюзи.
Ефектът на санкциите ще е още по-голяма изолация на режима на Орбан в западните съюзи.
Ефектът на санкциите ще е още по-голяма изолация на режима на Орбан в западните съюзи.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Иван Ласло Наги в коментар за Visegrad Insight

Дни наред се спекулираше за възможни американски санкции срещу Унгария. Засега е замесен само руски субект, но е по-вероятно това да е началото, а не краят на историята.

От миналото лято унгарското правителство твърди, че мирни преговори между САЩ и Русия ще сложат край на войната в Украйна. По същото време пропагандната му машина започна кампания с твърдението, че американските демократи са се опитали да се намесят в изборите в Унгария, като са финансирали опозицията. Както и кампанията на "Фидес" срещу санкциите за Русия, с етикетиране на САЩ и ЕС като "войнолюбци" - наратив, който продължава и до днес.

Миналата есен пристигна новият американски посланик на Дейвид Пресман (Pressman) и веднага попадна в кръстосания огън, като Орбан го нарече човекът, дошъл да ни оказва натиск - в игра на думи (от pressure - натиск, бел. ред). Отношенията между САЩ и Унгария са на историческо дъно. Така че, когато Пресман обяви, че ще даде пресконференция (този път без игра на думи), започнаха спекулации, тъй като Щатите все още не бяха направили окончателен ход. Досега.

Санкции за Международната инвестиционна банка

САЩ решиха да санкционират Международната инвестиционна банка (МИБ) - руска институция със седалище в Будапеща, и трима от нейните ръководители. Тя е наричана "руската шпионска банка", тъй като западните експерти по сигурността разполагат с широк набор от доказателства, включително скорошни изтичания на данни, от които може да се заключи, че тя работи като логистична мрежа за руското разузнаване. Банката се установи в Будапеща през 2019 г. и повечето централноевропейски държави в ЕС (Чехия, Словакия, Румъния и България) се присъединиха към нейните операции. Но когато Русия нахлу в Украйна, всички напуснаха с изключение на Унгария. Сега МИБ е близо до фалит и вече само скелет на банка, тъй като всичките й западни връзки бяха прекъснати.

Пресман заяви, че въпреки непрестанните предупреждения за заплахата за сигурността, която МИБ е донесла в НАТО, унгарското правителство е продължило да ги омаловажава. И че САЩ нямат друг избор, освен да наложат санкции, за да защитят трансатлантическия съюз.

Кои са санкционираните от ръководството

Един от тях е президентът на банката Николай Косов, който произхожда от семейство с дълга история в КГБ.

Вторият е Имре Ласлоцки, унгарският вицепрезидент на организацията. Той е ветеран дипломат, който е работил за външното министерство основно в източните страни, включително Русия.

Третият е Георги Потапов, друг вицепрезидент, който преди е бил свързан с "Росатом".

Всички капитали, които тримата може да са имали в САЩ, сега ще бъдат замразени и ще им бъде забранено да правят какъвто и да е бизнес в Съединените щати или с каквито и да е юридически лица, базирани там.

Това ли е всичко?

Да и не. Най-влиятелният унгарски експерт по разузнаването Андраш Дешо твърди, че това е не само последно предупреждение, но и начало на поредица от санкции. Пресман посочи МИБ и нейните операции в Унгария като национална и международна заплаха за сигурността - фраза, която може да се използва за етикетиране на още редица неща. Включително тесните връзки на унгарското правителство с Русия.

Защо обаче САЩ ще санкционират държава-членка на НАТО, докато войната все още продължава? Защото им свършиха опциите.

От доста време във Вашингтон изразяват сериозни опасения, свързани с упадъка на демокрацията в Унгария. Историята датира от 2014 г., когато на половин дузина унгарски служители беше забранено да влизат в САЩ заради корупция (това беше преди още законът "Магнитски" да бъде замислен). Докато отношенията бяха сравнително мирни при администрацията на Тръмп, Джо Байдън поднови тези аргументи, като демонстративно остави Унгария извън поканените за неговата Среща на върха за демокрация.

Но това не е основната причина - САЩ се притесняват от руската намеса, което стана болезнено очевидно с позицията на Унгария за войната. Орбан не само отказа да изостави връзките си с Русия, но също така се обърна срещу Съединените щати, обвинявайки ги за подхранването и дори разпалването на конфликта, което беше повторено от неговата пропагандна машина в стила на кремълската. Непрекъснатите внушения за опитите на Щатите да въвлекат Унгария във войната и умишлените атаки срещу Вашингтон показаха, че въпреки загубата на европейските си съюзници, Орбан ще продължи да представлява позиция, която крещи руските интереси.

И САЩ решиха да предприемат ход, за да изолират Орбан. Както Андраш Дешо каза: "Ако сте в клуб, където един от членовете открито се замесва с врага, изнася разговори и се опитва да разстрои групата отвътре и нямате начин да го изгоните, със сигурност ще направите така, че да го изолирате. По този начин той няма да има какво да сподели с врага, нито врагът ще има някакви предимства от това, че той е там".

Обявените в сряда санкции се очаква да бъдат началото на този процес на изолация.

Ще има ли ефект за унгарската икономика?

Директно не, индиректно да. Международната инвестиционна банка не е икономически обвързана с правителството, а само политически, така санкции срещу унгарски служители ще засегнат само тях.

Въпреки това, ако санкциите продължат според очакванията, по-нататъшната изолация на Унгария може да има катастрофален ефект върху икономиката. Първо, всяко предстоящо действие за наказване на правителството ще има незабавно въздействие върху стойността на унгарския форинт (санкциите за МИБ нямаха такъв ефект).

Нарастващата загуба на доверие също е вероятно да повлияе на всички западни отношения на Унгария, включително с ЕС, което може допълнително да забави дебатите за замразените средства, като по този начин остави зейнала дупка в унгарската икономика (и нека не забравяме - с всеки неуспешен кръг от преговори ще видите рязък спад на форинта спрямо еврото).

Постоянното обезценяване на форинта има опустошителен ефект върху цените на вноса, което от своя страна подхранва инфлационната криза. Нивото на инфлация все още е над 25% в Унгария и е спаднало само с 0,7 процента през последните три месеца.

Освен това загубата на доверие на САЩ в Унгария може да повлияе на всички видове западни инвестиции в страната.

Какво би означавала допълнителна изолация за Орбан

Рано е да се спекулира, тъй като не знаем кой още и защо ще бъде санкциониран. Но всички признаци показват, че това не е краят на историята.

Ако САЩ наистина изолират Унгария, това ще има отрицателно въздействие върху отношенията й по целия свят. Западните съюзи ще се погрижат да заобикалят Орбан и да оставят Унгария извън решенията, ако се налага, докато източните сили като Русия и Китай ще имат по-малко причини да си сътрудничат с него, тъй като Западът няма да допусне отново троянския кон, който той представлява.

Може ли този скандал да свали режима на Орбан по подобие на България?

Не. Антиамериканските настроения ще останат, а "Фидес" е твърде силна, за да бъде свалена така. Всъщност санкциите няма да повлияят ни най-малко на рейтинга им (ако не друго, това ще консолидира племето на "Фидес"). Целта им е да се види смяна на режима в Будапеща, а Орбан да промени поведението си, което едва ли ще се случи. Така че ефектът е изолация.

Интересното е, че Орбан и сие. изглежда са наясно какво може да последва. Не само независимите медии се подготвяха за нещо голямо, което ще се случи в сряда (което не се случи или поне още не). Правителството и неговата пропаганда започнаха да съобщават, че САЩ се опитват насила да въвлекат Унгария във войната и да я изоставят своя "ангажимент към мира". И изглежда, че са очаквали и по-катастрофално съобщение.

Дори и САЩ ли не могат да притиснат Орбан?

Не, поне не във вътрешната политика. Режимът му разчита на два типа гласоподаватели: безусловно вярващи му и негласуващи, които са мобилизирани финансово в деня на изборите. Първата група, която е приблизително колкото цялата опозиция, е пленена от пропагандната машина и религиозно следва Орбан. Какъвто и скандал или криза да се случи, "Фидес" има готовия разказ и тъй като целият Запад вече е демонизиран, всеки натиск върху Орбан ще се п приема като лична атака срещу неговата лоялна фен база.

Другата, също немалка група, нехае за политиката и с радост чака в изборния ден за преки финансови облаги, които държавата щедро раздава във всяка кампания.

И сега какво?

Сега чакаме, особено след като правителството не направи никакви коментари по въпроса. Обикновено, когато се случи голямо външно събитие като това, правителството запазва мълчание за кратко време, след което с гръм и трясък излиза с някакъв наратив, с който управлява комуникационните си канали за определено време.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 9
    • + 3

    Вълча работа! Почваме да хапем всички, които не са на един акъл със самеца на глутницата - САЩ...
    А може би в Унгария правят разлика между национални интереси и интереси на самеца на глутницата, в която участват?
    Дали не е моментът и в БГ да се замислим, че в обяснените от говорещите глави (и в газетата) "анализи" са препредадени интереси на финансиращите ги фондации и НПО отзад океана и не съвпадат изобщо с националните интереси?

    Не направим ли навреме това разграничение, очаква ни да стигнем до него по кървавия път...
    Както сме го правили винаги всъщност.

    Нередност?
Нов коментар