🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китайски дипломат се заигра с независимостта на страните от Прибалтика

Посланикът на Пекин във Франция постави под въпрос легитимността на страните, които са били част от Съветския съюз

Китайският президент Си Цзинпин подкрепя руския си колега Путин в инвазията му в Украйна
Китайският президент Си Цзинпин подкрепя руския си колега Путин в инвазията му в Украйна
Китайският президент Си Цзинпин подкрепя руския си колега Путин в инвазията му в Украйна    ©  Reuters
Китайският президент Си Цзинпин подкрепя руския си колега Путин в инвазията му в Украйна    ©  Reuters
Темата накратко
  • Според Лу Шайе тези страни от бившия Съветски съюз нямат ефективен статут по силата на международното право, тъй като няма международно споразумение, което да конкретизира статута им на суверенна държава.
  • Френското външно министерство изрази "тревога" от коментарите на Лу.
  • Думите на китайския посланик във Франция противоречат на заявената политика на Пекин спрямо бившите съветски републики, с които поддържа дипломатически отношения от септември 1991 г.

Европейските правителства реагираха с гняв и безпокойство на коментарите на китайски дипломат, който поставя под въпрос правния статут на бившите съветски държави и суверенитета на Украйна над Крим. Естония, Латвия и Литва, които възстановиха независимостта си от Съветския съюз в началото на 90-те години на ХХ век, заявиха, че ще извикат китайски дипломати в понеделник, за да се оплачат от забележките на Лу Шайе, посланик на Пекин в Париж, съобщава Financial Times.

"Тези страни от бившия Съветски съюз нямат ефективен статут по силата на международното право, тъй като няма международно споразумение, което да конкретизира статута им на суверенна държава", заяви Лу Шайе по време на интервю за френския новинарски канал LCI. На въпроса дали Крим е част от Украйна, Лу заяви, че въпросът "не е лесен за отговор с няколко думи" и посочи, че Крим е принадлежал на Русия, като пропусна да спомене, че Русия незаконно анексира полуострова през 2014 г.

Реакциите

Украинските официални лица отхвърлиха китайските коментари. "Всички страни от бившия Съветски съюз имат ясен суверенен статут, залегнал в международното право", написа в Twitter съветникът на украинския президент Михайло Подоляк. "Странно е да се чуе абсурдна версия за "историята на Крим" от представител на страна, която съвестно пази хилядолетната си история."

Френското външно министерство също изрази "тревога" от коментарите на Лу. "Китай трябва да каже дали тези забележки отразяват неговата позиция, която ние се надяваме да не отразяват", гласи изявление на френското външно министерство. "Ние сме солидарни с нашите съюзници и засегнати партньори, които спечелиха дългоочакваната независимост след десетилетия на потисничество". В позицията се добавя, че "анексирането на Крим... е незаконно съгласно международното право".

"Ако някой все още се чуди защо балтийските държави не вярват на Китай да "посредничи за мира в Украйна", ето го китайският посланик, който твърди, че Крим е руски и границите на нашите страни нямат правно основание".

Габриелиус Ландсбергис, министър на външните работи на Литва

Сегашната проблемна ситуация се създава след неотдавнашното посещение на Еманюел Макрон в Пекин, при което той заяви, че планът на Китай за Украйна показва "желание да играе отговорна роля" в конфликта. Впоследствие френският президент беше критикуван за предложението си ЕС да избягва да се въвлича в напрежението между САЩ и Китай по отношение на Тайван.

Габриелиус Ландсбергис, министър на външните работи на Литва, заяви: "Ако някой все още се чуди защо балтийските държави не вярват на Китай да "посредничи за мира в Украйна", ето го китайският посланик, който твърди, че Крим е руски и границите на нашите страни нямат правно основание."

Коментарът противоречи на заявената политика на Китай

Коментарите на Лу противоречат на заявената политика на Китай спрямо бившите съветски републики. Китай влезе в дипломатически отношения с тези независими държави през септември 1991 г.

"Лу Шайе има радикално, нестандартно мнение, което се отклонява от официалната позиция и практика на Пекин", казва пред изданието Мориц Рудолф, сътрудник в Китайския център "Пол Цай" към училището по право на Йейлския университет.

Едгарс Ринкевичс, министър на външните работи на Латвия, нарече коментарите "напълно неприемливи" и добави: "Очакваме обяснение от китайската страна и пълно оттегляне на това изявление."

В понеделник Китай заяви, че уважава "суверенния статут" на бившите съветски републики. "Китай уважава суверенния статут на републиките", появили се след разпадането на Съветския съюз, заяви говорителката на китайското външно министерство Мао Нин. Говорителката увери, че Пекин е бил "обективен и безпристрастен" по въпросите на суверенитета, съобщи Reuters. Тя направи това изявление в отговор на въпрос дали китайското ръководство смята Украйна за суверенна държава. Позицията на китайското ръководство не се е променила, добави Мао Нин и увери, че нейните изявления отразяват официалната позиция на правителството в Пекин.

С предишните си откровени изказвания Лу, който вече четвърта година е на поста си в Париж, се превърна в типичен пример за налаганата от Пекин в последно време дипломация на "вълчите войни" - поредица от филми, в които китайски бойци от специалните части побеждават наемници, ръководени от Запада.

Вадим Омелченко, посланик на Украйна във Франция, се пошегува, че Лу трябва да бъде попитан "кой е собственик на Владивосток", визирайки пристанищния град, който Русия анексира от Китай в средата на XIX век.

Маргус Цахкна, външният министър на Естония, нарече коментарите на посланика "неверни и погрешно тълкуване на историята". И добави: "Балтийските държави според международното право са суверенни от 1918 г., но са били окупирани в продължение на 50 години".

Трите балтийски държави за първи път обявяват независимост през 1918 г. след Руската революция. Съветският съюз ги окупира и анексира по време на Втората световна война през 1940 г. и след това отново през 1944 г. Повечето западни държави отказват да признаят анексирането. След обявяването на независимостта им през 1990-1991 г. и трите държави се присъединиха към ЕС и НАТО и са силни поддръжници на Украйна в борбата ѝ срещу руската агресия.

Литва е под прицела на Китай, след като през 2021 г. задълбочи отношенията си с Тайван, на което Пекин отговори с ответни санкции. Оттогава и трите прибалтийски държави се оттеглиха от китайската инициатива "17+1" за страните от Централна и Източна Европа.

Джоузеф Ву, министър на външните работи на Тайван, изрази в Twitter подкрепата си за забележките на Ландсбергис, добавяйки: "Повярвайте ми, нужен е #Тайван, за да знаем и усетим колко далеч и колко зле може да стигне това."

Висш дипломат на ЕС призовава европейският флот да патрулира в Тайванския проток

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че европейските военноморски сили трябва да патрулират в оспорвания Тайвански проток, като повтори предишни коментари, в които се подчертава колко важен е Тайван за Европа. Той пише в статия в Journal Du Dimanche, че Тайван "ни засяга в икономическо, търговско и технологично отношение". "Ето защо призовавам европейските военноморски сили да патрулират в Тайванския проток, за да покажат ангажимента на Европа към свободата на корабоплаването в този абсолютно ключов район", написа той, цитиран от The Guardian.

Преди две седмици Китай започна тридневни военни учения около Тайван - симулирайки целенасочени удари и блокада на острова - в отговор на срещата между тайванския президент Цай Инг-уен и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти.

Във вторник, в речта си при откриването на дебат за Китай в Европейския парламент, Борел заяви: "Тайван очевидно е част от нашия геостратегически периметър за гарантиране на мира." И добави: "Не само по морални причини трябва непременно да се отхвърли действие срещу Тайван. Също така и поради това, че от икономическа гледна точка то би било изключително сериозно за нас, тъй като Тайван има стратегическа роля в производството на най-модерните полупроводници".
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 2

    Каква Прибалтика, какви 5 лв?

    Капитал дразнещо (но пък иновативно) започва да прилага методиката на разваления телефон в пропагандата!

    Не вярвам известният международен аналитик, подписал тази статия, да не разбира за какво става дума всъщност.

    Посланикът Лю Шайе каза, че (преразказвам с лошия си френски въпросната част от неговото изказване) според международното право страните от бившия СССР нямат ефективен статус, защото няма международно с ъ г л а ш е н и е (!), което да конкретизира техния статут на суверенни държави.
    Не е назовал нито една страна поименно и фактът, че едни изпискаха, говори, че са разбрали какво е казал.

    Дипломатът изключително очевадно натърти, че тепърва се налага Ялта 2.0, и че западният модел с разпада на Югославия на нежизненоспособни парчета (Косово, БЮРМ, Босна и Херцеговина) е видимо неприложим към разпаднатия преди това СССР, в резултат на което механично се създадоха абсолютно нежизнеспособни страни, които поради това на мига станаха чужди сателити (Украина, Армения, Грузия, Киргизстън, Молдова, Узбекистан).

    За разлика от дребните постюгославски републички, постсъветските обаче заради геополитическото си местоположение са много по-мощни потенциални генератори на напрежение, което е много видимо от домакинството на Украина на американската прокси война. Проблемът за Пекин е, че фитилът и на едните, и на другите го държат американците. И ако една ескалация на напражението по линията Косово-Сърбия може да навреди единствено на икономическите интереси на Китай, "възпаляването" на мюсюлманския екстремизъм в уникално бедните Средноазиатски бивши ССРепублики е стратегически проблем за Поднебесната.
    А подпалването на Украина е пример, че Вашингтон няма да се спре пред нищо, за да удължи агонията си на хегемон.

    Всъщност това каза посланик Лю.
    При това много разбираемо.

    Друг е въпросът за неособено адекватната реакция на 80 евродепутати, които светкавично поискаха от френската външна да изгони китайския посланик, защото бил казал, че Крим е руски. От Екатерина Велика насам е все такъв...
    И това в навечерието воаяжа на поредната политическа евроеднодневка в Пекин в опит с тропане по масата да отклони стратегическия курс на ККП към световно лидерство.

    Някой определено не знае какво прави.
    И това не е посланикът...

    Нередност?
  • 2
    demokoko18 avatar :-|
    demokoko18
    • - 1
    • + 1

    Въпросът "а чий е Владивосток ?" не е шега, а е много важен за Китай. И е ясно, че те не искат да отговорят на този въпрос сега.

    По-добре да изчакат 30-40 години да помпат ресурси ( и вода от Байкал) и тогава ще му дойде времето и на този въпрос...

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 4

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Агония на хегемон? Хубава агония. БВП на САЩ е малко повече от този на Китай... при четири пъти по-малко население. Математика за трети клас, докторе. И в определени периоди от историята Крим е бил български. По какви критерии да определим чий е и дали няма правно основание ние да го анексиране? Или Турция? Между другото, въпросът чий е Владивосток е много основателен. Ти как мислиш? Чий е?

    Нередност?
  • 4
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • + 1

    До коментар [#3] от "Венцеслав Ралев":

    Кое чие е се разбира най-добре, ако се опитате да отидете там. На границата обикновено става ясно :-) А иначе иновативният подход в измерването на БВП в съотношение с населението като показател за значимост е икономическа наука на ниво предучилищна образователна степен, в духа на използвания наратив. Ако беше толкова просто, Монако или Бруней щяха да са господари на света. Ако наистина искате да разширите познанията си в тази сфера, мога да Ви препоръчам много интересната статия на Жак Сапир в Америкън Афеърс, тя би отговорила и на въпросите, които сигурно си задавате напоследък... Или не.
    https://americanaffairsjournal.org/2022/11/assessing-the-russian-and-chinese-economies-geostrategically/

    Нередност?
Нов коментар