🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Забраняваме вноса, цените остават високи

Защо правителството и някои партии заемат позицията на фермерите и правят всичко възможно да държат цените високи

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Помните ли, че служебният кабинет на Румен Радев се бореше срещу високите цени на хранителните продукти? Имаше куп пресконференции, проверки в магазините, направиха се специални сайтове и се даваха гръмки обещания. Е, цените, поне на едро, започнаха да падат. Но още преди това да се отрази по рафтовете в магазините, служебният кабинет изненадващо се втурна да прави всичко възможно това да не се случи, като гласува забрана на вноса на над 20 украински стоки. Мотивът е, че те подбивали цените на българските производители, които щели да фалират, ако не се вземат мерки.

В случая се получава следното: когато миналата година цените растяха и фермерите печелеха извънредно, държавата въведе мерки, като намали ДДС за брашното и хляба, а когато цените падат и печалбите на фермерите намаляват, търси начин да премахне конкуренцията и да им осигури субсидии. И тук не става дума само за зърно. В забранителния списък за вноса са включени още олио, яйца, мляко, пилешко, телешко и свинско месо, ядки, мед, вино, винен оцет и дори етилов алкохол.

Интересно е, че в подкрепа на забраната да се внасят такива продукти и съответно цените за българските потребители да се понижат се обявиха от БСП и "Възраждане". А именно лидерът на социалистите Корнелия Нинова по време на предизборната кампания беше основен радетел на понижаването на инфлацията, евтин хляб и олио.

Очевидно е, че фермерите не харесват пазара, когато цените падат, но го обожават, когато стоките поскъпват. Това е нормално - все пак работят, за да печелят. Въпросът е защо правителството и някои партии заемат тяхната позиция и правят всичко възможно да държат цените високи, вместо да работят в полза на цялото население, като оставят пазара да регулира цените и свръхпечалбите.

Все още няма коментари
Нов коментар