Служебният кабинет ще забрани вноса на украинско зърно като Полша, Унгария и Словакия

Решението погазва правилата за търговия в ЕС. България вече сложи бариера на вноса като проверява всеки камион със слънчоглед

Служебният министър на земеделието Явор Гечев подкрепи протестиращите зърнопроизводители в края на март.
Служебният министър на земеделието Явор Гечев подкрепи протестиращите зърнопроизводители в края на март.
Служебният министър на земеделието Явор Гечев подкрепи протестиращите зърнопроизводители в края на март.    ©  Velko Angelov
Служебният министър на земеделието Явор Гечев подкрепи протестиращите зърнопроизводители в края на март.    ©  Velko Angelov
Бюлетин: Агробизнес и финансиране от ЕС Агробизнес и финансиране от ЕС

Най-важното от сектора на агробизнеса и еврофинансирането за земеделието всеки месец във вашата поща

Темата накратко
  • Служебното правителство обмисля да ограничи вноса на зърно от Украйна, за да предпази местните производители
  • Полша, Унгария и Словакия вече предприеха подобна мярка, но според ЕК тя противоречи на общата търговска политика на съюза
  • Това ще бъде поредната антипазарна намеса на агроминистъра

Правителството обмисля забрана на вноса на зърно от Украйна, както вече направиха Полша, Унгария и Словакия, каза министърът на земеделието Явор Гечев, цитиран от БНР. Така служебната власт е напът да прибегне към поредната антипазарна мярка, за да смекчи недоволството сред фермерите. Всъщност при България внесените количества пшеница и царевица са символични, по-големият обем е при слънчогледа. Който обаче местни фабрики преработват и така за миналата година са направили огромен износ от над 3 млрд. лв.

От години Украйна е огромен производител и износител на зърно. След атаката на Русия старите експортни канали, основно по море, бяха затворени. Затова през май 2022 г. ЕС разреши безпроблемен внос на украинско зърно и слънчоглед. А Украйна премахна експортното си мито за слънчоглед, което преди оскъпяваше износа на маслодайната култура, с цел да се преработи в страната до олио. Сега, във военна ситуация, бързите пари явно са по-необходими и се изнася суровина.

В тази ситуация през март зърнопроизводители останаха с непродадена продукция, защото не харесваха спадащите международни цени. И започнаха протести през март. Недоволство на земеделци имаше и в другите съседни на Украйна държави.

Така в края на миналия месец премиерите на Полша, Унгария, Румъния, България и Словакия призоваха ЕС да ограничи притока на украинска продукция, която натиска надолу цената на местните пазари и предизвиква недоволство сред земеделците. Според тях Европа трябва да обмисли връщане на вносните мита. Източноевропейските фермери се оплакват и от малките компенсациите, които Брюксел даде, въпреки че земеделието е един от най-субсидираните от ЕС сектори и за него отиват над 30% от бюджета на съюза.

Въпрос на време е България да ограничи вноса, стана ясно от думите на Гечев. Служебното правителство вече предложи таван на маржа на търговските вериги в опит да се справи с високата инфлация в допълнение към сайт за сравняване на потребителските цени със съмнителна ефективност. Кабинетът също така на практика ограничи вноса на слънчоглед, макар и неофициално, чрез продължителни и скъпи проверки, които бавят процеса и отказват доставчиците.

Според Гечев ограничаването на вноса на украинско зърно сега е необходимо, за да бъде "запазен българският интерес". Предприетата мярка от Унгария и Полша може да доведе до още по-голямо струпване на зърно на българска територия, предупреди той. Така служебният агроминистър оправдава защо и България планира да наруши правилата на свободна търговия в ЕС.

България вече беше подпомогната с 32 млн. лв. обезщетение за това, че пропуска износа на украински храни, но правителството настоява за още 100 млн. лв. по информация на Медиапул.

Явор Гечев изчислява загубите на българските зърнопроизводители на 800-900 млн. лв. Но това реално е разликата в международните цени от есента и от тази пролет, като самите производители са решили да продават ли или да чакат по-високи цени. Във важния за България слънчоглед има непродадени около 1 млн. тона, като сега пазарната цена е около 800 лв., есента е била около 1000 лв. за тон, а изчисленията за себестойността варират от 700 до 1000 лв.

Протекционизъм в региона

В края на миналата седмица Варшава и Будапеща, чиито искания не бяха удовлетворени от Брюксел, сами обявиха, че спират вноса на пшеница и други храни от Украйна. В понеделник към тях се присъедини и Словакия. Такъв едностранен акт обаче е в противоречие с общата търговска политика на ЕС, посочи впоследствие Европейската комисия.

Опозиционните партии в Полша използваха спора за зърното, за да атакуват консервативното правителство на Матеуш Моравецки, което на предстоящите тази есен избори в голяма степен ще разчита на гласовете в земеделските райони. По-рано през април министърът на земеделието Хенрик Ковалчик напусна поста си и обвини Брюксел, че не подкрепя достатъчно полските фермери. Сега освен вносът на пшеницата, Варшава ще спре да приема и няколко други селскостопански продукта от Украйна, включително говеждо и свинско, яйца и млечни продукти. В обхвата на забраната попада и продукцията, предназначена за транзит през Полша.

Унгарският министър на земеделието Ищван Наги заяви, че временната забрана за внос на зърно и маслодайни семена от Украйна, както и няколко други селскостопански продукта в Унгария, ще бъде в сила до 30 юни. Той се надява дотогава ЕС да предприеме по-категорична подкрепа за фермерите и да преразгледа режима на свободна търговия с Украйна. Мораториумът на ЕС върху митата изтича на 30 юни, но Комисията предложи той да бъде удължен с още година.

Междувременно остава неясно бъдещето на сделката за износ на украинско зърно през Черно море, която беше постигната с посредничеството на ООН и Турция. Споразумението беше удължено през март, но според руската страна е валидно до 18 май.

Реакция от Брюксел

Европейската комисия изрази неъгласието си с хода на Варшава и Будапеща. "Търговската политика е от изключителната компетентност на ЕС и следователно едностранните действия не са приемливи. В такива времена на предизвикателства е изключително важно да се координират и съгласуват всички решения в рамките на ЕС", каза Мириам Гарсия Ферер, говорител на Комисията за търговия и земеделие. Все още обаче не е ясно какви мерки ще предприеме Брюксел. Според полското правителство забраната е възможна поради клауза за сигурността.

Тази седмица представители на страните-членки на ЕС ще обсъдят забраните за внос на храни от Украйна, очаква се реакция и от страна на Европейската комисия, съобщи Reuters, позовавайки се на информация от неназован европейски дипломат.

По време на посещението си във Варшава в началото на месеца украинският президент Володимир Зеленски се ангажира с разрешаването на проблема с украинското зърно.

"Първата стъпка, според нас, трябва да бъде отварянето на транзита, защото това е много важно и трябва да се направи безусловно, а след това ще говорим за други неща", каза украинският министър на земеделието Микола Солски, който в понеделник посети Варшава. По думите му транзитът през Унгария и Словакия не е засегнат.

Полша е един от най-яростните поддръжници на Украйна и е в предните редици в усилията да се подкрепя нападната страна. Но вътрешно политическият въпрос явно днес надделява. И докато пазят местните производители, не толкова обединените потребители ще трябва да плащат по-скъпи храни в името на земеделци, които мразят конкуренцията.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    julesta avatar :-|
    julesta
    • - 1

    a за гълъба?

    Нередност?
  • 2
    ama16316409641075632 avatar :-|
    Трендафил Василев
    • - 4
    • + 3

    Когато в Украйна се наложат налудничевите правила на ЕС за обработване на земя,гледане на животни стоката им е добре дошла до тогава се получава нелоялна конкуренция и тъй като ЕС не дава на земеделците да се откажат от субсидията и да не спазваме правилата ние нямаме избор освен да фалираме или да се борим да не влиза стока от Украйна,която според ЕС се пръска с препарати,които допринасят за развитието на рак например и още куп глупости където ни ги говореха когато забраняваха препарати за 12ст/дка и ни налагаха да пръскаме с препарати за 5лв/дка !

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 4

    От държавата на Радев към кмета на ГЕРБ
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161493643201189
    Кмет на ГЕРБ и община Бургас радушно приели офертата за завод за водород за 600 милиона лева на никому неизвестни инвеститори, които оказва се имат дебели връзки с ДПС и санкциониран руски олигарх. Освен това техни фирми дължат близо 1,5 млн. лв. на НАП.

    Нередност?
  • 4
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 2
    • + 3

    ЕС: не може да правите така, наш муньо - аз знам по-добре...

    Нередност?
  • 5
    dsc avatar :-@
    Doychin Cheresharov
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#2] от "Трендафил Василев":

    ако не може да се справиш с конкуренция на производители, които сеят във военновременни условия, по-добре се закривай и не ни занимавай с ревовете си. ей, не се наядохте от субсидии, а искате и да ни тровите за още печалба!!!

    Нередност?
  • 6
    gribana avatar :-|
    ivan ivanov
    • - 1
    • + 2

    Работя на северната граница на България и никога не е имал такъв износ на олио като през последната година.По принцип нашите производители на слънчоглед изнасят основно за Турция,така че пак са прецакани,общо взето само патканите по силозите ще са доволни от изминалата реколта.

    Нередност?
  • 7
    dnw16186623521048789 avatar :-|
    DARU EOOD

    Украинската пшеница е ХЛЕБНА и с перфектно качество/знам от работещ в лаборатория/.А тук се произвежда ФУРАЖНА и тя няма голямо търсене.Внесени са 140хи. тона,което е 0.002% от потреблението.Явно има искания за пари

    Нередност?
  • 8
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • + 1

    Първо, разрешението за внос в ЕС е временна мярка приета от ЕК за срок от една година в края на май 2022 г. Сега планираха да я удължават. Ако ще се борим за промяна на ситуацията - сега е момента - НИЩО НЕЗАКОННО няма в това да си защитаваме интересите.
    Второ - забрана на вноса на вътрешния пазар в ЕС и по настоящото законодателство е възможен, когато са налице "сериозни смущения на пазара". Това складовете ни да са пълни с продукциуя от миналогодишната реколта ( а след два месеца очакваме от новата реколта) е пар екселанс такова смущение.
    Трето - след като на европейците им е толкова на сърце украинската продукция да отварят мерките за публично складиране и да започват да преработват - житото в брашно, слънчогледа на олио, млякото на сухи млека и масло и да ги складират , а после да ги продават на вътрешния пазар. Но няма да го направят и отговора за това е, че продукцията не отговаря на стандартите. Тогава защо НИЕ трябва да ги премаме и консумираме, а западняка не? Пак лицемерие и двойни стандарти.

    Нередност?
Нов коментар