🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Управляващите към бизнеса: Не сваляйте цените

Заради комфорта на една малка група цялото общество плаща повече

Държавата чу само проблема на зърнопроизводителите и се втурна да ги пази от понижаването на цените
Държавата чу само проблема на зърнопроизводителите и се втурна да ги пази от понижаването на цените
Държавата чу само проблема на зърнопроизводителите и се втурна да ги пази от понижаването на цените    ©  Reuters
Държавата чу само проблема на зърнопроизводителите и се втурна да ги пази от понижаването на цените    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Затваряне на граници и пазар за украинското зърно поискаха и получиха местните производители. Държавата чу само техния проблем и се втурна да ги пази от понижаването на цените - първо през административна бариера, като започна да проверява безкрайно дълго всеки камион със слънчоглед от Украйна, после направо забрани вноса в съвместна акция с още четири държави от региона. А за капак - групата успя да накара ЕК да спре временно вноса и да даде още милиони субсидии на зърнопроизводителите.

Забраната обаче няма да промени глобалният пазар на зърно и слънчоглед. А там тенденцията е неоспорима: след избухването на цените покрай руското нападение над Украйна те започнаха стремително да падат и днес са почти наполовина на миналогодишните. Така светът вече ползва евтина пшеница за хляб, олиото е на стари нива, а себестойността на фуражите е рязко надолу. Но не и в България. Резултатът - производители на храни и потребители тук ще плащат скъпо. Защото малка и явно любима на управляващите група не може да понесе дори година със загуби.

Донякъде подобна е ситуацията и с цената на електроенергията, която също както зърното се върна на нива от средата на 2021 г. А с многото нови ВЕИ инвестиции в региона, а и в България, дори често започна да пада почти до нулата през деня. Това не е добре за производителите, но е чудесно за потребителите, а оттам и за цените на всички стоки и услуги. Само че държавата и тук действа в полза на първите - дали чрез странни "технически причини", които спират вноса на евтина електроенергия в определени периоди, дали чрез протекция на най-скъпите генерации - въглищните централи, или направо чрез предложение за забрана на нови солари върху публични терени, каквото внесе в парламента партия "Възраждане".

Със сигурност има още такива примери, в които заради комфорта на една малка група цялото общество плаща повече. Така че не бива да се учудваме защо цените в България били по-високи от редица други държави.

Все още няма коментари
Нов коментар