🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българският съд не вярва, че в Русия има политически репресии

Върховният административен съд потвърди отказа на българските власти да дадат политическо убежище на руски дисидент, но стъписващото в случая са мотивите на съда

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само преди два месеца в Тулска област руснак беше арестуван заради антивоенна рисунка на 12-годишната му дъщеря в училище, а след това осъден на две години затвор за антивоенни онлайн публикации в социалните мрежи. Дъщеря му Маша е настанена в сиропиталище.

В понеделник българският Върховен административен съд окончателно потвърди отказа на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), да предостави политическо убежище на млад руски дисидент - Александър Стоцкий. Причината - Стоцкий не могъл да докаже, че действително е опонент на режима в Русия и е застрашен от преследване. Не представил доказателства, че е участвал в протести срещу руските власти, че е бил наблюдател на избори, подкрепящ опозиционни лидери в Русия. Няма данни за конкретни репресии спрямо близките му, нито че го застрашава мобилизация, за да се бие в Украйна. Следователно страхът му от преследване "не може да се прецени като обоснован", приемат тримата съдии - Румяна Борисова (председател), Любомира Мотова и Светослав Славов (докладчик).

А всеки, който се съмнява в чистотата на тези аргументи, следва да прочете решението и констатациите на съда за режима в Русия, които, оказва се, се припокриват с тези на ДАБ. "Няма основания да бъде прието, че от страна на официалните власти в Руската федерация се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите, изразяващи по един или друг начин недоволство от политиката на президента", казва първата инстанция - Административен съд София-град, а ВАС го приема безрезервно. "Сочените обстоятелства за авторитаризъм на президента на Руската федерация и за протестите срещу войната в Украйна са удобен повод за излагане твърдения за "преследване, основано на различно политическо мнение", но такива твърдения подлежат на доказване", казва още съдът.

За съдиите във ВАС очевидно е неизвестно, че Русия бе извадена от Съвета на Европа и Съда в Страсбург, а прокурорът при Международния съд в Хага издаде заповед за арест на Путин като военнопрестъпник. Нямат доказателства.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 3

    Докторе, в Русия политически репресии няма. То и Сталин не е избивал хора по лагери и затвори. Няма доказателства.

    Нередност?
Нов коментар