Въпреки дезинформацията: мнозинството българи биха гласували за оставане в НАТО

България е от типа държави, в които обществото е по-податливо на манипулации и затова им е по-трудно да преминават през кризи

Двойният скок в оценката за САЩ като заплаха съвпада с възхода на "Възраждане" и агресията на Русия в Украйна
Двойният скок в оценката за САЩ като заплаха съвпада с възхода на "Възраждане" и агресията на Русия в Украйна
Двойният скок в оценката за САЩ като заплаха съвпада с възхода на "Възраждане" и агресията на Русия в Украйна    ©  Георги Кожухаров
Двойният скок в оценката за САЩ като заплаха съвпада с възхода на "Възраждане" и агресията на Русия в Украйна    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От годишния доклад на института GLOBESEC, подготвен за форума по сигурността в Братислава, в частта за България

България е от типа държави, в които обществото е по-податливо продължително време на дезинформация и поради това им е по-трудно да преминават през кризи. Няма бързи решения за справяне с дълбоко вкоренени обществени и исторически проблеми, допринасящи за това положение.

България е на кръстопът в момент, когато дългогодишните културно-исторически връзки с Русия, съчетани със специално прицелени операции за влияние на Кремъл в страната, се оказват трудни за сериозна промяна. Русия все още е смятана за стратегически партньор от една четвърт от българите (Използвани са данни от социологическо проучване на "АлфаРисърч" през март тази година - бел. ред.)

Въпреки това има забележимо изместване на обществените настроени към прозападни нагласи - подкрепата за членство в НАТО се е увеличила от 50% през 2022 г. на 58% през 2023 г.

В същото време високите нива на корупция, завладяването на държавата и годините на нестабилност, усложнени от ковид пандемията и борба от няколко последователни правителства да си осигурят подкрепа в парламента, са допринесли за ниското доверие към публичните институции и медиите. В страна, податлива на дезинформацията, това доверие ще бъде трудно да се възстанови.

Три от осемте държави - България, Словакия и Румъния (останалите са Унгария, Чехия, Полша, Литва и Латвия - бел. ред.), се открояват като скептични към ЕС и НАТО, подкрепящи конспиративни теории и харесващи авторитарни лидери.

- 44% от българите вярват, че Русия е виновна за войната в Украйна (намаление от 50% през 2022 г);

- 32% са убедени, че вината е в Запада, защото е провокирал Русия (още 15% смятат, че вината е на Украйна, която потискала рускоезичните си граждани).

Само в България и Словакия под половината анкетирани обвиняват Русия. В Унгария, въпреки пропутинската позиция и реторика на правителството на на Виктор Орбан, делът на осъждащите Москва за агресията се е увеличил за година до 54% (обвиняващите Запада са 19%)

- 34% от анкетираните българи смятат, че Русия е заплаха за сигурносттана страната им

- 38% вярват, че тя е заплаха за идентичността и ценностите в България.

Това са най-ниските показатели сред осемте страни, но трябва да се отчете, че едва 3% са били на това мнение през 2020 г. Тази година от Унгария (48%) до Полша (88%) доминира възприемането на Русия като заплаха.

- 33% от анкетираните в България посочват САЩ като заплаха за сигурносттана страната.

- 56% казват, че САЩ въвличат България във война с Русия, защото печелят от нея.

Нещо се е случило между 2021 и 2022 г., защото тогава в България страхът от Америка е скочил двойно от 16% на 33% и остава там и през 2023 г. В Словакия скокът е от 39% на 50%. Много словашки политици популисти говорят за мир като оправдание за сътрудничеството си с Кремъл или за спиране на оръжейните доставки за Украйна - в дългогодишни кампании за очерняне на НАТО като инструмент на САЩ да контролира по-малките държави.

- 20% от българите възприемат САЩ като стратегически съюзник.

Това е спад спрямо 27% през 2021 г. В Словакия и Унгария делът на мислещите така е още по-малък - съответно 18% и 17%. Тази една пета от българите обяснява проамериканския си избор с "партньор, на който може да се разчита (40%), "защото са икономическа и политическа свръхсила (36%) и "защото САЩ защитават свободата и правата на човека" (14%).

- 26% от българите гледат на Русия като на стратегически партньор.

Това все пак е значителен спад спрямо 45% през 2021 г. и е на нивото на Унгария (27%) и Словакия (25%). В останалите изследвани държави така са отговорили само между 2 и 6 процента. Българите изтъкват най-вече своята обща история (40%) и културна близост (23%) с Русия.

- 58% в България биха гласували с "да" на евентуален референдум за оставане на страната в НАТО.

- 53% смятат, че членството в НАТО намалява вероятността страната им да бъде атакувана.

Това е увеличаване на атлантическата подкрепа и отчетливо най-добър резултат от 2020 г.

- 44% от българите имат доверие в националната си армия.

Най-ниският показател сред осемте държави със значителен спад спрямо 2020-2021 г., когато доверието в българската армия е било 56-58%.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-P
    masay
    • - 7

    Много чудно откъде ни залива тая дезинформация, след като всички неевроатлантически източници на информация са забранени?
    По-вероятно е евроатлантиците да си я измислят, за да имат враг. Иначе какво ще правят?

    Нередност?
  • 2
    alex.k avatar :-|
    alex.k
    • + 6

    До коментар [#1] от "masay":

    Всеки с поне малко мозък в главата знае, че дори и традиционните раззийски медии да са забранени, онлайн тролчетата им сте по-активни отвсякога.

    Нередност?
Нов коментар